test

CGO: Bez napretka u ostvarivanju prava osoba sa invaliditetom

Standard

03/12/2023

08:27

Centar za građansko obrazovanje saopštio je da još jedan 3. decembar - Međunarodni dan osoba sa invaliditetom prolazi bez napretka u ostvarivanju njihovih prava.

Ukidanje posebnog odjeljenja za prava OSI, u okviru nadležnog Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, kažu u CGO-u, šalje poruku da OSI nijesu prioritet djelovanja Vlade u oblasti ljudskih prava.

“Iako Strategija za zaštitu lica sa invaliditetom od diskriminacije i promociju jednakosti prepoznaje žene i djevojčice kao posebne mete diskriminacije, u praksi institucije ne čine dovoljno da se takvi slučajevi spriječe. OSI još uvijek ne mogu u potpunosti tajno glasati na izborima čime se direktno krše njihova političkih prava”, saopšteno je iz CGO-a.

S druge strane, istraživanja CGO ukazuju da građani i građanke imaju vrlo malu socijalnu distancu prema OSI.

“To prihvatanje mora biti putokaz vlastima u pravcu poboljšanja potrebnih servisa podrške za OSI, primarno personalne i asistencije u nastavi i na poslu, zatim prilagođavanja javnih objekata i informacija, ali i adresiranja višestruke diskriminacije. Ovo je poziv institucijama Crne Gore da OSI, kao jednu od ranjivih grupa, uvrste u svoje prioritete i doprinesu unaprijeđenju njihovog dostojanstvenog života”, poručili su iz CGO-a.

Izvor (naslovna fotografija):

Izvor: CGO

Ostavite komentar

Komentari (0)

POVEZANI ČLANCI