test

Direktorica Gimnazije Cetinje: Prijavila sam profesora, škola nije mjesto za proteste

Standard

11/03/2023

07:55

Direktorica cetinjske Gimnazije Sanja Jelić, koja je prijavila policiji profesora Petra Špadijera zato što je predložio da se danas ispred škole da organizuje okupljanje đaka, da podrže protest protiv vršnjačkog nasilja koji će se danas održati u Podgorici, kaže da nije imao odobrenje Uprave škole, niti Savjeta roditelja. Policija je odbacila prijavu Jelićeve.



Sanja Jelić je na Facebook profilu škole napisala da podržava proteste protiv nasilja, ali ne na način koji nije u skladu sa zakonskom regulativom.

Povezani Članci

Ona navodi je da prema Zakonu o javnom okupljanju organizator dužan da podnese prijavu za održavanje javnog okupljanja, najkasnije pet dana prije njegovog održavanja. Obavijestila je i Ministarstvo prosvjete o ovom slučaju u cilju sprječavanja zloupotrebu maloljetne djece”.

Njenu objavu sa Facebooka prenosimo u cjelosti:

Poštovani/e UČENICI, RODITELJI I KOLEGE,

Školi nije potreban minut medijske slave, jer JU Gimnazija na Cetinju, postoji od davne 1880. godine i gradi popularnost uspjesima učenika i iscrpnim radom nastavnika o čemu svjedoči i nedavno održano Državno takmičenje.

Umjesto da članak pišemo o najboljim učenicima, zbog aktuelnih dešavanja u obavezi sam svojom izjavom, profesionalno zaštiti prava učenika i zaposlenih u ustanovi koju vodim.

U cilju zaštite učenika i ustanove kojom rukovodim, obavještavam Vas o aktuelnim dešavanjima i preduzetim mjerama.

Dana 9. 03. 2023.godine sam u svojstvu rukovodioca ustanove, od strane učenika došla do informacije da profesor poziva učenike, da u subotu 11. 03. poslije šestog časa izadju u dvorište škole i iskažu protest protiv nasilja. Takodje, navodi da to” neće trajati dugo , 10-15 min , samo da se okupimo i slikamo. Bilo bi dobro da se jedan ili dva hamera ispišu ili iscrtaju kao transparenti……”.Dokaz o navedenom se nalazi u prilogu prijave koja je podnijeta Odjeljenju bezbjednosti.

Profesor poziva djecu samoinicijativno na protest protiv nasilja, bez odobrenja Uprave škole i bez odobrenja Savjeta roditelja.

Uprava škole, direktor i Pedagoška služba nijesu dobili pisani zahtjev od kolege , o organizovanju protesta ispred škole, niti je od strane Ministarstva prosvjete stigla bilo kakva pisana preporuka da je škola u obavezi organizovati protest.

U godišnjem planu rada profesora za predmet –biologija, za mjesec mart nigdje nije navedena aktivnost –pozivanje i organizovanje učenika na protest. Ni u planu rada Učeničkog parlamenta takodje nije planirana aktivnost učenika za mjesec mart -izlazak na protest.

U Pedagoškoj službi takođe nigdje nije navedena pisana zabilješka da je u planu za mjesec mart-organizovanje protesta od strane profesora i pisanje transparenata i slikanje.

Prema Zakonu o javnom okupljanju, organizator je dužan da podnese prijavu za održavanje javnog okupljanja, najkasnije pet dana prije njegovog održavanja. (član 10).

Da li je ispravno da profesor poziva djecu na protest protiv nasilja, bez odobrenja Uprave Škole i bez podnijete prijave Policiji?

​Da li je ispravno da profesor poziva djecu da se fotografišu bez odobrenja roditelja?

Da li je ispravno da profesor poziva djecu na protest protiv nasilja bez saglasnosti Savjeta roditelja?

Da li je ispravno da profesor poziva maloljetnu djecu i predstavnike svih odjeljenja preko Učeničkog parlamenta na protest protiv nasilja ?

Da li je ispravno da profesor poziva djecu poslije šestog časa da izadju ispred škole, iako učenici pet odjeljenja imaju i sedmi čas?

​Prije podnošenja prijave Odjeljenju bezbjednosti, obavila sam razgovor sa profesorom i podsjetila ga na odredbe Zakona o javnim okupljanjima i odredbe Zakona o javnom redu i miru.

Napominjem, da je škola blagovremeno podnijela izvještaj o prevenciji nasilja Zavodu za školstvo, kako bi ispoštovala sve sugestije i zakonske norme Ministarstva prosvjete i da u školi nema nijedan evidentiran slučaj nasilja.

U borbi protiv nasilja aktivno je uključeno i nastavno i vannastavno osoblje škole.

Podsjećam Vas da sam i sa navedenim problemom upoznala i Ministarstvo prosvjete u cilju sprječavanja zloupotrebe maloljetne djece.

Naglašavam, da podržavam proteste protiv nasilja, ali ne na način koji nije u skladu sa zakonskom regulativom.
Smatram da nije ispravno sticati medijsku popularnost, koristeći djecu za ostvarenje iste, nego djecu treba usmjeriti vaspitno-obrazovnom procesu i sticanju novih znanja.

Samoinicijativno pozivanje učenika na protest od strane profesora se priprema u jeku predizborne kampanje u dvorištu škole koje koristi I Likovna škola pa sam bila mišljenja da može doći I do nekih nepredvidivih okolnosti.

Poštovani roditelji kako biste reagovali da ste dijete poslali da uči i vidjeli ga u štampi , sa transparentom u školskom dvorištu.

Branim interese djece, profesora i ustanove kojom rukovodim. Protiv sam nasilja. Naglašavam, da podržavam proteste protiv nasilja, ali ne na način koji nije u skladu sa zakonskom regulativom.

Škola nije mjesto za proteste nego za obrazovanje.

Pridržavam se glavnog cilja programa „Škola bez nasilja“ i moj zadatak je da stvorim bezbjednu i podsticajnu sredinu za učenje, rad i razvoj što sam i postigla jer nemamo nijedan evidentiran slučaj nasilja u školi.

Podsticajna sredina za učenje se ostvaruje iscrpnim radom u učionici a ne samoinicijativnim pozivanjem učenika na nenajavljene i zakonom neutemeljene aktivnosti u školskom dvorištu.

S poštovanjem,
Sanja Jelic

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fpermalink.php%3Fstory_fbid%3D646013553999340%26id%3D100057721027217&show_text=true&width=500

Izvor (naslovna fotografija):

Gimnazija Cetinje

Ostavite komentar

Komentari (0)