Jedno osjećanje pokazuje da u vezi imate ozbiljan problem

Nakon skoro četiri decenije istraživanja, jedan od poznatih bračnih terapeuta, dr Džon Gotman, uočio je jasan obrazac među parovima koji nisu ostali zajedno.
Jedno osjećanje pokazuje da u vezi imate ozbiljan problem

Gotman je autor knjige „Sedam principa da brak uspije“, a istraživao je šta ljude razdvaja, kao i kako se to može popraviti.

Postoji jedan uočljiv obrazac ponašanja koji predviđa razvod. To je prezir. Da, to je prevrtanje očima i osećanje prezira uz negativne misli. Međutim, čak i ako osjetite prezir , to ne znači da odmah treba da se razvedete. Stručnjaci sa Gotman Instituta, na čelu sa dr Majkom Meknutlijem, objašnjavaju šta svaki par treba da zna, uključujući i zašto je prezir toliko štetan za vezu, kako da ga uočite (kod sebe ili partnera) i ono što je najvažnije – kako da ga zaustavite.

Normalno je da se iznerviramo zbog ponašanja našeg partnera ili da se ne slažemo sa njim, ali kada dopustimo sebi da dođemo do prezira ili gađenja prema njoj ili njemu, to je nezdravo. Ključ je u tome kako se nosimo sa problemima, da li sa ljubaznošću ili prezirom. „Partneri koji su blizu razvoda imaju sljedeće tendencije: postaju ljuti i koriste negativne obrasce komunikacije, kao što su kriticizam, prezir, durenje i optuživanje,“ kaže Meknulti.

Psiholozi nazivaju ovo stanje „difuzno fiziološko uzbuđenje“ ili „poplava osjećanja“ kada jedan od partnera (ili oba) oslobađa hormone koji ubrzavaju rad srca, mišići postaju napeti, stomak nam se „prevrće“ i znojimo se. Zvuči poznato?

Ako ste ikad iskusili „vruće“ svađe u kojima su vaš glas i krvni pritisak povišeni, znate da ovakvo mentalno stanje ne vodi do civilizovanog razgovora. „U ovom stanju, partneri ne mogu da primaju nove informacije i gube osjećaj za humor i kreativnost,“ objašanjava psiholog Meknulti. Drugim riječima bilo bi bolje da pričate kasnije, kada se oboje smirite.

Iako ste vaš partner i vi imali svađe i rasprave, to ne znači da idete ka katastrofi. „Veze se češće raskidaju zbog zahlađenih odnosa nego zbog vatre,“ rekao je Meknulti.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

ZNACI DA BRAK NEMA BUDUĆNOST: Neki od njih se mogu vidjeti već na početku veze!

Abazović: Nema kalkulacija sa prozapadnim putem, Crna Gora najbliža opciji da zadrži postojeći sastav Vlade

Radulović: Za samo nekoliko mjeseci nova vlast je obmanula sve svoje međunarodne partnere

PROČITAJTE ŠTA PIŠE U PREDLOGU ZA GLASANJE O NEPOVJERENJU VLADI: U institucijama se odigrava bezakonje i progon neistomišljenika

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Jovaniću određeno zadržavanje do 72 sata

Gile Stanišić pušten da se brani sa slobode: T.R. pred tužiocem negirala navode iz prijave, izjavila da se nije ponašao nasilnički prema njoj

Krivkokapić sa Kulebom i Osmanijem u Berlinu: Crna Gora da obnovi autokefalnost crkve

Skup podrške palestinskom narodu sjutra u Podgorici