ASP: U Podgorici polovina ukupnog broja zaposlenih u Crnoj Gori

U Podgorici i još šest primorskih opština je početkom oktobra prošle godine bilo zaposleno 157,6 hiljada ljudi, što je blizu 77 odsto od ukupnog broja uposlenih, pokazuju podaci Akcije za socijalnu pravdu (ASP).
ASP: U Podgorici polovina ukupnog broja zaposlenih u Crnoj Gori

Foto: Glavni grad

Samo u Podgorici je, kako su naveli, oko polovina zaposlenih u čitavoj zemlji.

„Istovremeno, u preostalih 17 opština sjevernog i centralnog regiona bilo je uposleno svega 47,9 hiljada ljudi, a u čak šest gradova je ispod hiljadu zaposlenih, što ukazuje na frapantnost situacije, posebno na sjeveru države, koji kontinuirano propada“, dodaje se u saopštenju ASP-a.

Prema podacima ASP-a, u čitavoj zemlji je početkom oktobra bilo 205,6 hiljada zaposlenih, a od toga je Podgorica imala 102,8 hiljada, što je bezmalo polovina od ukupnog broja.

„U šest primorskih opština je početkom oktobra prošle godine bilo 54,8 hiljada zaposlenih, od čega najviše u Budvi 15,9 hiljada i Baru 11,6 hiljada. Slijede Herceg Novi sa 10,1 hiljada zaposlenih, Kotor sa 6,7 hiljada, Tivat sa 5,8 hiljada i Ulcinj sa 4,4 hiljade“, precizirali su iz ASP-a.

ASP je dobila podatke na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama i oni se odnose na broj zaposlenih kod Uprave prihoda i carina na osnovu prebivališta po pojedinačnim lokalnim samoupravama u zemlji.

Kada je riječ o sjeveru i centru zemlje, u Nikšiću je 14 hiljada zaposlenih, Bijelom Polju osam hiljada, Pljevljima 5,2 hiljade, Beranama 4,1 hiljada, Danilovgradu i na Cetinju po oko 3,4 hiljada, Rožajama tri hiljade, Tuzima 1,3 hiljade, Kolašinu 1,2 hiljade, Mojkovcu 1,1 hiljada, a u Plavu nešto preko hiljadu zaposlenih.

„Zvuči nevjerovatno, ali čak šest gradova ima ispod hiljadu uposlenih. Tako je u Andrijevici 577 uposlenih, na Žabljaku 526, Plužinama 310, Šavniku 252, Gusinju 115 i u Petnjici 95 zaposlenih, što su sve ukupno poražavajući podaci, koji nagovještavaju sunovrat dobrog dijela zemlje, ukoliko se ne preduzmu hitni koraci radi ekonomskog oporavka“, rekli su iz APS-a.

Prema zvaničnim podacima, sredinom prošle godine u zemlji je bilo 621,3 hiljade stanovnika, dok oko 205 hiljada zaposlenih izdržava preko 120 hiljada penzionera.

„Bivša vlast je godinama proklamovala neoliberalni model razvoja, koji je iznjedrio mali krug ultra bogatih, a značajan dio građana gurnuo ispod linije siromaštva“, dodali su iz ASP-a.

Kako su naveli, održivost državnog budžeta godinama se zasnivala na modelu „prekomjernog zaduživanja“, pa tako zvanične evidencije pokazuju da je za 14 godina, a računajući od obnove nezavisnosti, bivša vlast umjesto projektovanih četiri milijarde EUR, građane zadužila za preko sedam milijardi EUR.

„Međutim, tokom prethodne godine poslanici u državnom parlamentu su se, osim konstantnih opstrukcija da ne zasjedaju, bavili svim prevaziđenim temama, koje je vrijeme pregazilo, a što su teme koje mlade ove zemlje odlučno tjeraju van njenih granica, umjesto da su se fokusirali na inicijative za obnovu posrnulog i usahlog sjevera i ukupno čitave zemlje“, naveli su iz ASP-a.

Kako tvrde, upravo su poslanici ti, koji su morali da „pritisnu“ Vladu svojim predlozima i inicijativama za ozbiljan preporod zemlje, koja je ekonomski opustošena u protekle tri decenije, te da se, uz uključenost najširih društvenih činilaca, stvari počnu pomjerati „sa mrtve tačke“.

„Ipak, iako smo svjedočili izostanku inicijativa i višemjesečnom bojkotovanju plenarnih zasjedanja, narodni predstavnici su našli i vremena, i sopstvenog interesa, da krajem prošle godine omoguće sebi uvećanje zarada za najmanje 200 EUR na mjesečnom nivou“, zaključuje se u saopštenju.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Spajić skinuo tajnost sa hedžing aranžmana za kredit za dionicu Smokovac-Mateševo, ASP pozdravlja takav pristup

ASP zatražila da se dio novca iz kapitalnog budžeta usmjeri na gradnju dnevnih centara za osobe sa smetnjama u razvoju

EPCG izgubila 100 miliona eura zbog visoke cijene uglja

Promet robe i usluga četiri podizvođača 264 miliona

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

ODT Cetinje sprovodiće istragu protiv dva policajca osumnjičena za mučenje

Peticija intelektualaca: Mićoviću oduzeti državnu nagradu ‘Miroslavljevo jevanđelje’

(FOTO) CARINICI PRONALAZE NOVAC I U SREDSTVIMA ZA HIGIJENU: Na Aerodromu Tivat učestalije neprijavljivanje gotovine

Gorjela kuća u Staroj Varoši, nije bilo povrijeđenih