Izvor: mondo.rs

SVI koji su PRELEŽALI KORONU su u OPASNOSTI OD OVIH BOLESTI!

Nova studija u Danskoj koja je danas predstavljena na osmom Kongresu akademije za neurologiju, otkrila je nove efekete korona virusa koji se odražavaju na organizam.
SVI koji su PRELEŽALI KORONU su u OPASNOSTI OD OVIH BOLESTI!

Studija je nakon detaljne analize zdravstvenih slika više od polovine danskih građana u periodu od feburara 2020. do novembra 2021. godine otkrila da osobe koji su bile pozitivne na COVID-19 imaju veći rizik od oboljevanja od Alchajmerove i Parkinsonove bolesti, kao i ishemijskog moždanog udara. U obzir su uzeti pacijenti različitih demografskih karakteristika.

Ukupno je testirana 919.731 osoba, dok je kod 43.375 njih, koji su bile pozitivni na korona virus otrkiveno da su tri i po puta u većem riziku da im se dijagnostikuje Alchajmerova bolest. Prije svega, Alchajmerova bolest je neurološki poremećaj koji uzrokuje smanjenje mozga- atrofiju i izumiranje moždanih ćelija. I to je najčešći oblik demencije.

Dok ishemijski moždani udar nastaje kao posljedica zapušenja krvnog suda nakon pojave tromba – ugruška krvi. Na taj način se zapušuju krvni sudove koji hrane različite djelove mozga kiseonikom.

Studija je takođe pokazala da ukoliko ste bili pozitvni na korona virus u riziku ste do 2,6 puta da obolite od Parkinsonove bolesti, a 2,7 puta vam je povećani rizik da dobijete ishemijski moždani udar.

”Prethodne studije su utvrdile povezanost sa neurološkim poremećajima, ali do sada nije poznato da li COVID-19 utiče i na učestalu pojavu specifičnih neuroloških bolesti”, objasnio je danski doktor Paradis Zarifikar.

On je dodao da je analizom utvrđena mala razlika između nastanka neuroloških bolesti kod kovid pozitivnih pacijenata i onih koji su preležali grip ili određene respiratorne infekcije. ”Pacijenti oboljeli od kovid virusa imali su 1,7 puta veći rizik od ishemijskog moždanog udara od pacijanta oboljelih od gripa ili bakterijske pneumonije a koji su stariji od 80 godina”, naveo je doktor.

Treba napomenuti da učestala pojava drugih bolesti, poput multipla skleroze, Gijen-Bareovog sindroma i narkolepsije se nije povećala nakon obolijevanja od kovid virusa, gripa ili upale pluća.

”Ova studija će nam pomoći da razumijemo dugoročne efekte COVID-19 na organizam i koju ulogu imaju kod nastanka Alchajmerove i Parkinsove bolesti, kao i moždanog udara.”

Stručnajci su naglasili da se vrlo malo zna o dugoročnim uticajima korona virusa na zdravlje moždanih funkcija i da će se i dalje raditi na detaljnim analizama i istraživanjima.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Bloomberg analiza: Bez vakcine ljudi su poput glinenih golubova

Nikolić: Masovni skupovi doprinijeli širenju infekcije

RETROSPEKTIVA – Dvije godine koronavirusa u Crnoj Gori: Apokaliptične scene, karantini, pa vakcina

STANDARD ANALIZA: Povećan broj testiranja na KOVID, privatni testovi i liječenje koštaju više STOTINA EURA, agresivnost pacijenata prema medicinskom osoblju zabrinjavajuća

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

FATALNA BRKATA PRINCEZA: Priča se da se čak 13 momaka ubilo zbog nje! (FOTO, VIDEO)

Malo o KONJAKU: Šta znači VS, VSOP, XO i zašto se pije iz okruglih čaša?

Herceg Novi: Uhapšen osumnjičeni za ubistvo bivše supruge

Krivični zakonik ne poznaje nedozvoljenu trgovinu oružjem