Izvor: večernji.hr

Da li možete da dehidrirate od pretjeranog konzumiranja kafe?

Važno je da obratite pažnju na to kako se osjećate dok pijete kafu.
Da li možete da dehidrirate od pretjeranog konzumiranja kafe?

Prosječni kafopija konzumira više od tri šoljice kafe svaki dan, dok više od 60 odsto odraslih osoba svaki dan popije bar jednu šoljlicu kafe.

Ako tokom dana više vremena provodite pijuckajući kafu umjesto vode, možda se pitate da li možete od kafe da dehidrirate. Dijetetičarka Iliza Nusbaum otkrila je za Real Simple nekoliko načina da tačno shvatite kako vaša navika pijuckanja kafe utiče na nivo hidratacije.

Ako redovno pijete kavu

Ako ste zabrinuti zbog jutarnje šoljice kafe, ne morate da brinete previše. Svako ko redovno konzumira kafu ili čaj sa kofeinom razviće toleranciju, a jedna šoljica kafe nema značajan efekat na ukupan status hidratacije.

Istraživanja su pokazala da ispijanje dvije do četiri šoljice kafe ima mali uticaj na hidrataciju. Kofein u kafi je diuretik, ali redovnim konzumiranjem kafe taj diuretski efekat zapravo smanjuje i minimalno utiče na izlučivanje mokraće.

Ukratko, i dalje vam treba dovoljno vode, samo nema potrebe da pretjerano kompenzujete vodu ako redovno pijete kafu.

Ako povremeno pijete kafu

Diuretski efekat kafe smanjuje se redovnim konzumiranjem, ali osobe koje samo povremeno piju kafu jače mogu da osjete dehidrirajući efekat. One jednostavno nemaju isti nivo tolerancije kao ljudi koji kafu piju češće.

Međutim, uticaj nije previše intenzivan. Važno je da obratite pažnju na to kako se osjećate dok pijete kafu. Na primjer, ako češće idete u toalet, možda bi trebalo da povećate unos tečnosti kako biste je nadoknadili, prenosi Večernji.hr.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Ko ne treba da pije kafu

Ispijanje previše kafe u danu vodi do ovih pet neugodnih nuspojava

Pijete li kafu na prazan želudac? To nije dobra navika iz nekoliko razloga

STANDARD OBJAVLJUJE ANALIZU SLUČAJA “POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA”: Katnić do detalja opisao i ukazao na kršenja zakona od strane Vijeća Apelacionog suda, niko nije reagovao

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

SEKSUALNO UZNEMIRAVANJE: Nakon što je Lejla Kašić optužila Ramba Amadeusa, oglasile su se i druge javne ličnosti

RASTODER ZA STANDARD: Ljutnja i lično nezadovoljstvo nijesu vrijedni sudbine Crne Gore

Predsjednički izbori: Ko je kome dao podršku i zašto se ne izjašnjava Bošnjačka stranka?

Novi detalji u slučaju ubistva Ranka Eskobara: Raspisana potjernica za dvojicom Bosanaca koji su pomagali u likvidaciji Radoševića