Blokada GP Debeli brijeg: Herceg Novi neće odustati od Bolnice Meljine, odgovornost je na Vladi

Građani Herceg Novog i predstavnici lokalne zakonodavne i izvršne vlasti blokirali su danas na dva sata Granični prelaz Debeli brijeg u znak protesta zbog situacije u Bolnici Meljine i još jednom poručili da Herceg Novi neće odustati od borbe da ova zdravstvena ustanova bude uvedena u sistem javnog zdravstva i osigurano njeno redovno funkcionisanje, saopšteno je iz te opštine.
Blokada GP Debeli brijeg: Herceg Novi neće odustati od Bolnice Meljine, odgovornost je na Vladi

Predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi, Ivan Otović pozvao je Vladu Crne Gore, premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića, ministre zdravlja i finansija, Dragoslava Šćekića i Aleksandra Damjanovića, kao i sve ostale koji su nadležni za rješavanje pitanja Bolnice Meljine da ozbiljno shvate poruku građana, jer Novljani neće odustati od protesta dok ova ustanova ne uđe u sistem javnog zdravstva.

„Prvi put smo se okupili prije skoro tri sedmice, u međuvremenu nije se mnogo toga promjenilo. Lokalna samouprava, zajedno sa predstavnicima Bolnice Meljine, uložila je ogroman napor da dođe do poboljšanja statusa ove zdravstvene ustanove, da iz Podgorice čujemo koje je rješenje. Nažalost, to nismo čuli. Zbog toga smo prinuđeni da danas ponovo blokiramo granični prelaz Debeli brijeg. Blokiraćemo sve dok ne čujemo koje je rješenje i dok se ono ne sprovede u djelo“, poručio je Otović.

Uz brojne građane, protestu su prisustvovali predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić, potpredsjednici Opštine, Mirko Mustur i Miloš Konjević, odbornici u Skupštini opštine, direktorica Bolnice Olivera Elez, predstavnici lokalnih službi, ustanova i preduzeća.

“Opstanak Bolnice u Meljinama predstavlja pitanje od odlučujućeg značaja za život i budućnost grada, za privredu, turizam i dalji razvoj”, istakao je potpredsjednik Opštine, Mirko Mustur i poručio da Herceg Novi zaslužuje i mora da ima bolnicu.

„Do ovog momenta sam očekivao da ću čuti neku dobru vijest, da vam je ovdje saopštimo, sa nadom za spas Bolnice. Međutim, sve ovo što se trenutno dešava je „mrtvo more“. Lokalna uprava i Skupština opštine čine sve, bore se, ali poluge upravljanja i odlučivanja nisu u našim rukama. Borićemo se i dalje, kao što i vi i dalje podržavate sve ovo što radimo za naš grad i našu Bolnicu“, naveo je Mustur.

Glavna medicinska sestra u Bolnici, Vesna Manojlović navela je da ljekari i osoblje Bolnice stručno i odgovorno obavljaju svoj posao, uprkos činjenici da za svoj rad ne dobijaju redovne plate i honorare. Ona je istakla da opstanku ove ustanove doprinose svi zaposleni, kako ljekari i medicinsko osoblje, tako i svi ostali profili nemedicinskog osoblja, od radnika i radnica na prijemnom, u vešeraju, kuhinji, finansijskom odjeljenju, do vozača, onih koji se brinu za serviranje hrane, higijenu i uređenje objekata i dvorišta, vozača i tehničke službe.

„U bolnici je zaposleno 155 radnika, od čega su većina porodični ljudi, a imamo i samohranih roditelja, podstanara, po jednog zaposlenog člana u porodici. Plate ne primamo redovno, nekada više i od par mjeseci. Da li se neko pita kako ćemo svojoj djeci i bližnjima obezbijediti skladan i skroman način života i školovanja?“, kazala je Manojlović.

Ona je poručila da se radnici nadaju rješenju statusa Bolnice, „što podrazumjeva samo jedno – ulazak u sistem javnog zdravstva“, te pozvala građane da nastave zajedničku borbu jer je Bolnica neophodna svima.

“Nije potrebno dodatno elaborirati koliko je bolnica potrebna jednom gradu, posebno turističkom centru kao što je Herceg Novi koji je prepoznat po zdravstvenom turizmu”, kazao je poslanik u Skupštini Crne Gore i predsjednik Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije, Maksim Vučinić.

On je informisao da je Komisija usvojila određene zaključke, koji su dijelom slični zaključcima Skupštine opštine Herceg Novi, ali do danas nemaju odgovor od relevantnih institucija, prvenstveno Ministarstva zdravlja i Ministarstva finansija.

„Mi smo dali zaključke da Vlada Crne Gore treba da proglasi javni interes nad Bolnicom Meljine i da je treba vratiti na zakonski način, u skladu sa onim što je moguće uraditi prema Zakonu o stečaju, jer postoji praksa i postoji slovo zakona koje to omogućava. Nikakvih tu nema ograničenja ni od Brisela ni od naših domaćih zakona, samo je potrebna politička volja da se riješi problem. Ukoliko oni budu i dalje ignorisali zahtjeve Herceg Novog, predlažem vam i da se sretnemo u Podgorici ispred Vlade Crne Gore i resornog Ministarstva“, kazao je Vučinić.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Protest zbog Bolnice Meljine: U nedjelju blokada graničnog prelaza Debeli brijeg

STANDARD OBJAVLJUJE ANALIZU SLUČAJA “POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA”: Katnić do detalja opisao i ukazao na kršenja zakona od strane Vijeća Apelacionog suda, niko nije reagovao

Skupština Opštine Herceg Novi: Bolnica Meljine mora da opstane

U petak blokada GP Debeli brijeg zbog Bolnice Meljine

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Medojević: Spajić za jedan dan posla advokatu platio 125.270 eura

DNEVNI HOROSKOP ZA 26. NOVEMBAR

(VIDEO) Albanski mediji objavili fotografije zaplijenjenog kokaina

SKANDAL: Bogougodnice na mapi jer je falilo kategorija?!