FOTO/VIDEO: Otvorena izložba o Kani Radović na Bijenalu u Veneciji

Izložba ''Svetlana Kana Radević – poslijeratna arhitektura između centra i periferije'' (Skirting the Centre: Svetlana Kana Radević on the Periphery of Postwar Architecture) otvorena je od danas do 21. novembra za međunarodnu javnost na najvećoj smotri arhitekture na svijetu, venecijanskom Bijenalu.
FOTO/VIDEO: Otvorena izložba o Kani Radović na Bijenalu u Veneciji

Sa otvaranja Bijenala arhitekture u Veneciji

Renomirana manifestacija Bijenal arhitekture otvorena je danas u Veneciji uz poštovanje svih epidemioloških mjera i trajaće do 21. novembra. Izložbu je posjetila i delegacija Glavnog grada Podgorica, koju čine glavni gradski arhitekta Filip Aleksić i sekretarka za kulturu Ana Medigović.

Izložbu „Svetlana Kana Radević – poslijeratna arhitektura između centra i periferije“ realizuju APSS Institut i kompanija Strategist, a pod pokroviteljstvom predsjednika Mila Đukanovića i uz podršku Glavnog grada Podgorice.

Sekretarka sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Ana Medigović kazala je da je zadovoljstvo biti na izložbi u Veneciji i istakla da je, iako nema zvaničnog otvaranja, izazvala veliku pažnju kako arhitekata tako i ljudi sa strane koji su gosti u Veneciji.

” Važno je reći da je Glavni grad partner u ovom projektu i da mi na pravi način prezentujemo stvaralaštvo autora koje je nastalo na teritoriji Glavnog grada. Mogu da najavim da će nakon izložbe u Veneciji naši sugrađani a i cijela Crne Gora moći da pogledaju izložbu u Podgorici”, kazala je Medigović.

Glavni gradski arhitekta Filip Aleksić rekao je da je Kana jedna od najboljih arhitekata te epohe, koja je i t te kako značajna za našu državu i grad.

” Kana nam je ostavila veliko bogatstvo kada je u pitanju njeno stvaralaštvo. Ovdje su njeni crteži koji i te kako imaju čar i dušu, nešto što je nažalost odavno izumrlo a to je slobodoručno crtanje tako da je prelijepo biti ovdje i vidjeti to”, rekao je Aleksić.

Kustoškinja izložbe Dijana Vučinić iz APSS Instituta rekla je da izložba za glavni cilj ima da internacionalizuje rad Kane Radević.

” Izložba u Veneciji predstavlja originalne fotografije iz njene arhive. Njoj je bio cilj da ono što radi izađe iz granica Crne Gore. Ona je u Ameriku na master studije kod Luisa Kana otišla sa jasnom namjerom da proširi svoj opus van granica Crne Gore i da ostvari kontakte na internacionalnoj sceni”, rekla je Vučinić.

Dodala je i da kad su u arhivi vidjeli koliko ima vrijednog materijala, shvatili su da će najbolje mjesto za to biti Bijelale u Veneciji.

Iz organizacionog tima izložbe kazali su da im jeveliko zadovoljstvo što imaju priliku da kroz ovu izložbu prikažu svjetskoj javnosti Kanin stvaralački opus i život na Bijenalu u Veneciji.

” Uložili smo velike napore da na pravi način i u pravom svijetlu predstavimo njen rad, i posebno smo zahvalni Kaninoj porodici i svima onima koji su nam pomogli na našem, i stavili nam svoju arhivu i materijale na raspolaganje. Njihovo povjerenje za nas je velika obaveza, odgovornost i zadovoljstvo. Iako su realizacija cijelog projekta, a time i naš zadatak, bili otežani u uslovima pandemije, to ne znači da on gubi na svom značaju, već naprotiv. Upravo iz ovog razloga, kao i zbog smjernica Vlade Italije za suzbijanje širenja COVID-19, bili smo primorani da događaj povodom otvaranja koji će biti upriličen za visoke zvanice i stručnjake iz oblasti odložimo za avgust ili septembar, kada epidemiološke mjere budu to dozvolile”, rekli su su iz organizacionog tima izložbe.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Na Bijenalu u Veneciji izložba posvećena Svetlani Kani Radević

GOVOR ĐUKANOVIĆA: Sumirao uspjehe i propuste trodecenijske vladavine – “Potrebna moderna DPS, partija za novo doba”

Omaž izložbi zaokreta Petra Lubarde

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Određen pritvor osumnjičenima za ubistvo na Veruši

Stara garda LSCG neće u postizbornu koaliciju sa DPS, Urom i Demokratama

Forbs ga označio kao petog najbogatijeg narko-bosa: Šta je sve oduzeto Šariću

Vuković: Vizija aktuelne vlasti se polako ostvaruje, danas Nikšić sjutra cijela Crna Gora