Borovinić Bojović: Posljedice COVID pandemije po mentalno zdravlje biće dugoročne i veoma kompleksne

Rigorozne epidemiološke mjere, koje su primjenjivane da bi se „ublažila„ epidemijska kriva, prekinula transmisija i smanjio pritisak na zdravstveni sistem, u proteklom periodu dale su rezultate, ali je danak koji svi plaćamo, u smislu usporavanja socijalnog i ekonomskog života, veoma visok. Stoga će posljedice COVID pandemije po mentalno zdravlje biti dugoročne i veoma kompleksne, kazala je ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović, na Samitu za mentalno zdravlje, koji organizuje Vlada Grčke u saradnji sa Regionalnom kancelarijom Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu.
Borovinić Bojović: Posljedice COVID pandemije po mentalno zdravlje biće dugoročne i veoma kompleksne

Ministarka zdravlja učestvovala elektronskim putem na Samitu

Tokom on line učešća na Samitu, koji su otvorili premijer Grcke Kyriakos Mitsotakis i direktor SZO za Evropu dr Hans Kluge, ministarka Borovinić Bojović naglasila je da se ovaj značajan skup dešava u kritičnom trenutku.

“Posvećeni ciljevima održivog razvoja i ostvarivanju univerzalne zdravstvene zaštite, Vlada Crne Gore i Ministarstvo zdravlja prepoznaju značaj i potrebu kontinuiranog jačanja mentalnog zdravlja cjelokupne populacije, sa snažnom primarnom zdravstvenom zaštitom, kao okosnicom za jačanje mentalnog zdravlja i unaprjeđivanja nivoa kvaliteta mentalnih servisa koji su jednako dostupni svima. Stvaranje prilika za personalizovan pristup mentalnom zdravlju i pronalaženje inovativnih rešenja u cilju unaprijeđenja mentalnih servisa, nema alternativu”, poručila je dr Borovinić Bojović.

Prema njenim riječima, pandemija nas je podsjetila da je trenutak za rekalibriranje i veće ulaganje u servise za mentalno zdravlje. Ova kriza je prilika da gradimo sistem mentalnog zdravlja koji će biti spreman da odgovori na buduće izazove i krize. Ministarka zdravlja posebno se osvrnula na potencijal koji nude digitalne tehnologije i potrebu jačanja ljudskih resursa u pružanju kvalitetnih usluga mentalnog zdravlja.

×

Preuzmite našu aplikaciju


0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Borovinić Bojović: Ne razmišljam o ostavci, zdravlje građana prioritet

Borovinić Bojović: Poslušati savjet MCP da se vjernici ne okupljaju 12.maja

Dozvoljen međugradski prevoz vikendom i ulazak u Crnu Goru bez testiranja

Pribilović ministarki zdravlja: Vlada govori o smanjenju zaposlenih, a vi sada imate sedam pomoćnika, broj radnih mjesta je uvećan na 81

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

VIDEO Jovanović: Želim da mi oprostite na svemu, volim svoj narod, ponosan sam na Crnu Goru

Lepa Brena se skinula u Crnoj Gori, svi se pitaju zbog čega je tako vitka (FOTO)

Radulović pored poslaničke plate prima i dvije penzije

Odbor donio odluku o saslušanju ministarke Vesne Bratić