FASHION GURU – MIUCCIA PRADA

Modni savjet za četvrtak dizajnerke jedne od najpoznatijih italijanskih modnih kuća koja dizajnira za muškarce i žene.
FASHION GURU – MIUCCIA PRADA

Foto: Pinterest

“Smjelost da nosite nešto drugačije zahtijeva trud.” – Miuccia Prada

Život
Prada je rođena kao Maria Bianchi Prada 10. maja 1949. godine u Milanu, Italija. Bila je najmlađa unuka Maria Prade, koji je pokrenuo modnu liniju Prada 1913. godine proizvodnjom dobro izrađenih, vrhunskih kofera, ručnih torbi i kofera za milansku elitu.

Miuccia je pohađala Univerzitet u Milanu, gdje je stekla doktorat u političkim naukama. Ipak, 1978. godine Prada je ušla u posao svoje porodice i ubrzo je počela da radi na ponovnom osmišljavanju strategije kompanije koja je bila uspavana i koja je u tom periodu stagnirala. Uz pomoć svog budućeg muža Patrizia Bertelli, Prada je počela da razvija linije robe u kompaniji koje je sama dizajnirala.

Počela je da stiče popularnost 1985. godine, kada je predstavila seriju crnih najlonskih torbi i rančeva sa nenaglašenim etiketama – što je predstavljao kontrast u odnosu na istaknuti logo na odjeći koja je dominirala svijetom mode u to vrijeme. Četiri godine kasnije, Prada, koja nije školovana u oblasti mode, predstavila je liniju ženske odjeće. Blisko sarađujući sa Bertelijem, koji joj je postao muž, Prada je ubrzo posao pretvorila u moćnu kuću. Odlučila je da 1992. godine predstavi novu, pristupačniju etiketu pod nazivom Miu Miu, a tri godine kasnije kompanija je predstavila i liniju muške odjeće. Prada je nastavila svoju uzlaznu putanju, uvodeći druge nove linije i kupujući udio ili kupujući konkurente, uključujući Fendi, Helmuta Langa, Jil Sandera i Church & Compani i druge. Objavljeno je da je u 2002. godini Prada imala prihod veći od 1,9 milijardi dolara.

Stil i uticaj
Mnogo toga što Pradu izdvaja od ostatka modnog svijeta jeste njeno naizgled zanemarivanje modne industrije. Prada je uvijek krčila sopstveni put i pokazivala neustrašivost u isprobavanju novih stilova.

„Ako želite da znate o šta će se nositi u sezoni, ne propustite reviju Prade“, rekao je jedan modni direktor za Magazin TIME.

Prada je 2010. godine proglašena dobitnikom Mekimove medalje za dostignuća u modi i biznisu u Vili Aurelija Američke akademije u Rimu. Izložba Pradinog rada je prikazana 2012. godine u njujorškom Metropoliten muzeju umjetnosti.

Foto: Pinterest
Foto: Pinterest
×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

FASHION GURU – MIUCCIA PRADA

STANDARD OBJAVLJUJE ANALIZU SLUČAJA “POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA”: Katnić do detalja opisao i ukazao na kršenja zakona od strane Vijeća Apelacionog suda, niko nije reagovao

TOP ŠEST novijih kreacija luksuznih torbi

FASHION GURU – COCO CHANEL

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Novogodišnja proslava, običaj star 4.000 godina

Video / Električar po snijegu ide po dalekovodu, dok je ispod njega provalija

U sudaru dva automobila povrijeđene tri osobe

Iz PEN centra isključeni Glušica, Bečanović i Brković