Izvor: index.hr

Kako razlikovati intoleranciju od alergije na hranu?

Reakcije na hranu su veoma česte i jednom kad nakon konzumiranja primjetimo nadutost, grčeve, probavne smetnje ili osip na koži, prije ili kasnije posumnjaćemo na neku vrstu alergije.
Kako razlikovati intoleranciju od alergije na hranu?

Foto: Shutterstock

U većini slučajeva riječ je o intoleranciji koja se u mnogočemu razlikuje od klasične alergije. Upravo zato što simptomi mogu da budu veoma slični, ostajemo zbunjeni. Ali, kako možemo da razlikujemo intoleranciju od alergije na hranu?

„Klasična alergija na određenu hranu utiče na cjelokupni imunološki sistem. Čak i male količine štetne hrane mogu da izazovu niz simptoma, od kojih neki mogu da budu opasni po život. Nasuprot tome, intolerancija na hranu često utiče samo na probavni sistem i prouzrokuje manje ozbiljne simptome“, objašnjava dr Džejms Li sa Klinike Mejo.

Kakvo je objašnjenje struke?
‘“Ako imate intoleranciju na hranu, možda ćete moći bez problema da jedete male količine štetne hrane. Isto tako, možete spriječiti eventualnu reakciju. Na primjer, ako imate intoleranciju na laktozu, možda ćete moći da pijete mlijeko bez laktoze ili uzimati tablete s enzimom laktoze za pomoć probavi’“, kaže dr Li.

On dodaje da uzroci intolerancije na hranu uključuju nedostatak enzima potrebnog za potpunu probavu hrane, netoleranciju na laktozu, sindrom iritabilnog crijeva i osjetljivost na pojedine aditive u hrani, prenosi index.hr.

U slučaju da primjećujete pojavu bilo kakve reakcije nakon jedenja određene hrane, stručnjaci preporučuju da posjetite ljekara kako bi on utvrdio da li je riječ o alergiji ili intoleranciji na hranu. Iako je neprijatna, intolerancija nije opasna po život kao što je to slučaj s alergijom koja, ako reakcija bude dovoljno jaka, može da bude i kobna, upozoravaju stručnjaci.

“Ako ste kojim slučajem alergični na određenu hranu, mogli biste biti u opasnosti od po život opasne alergijske reakcije, odnosno anafilaksije, čak i ako su prethodne reakcije bile blage. Zato je vrlo bitno na vrijeme naučiti prepoznati tešku alergijsku reakciju i znati što učiniti u slučaju da se ona pojavi“, zaključuje Li.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Rat u Ukrajini i moguća nova svjetska kriza s hranom

Otvoreni Balkan – Opasnost za zdravlje i ne baš slobodno tržište rada

Ministarstvo: Zdrava i bezbjedna hrana proizvedena u CG otvara mogućnost za unapređenje kvaliteta života u ruralnim područjima

Latinka Perović: Naši najveći nacionalni porazi su način na koji se raspala Jugoslavija i ubistvo Đinđića

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

DA SE NIKADA NE PONOVI: Otkrivena spomen ploča u Morinju uprkos negodovanju mještana

Pribilović: MUP i DIK da se oglase o očiglednom “demografskom inženjeringu” u ovom izbornom procesu

Mještani Morinja blokirali put Vojsci Crne Gore: Protive se postavljanju spomen ploče

Vlahović: Abazović nije dobio poziv od Pape