CGO objavio Priručnik za zaštitu prava potrošača: Objašnjavaju šta raditi kada dođe do povrede prava

Centar za građansko obrazovanje (CGO) objavio je Priručnik za zaštitu prava potrošača namijenjen široj potrošačkoj zajednici i trgovcima, radi boljeg razumijevanja osnovnih termina vezanih za potrošačka prava i postupke njihove zaštite.
CGO objavio Priručnik za zaštitu prava potrošača: Objašnjavaju šta raditi kada dođe do povrede prava

Foto: CGO

“Priručnik koji je pisan jednostavnim i jezikom razumljivim građanima, uz sadržajne odgovore na sedam najčešćih pitanja koja se tiču potrošačkih prava – Koji zakoni regulišu prava potrošača? Ko je potrošač? Ko je trgovac? Koja su osnovna prava potrošača? Šta je saobraznost? Šta je garancija? Kako se ostvaruje zaštita potrošačkih prava?”, navode iz Centra za građansko obrazovanje.

Prvi dio posvećen je, navode, isključivo pojašnjenju osnovnih instituta i pojmova potrošačkog prava.

“U drugom, i vjerovatno značajnijem dijelu, objašnjavaju se koraci u zaštiti prava u slučajevima kada dođe do njihove povrede, i to kroz postupak pred trgovcem, inspekcijskim organima, resornim ministarstvom, ali i kroz mogućnosti vansudske i sudske zaštite, sa akcentom na postupak vansudske zaštite kao jeftinijeg i efikasnijeg modela zaštite.

Ovoj aktivnosti prethodila je Akademija o potrošačkih pravima namijenjena studentkinjama i studentima pravnih fakulteta, zatim osnivanje i rad Potrošačkog savjetovališta praćeno plaćenim dvomjesečnim stažiranjem za troje studenata, kao i video kampanja čiji elementi su prenešeni i u sami priručnik”, navode u saopštenju.

Priručnik je dostupan online, a istom će se, osim posredstvom sajta CGO-a, moći pristupiti i skeniranjem QR koda koji će u vidu samoljepljivih naljepnica biti distribuiran i trgovcima uz poziv da isti istaknu u svojim objektima i da na taj način, u duhu dobre poslovne prakse, omoguće svojim potrošačima da steknu cjelovite informacije o zaštiti svojih prava.

“Ova aktivnost dio je projekta „Informisan potrošač – bezbjedan potrošač“, koji sprovodi CGO uz podršku Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma (MERT)”, kazali su iz CGO-a.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Potrošači sve bolje informisani što dovodi i do efikasnije primjene zakona

Rabrenović: Zaštita potrošača je na zabrinjavajuće niskom nivou

Borba protiv seksualnog zlostavljanja: EK predlaže nova pravila za zaštitu djece

Centralna banka: Lakši pristup bankarskim uslugama, uz jednostavnu uporedivost naknada

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Otkrića turske policije: Tokom potrage za tijelom Mijanovića u vili Bojanića iskopana tri ženska tijela, isplivale i slike mučenja

Kandidat Demokrata, DF-a i Pokreta „Evropa sad“ zavisi od opcije za koju se odluči DPS

FOTO – Miško Đukić se skinuo na Gorici: Nije Tramp lud, zbog ovakvih ima da izbije Treći svjetski rat

Medojević: Propao plan Miška Perovića da postane predsjednik, birači ni ne znaju ko je on