Odlazak Renata Balestre: Doajen visoke mode koji je Crnu Goru smatrao velikom inspiracijom

Dojaen visoke mode, Renato Balestra preminuo je juče u 98. godini.
Odlazak Renata Balestre: Doajen visoke mode koji je Crnu Goru smatrao velikom inspiracijom

Foto: abruzzoweb

Karijera Renata Balestre trajala je više od pet decenija. Poznat po tome što tome su njegove kreacije odlikuje ženstvenost i prefinjenost. Poput čuvene Koko Šanel, koja je isticala da je „moda prolazna, stil je vječan“, ovaj „modni mag“ navodi da „elegancija nikada neće izaći iz mode“. U svijet mode „otisnuo se slučajno“ – studirao je Građevinski fakultet, ali je nakon opklade sa drugovima morao da pošalje svoje crteže na jedan konkurs i odmah dobio poziv da učestvuje u stvaranju kolekcije visoke mode. Ubrzo je otvorio svoju prodavnicu u Rimu i stekao svjetsku slavu. Osmislio je više od 30 modnih linija, a njegove kreacije dio su garderobera i pripadnika kraljevskih porodica, uključujući jordansku kraljicu Nur, kojoj je kreirao vjenčanicu. Dobitnik je prestižnih priznanja, dizajnirao je kostime za najuglednija pozorišta, kao i uniforme za zaposlene u Alitaliji. U Pekingu je proglašen za počasnog profesora Modne akademije.

Rođen je 3. maja 1924. godine u Trstu, u porodici koja je iznjedrila brojne arhitekte i inženjere. Često je bio na meti kritika zbog brojnih operacija lica, ali je uvijek tvrdio da svoj izgled održava treninzima i zdravom ishranom. „Mladi ste sve dok imate snage da istražujete sebe i svoje mogućnosti“, izjavio je prije nekoliko godina.Poznat po tome da je volio da posjećuje Crnu Goru, gdje je, prema njegovom mišljenju, „sve romantično“ i koja mu je, kako je govorio, „vječita inspiracija“, a u Kotoru je održao nekoliko revija.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

STANDARD OBJAVLJUJE ANALIZU SLUČAJA “POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA”: Katnić do detalja opisao i ukazao na kršenja zakona od strane Vijeća Apelacionog suda, niko nije reagovao

Preminuo doajen visoke mode Renato Balestra

Preminuo Endi Flečer, osnivač benda Depeche Mode

FOTO: Nikšićanka Bojana Rmandić zaštitno lice nove kolekcije poznatog libanskog dizajnera

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

WhatsApp na meti hakera, ukrali 500 miliona brojeva

Inflacija ”udarila” na region: Kakve su cijene hrane, stanovanja i struje

Danka Kovinić poziva na protest: Crna Goro, ima nas

Odlazak Renata Balestre: Doajen visoke mode koji je Crnu Goru smatrao velikom inspiracijom