Izvor: nova.rs

Dodik najavio da će odustati od Vojske RS, ako u OS BiH svi budu ravnopravni

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da nema potrebe za formiranjem Vojske Republike Srpske ako se u Oružanim snagama BiH (OS BiH) uspostavi vojna struktura, u kojoj će ravnopravo biti zastupljeni predstavnici sva tri naroda i u kojoj niko neće biti dominantan.
Dodik najavio da će odustati od Vojske RS, ako u OS BiH svi budu ravnopravni

Foto: AP

” Nudim da se broj sastava Oružanih snaga utvrdi na pet hiljada, da se jasno odredi broj pripadnika Srba, Hrvata i Bošnjaka, da oni to popune, da se uspostavi ta struktura, onda ne treba Vojska Republike Srpske”, rekao je Dodik novinarima u Mostaru, gde na božićnom prijemu koji je organizovao lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BIH Dragan Čović.

Ocijenio je da značajan procenat Hrvata ne želi da ide u OS BIH i da ne može da popuni kvote koje pripadaju Hrvatima, dodavši da je slična situacija i sa Srbima.

” Doći ćemo u poziciju da će neko u nekom trenutku isforsirati da to popune Bošnjaci, što nije dobro”, rekao je Dodik, ističući da je njegovo primarno zalaganje demilitarizacija BiH.

Zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić (SNSD) ranije je izjavio da je tačno da Hrvati nisu zainteresovani za služenje u Oružanim snagama BiH i da ih se na konkurs javlja mnogo manje nego što je predviđeno nacionalnom kvotom.

Dodao je, međutim, da se za srpska mjesta prijavljuje više od deset kandidata za jednu poziciju, dok je kod Bošnjaka nešto više od pet.

Prema odluci Predsjedništva BiH, Oružane snage BiH koje su uspostavljene 2006. godine imaju do 10.000 aktivnih vojnika, oficira i podoficira, pri čemu je, u skladu sa popisom stanovništva iz 1991. godine, za Hrvate rezervisano nešto manje od 20 odsto pozicija, za Srbe oko 33, a za Bošnjake 46 odsto.

Narodna skupština RS je 10. decembra donela zaključke, kojima se predviđa vraćanje entitetskih nadležnosti u oblasti odbrane, pravosuđa, bezbjednosti i indirektnih poreza, a ovo je prvi put od tada da Dodik govori i o mogućnostima da odustane od formiranja Vojske RS.

Dodik je rekao da je i obavještajna struktura u BiH usmjerena da prati političke predstavnike Srba i Hrvata i da im „pakuje“ pravosudne procese, a da se od srpskih i hrvatskih političkih predstavnika „očekuje da idu zavezanih očiju“.

Istakao je da sankcije ne rješavaju problem i ponovio da je on izabran u ime Srba i Republike Srpske da zastupa njene interese, što će nastaviti da radi.

Dodik je optužio Amerikance za to što, kako je rekao, BiH nikada nije profunkcionisala.

” U Bajdenovoj administraciji je mnogo ljudi koji su napravili karijere na BiH i oni sada hoće ponovo da reafirmišu isto što nije uspelo 25 godina i onda traže krivca, a oni su jedini krivi”, kazao je on.

×

PROČITAJTE I...

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Abazović: Sud da traži od SDT-a prepiske Lazovića, Ubovića…

Aligrudić: Očekujemo da će se oko 4.000 majki sa troje i više djece vratiti na p...

Milović: Neistine koje Abazović u kontinuitetu plasira dobiće priliku da dokaže ...

Adžić: Kriminalni klanovi imaju svog džokera u novoj Vladi, pred Demokratama vel...