Mađarske vlasti upozorile da obrazovni sistem u ovoj zemlji rizikuje da bude feminiziran

Mađarski državni kabinet za reviziju (NAO) izrazio je zabrinutost da obrazovni sistem u zemlji rizikuje da bude feminiziran, piše Euronews.
Mađarske vlasti upozorile da obrazovni sistem u ovoj zemlji rizikuje da bude feminiziran

U novoj studiji, vlasti su upozorile da bi obrazovanje u Mađarskoj moglo predstavljati demografske izazove i uticati na razvoj dječaka.

“Fenomen nazvan ‘ružičasto obrazovanje’ ima brojne ekonomske i društvene posljedice”, navodi se.

“Ako obrazovanje favorizuje ženske osobine (kao što su) emocionalna i socijalna zrelost (i stoga) uzrokuje prezastupljenost žena na univerzitetu, (rodna) ravnopravnost će biti značajno oslabljena.”

Državno tijelo, koje je blisko nacionalističkom premijeru Viktoru Orbanu, takođe je upozorilo da muškarci koji su skloniji riziku i poduzetnički nastrojeni neće moći u potpunosti da razviju svoj potencijal.

U izvještaju NAO-a navodi se da to može dovesti do “mentalnih i bihevioralnih problema” kada su njihova kreativnost i inovativnost “neophodni za optimalan razvoj privrede”.

Kabinet za reviziju takođe tvrdi da bi “ružičasto obrazovanje” moglo uzrokovati “demografske probleme” jer obrazovane žene ne bi mogle pronaći slično obrazovane supružnike, “što bi moglo dovesti do pada plodnosti”.

Kao i u mnogim evropskim zemljama, u mađarskoj nastavničkoj profesiji dominiraju žene (82 posto).

Ali studiju je kritikovao poslanik liberalne opozicije Endre Tot, koji je na Facebook rekao da je pričanje o muškim i ženskim kvalitetima “potpuna naučna besmislica”.

“Vrijeme je da skinemo naočare iz prošlog vijeka”, dodao je.

Mađarski premijer Orban promoviše “konzervativnu revoluciju” od povratka na vlast 2010. godine i obećao je da će podsticati natalitet, dok ocrnjuje imigraciju i zabranjuje LGBTQ sadržaje za djecu.

Komesar za ljudska prava Vijeća Evrope je 2019. godine primijetio “regresiju prava žena i rodne ravnopravnosti u Mađarskoj”.

Ministrica pravde Judit Varga jedina je žena u Vladi Mađarske. Zemlja je također pretposljednja u Evropskoj uniji po broju poslanica (12,6 posto), ispred Malte.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Borba protiv seksualnog zlostavljanja: EK predlaže nova pravila za zaštitu djece

UŽIVO: U Kijevu ponovo eksplozije, ruski konvoj dug 27 km ide ka gradu

Odreknite se šećera na sedam dana, ovo će se desiti vašem tijelu

SRĐA PAVLOVIĆ: Opsada Dubrovnika – rat za mir

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

“Svi za naš GRAD” – dr Ivan Vuković: Građanski i gradski pokret koji okuplja sve ljude koji vole Podgoricu i spremni su da rade u njenom najboljem interesu

Prvi čin Dritanove drame

KVALITET ŽIVOTA JE IMPERATIV

POSLIJE DECENIJU: Likvidirane sve vođe “škaljarskog klana”, šefovi suparaničkog klana “kavčana” živi i zdravi, a neki i daleko od zatvora