Izvor: Pobjeda

Dom zdravlja tvrdi da nema „buprenorfina“, iz Montefarma kažu da su ljekovi bili isporučeni

Lijek ''buprenorfin'', koji se koristi u liječenju zavisnika od heroina, a kojeg juče nije bilo u domovima zdravlja u Podgorici, ali ni u drugim zdravstvenim ustanovama širom zemlje, danas u 11 sati će biti dostupan svim pacijentima, potvrdio je juče za Pobjedu šef Centra za mentalno zdravlje dr Ljubinko Kaluđerović.
Dom zdravlja tvrdi da nema „buprenorfina“, iz Montefarma kažu da su ljekovi bili isporučeni

Foto: Pobjeda

Nimalo prijatne scene zatekli smo juče ispred Doma zdravlja u naselju Konik u Podgorici jer je nekoliko desetina pacijenata negodovalo što nemaju terapiju. Tražili su od nadležnih da im pod hitno obezbijede lijek koji im je neophodan za normalno funkcionisanje.

Iz nevladine organizacije „Juventas“ su za Pobjedu osudili to što lijeka nema te kazali da je tu posrijedi kršenje prava pacijenata pa traže od nadležnih da hitno reaguju i riješe problem.

Alarm 

Čitava pometnja nastala je nakon što je Dom zdravlja Podgorica juče obavijestio građane da nemaju lijek „buprenorfin“ te da im je iz Montefarma rečeno da „trenutno nema lijeka u toj ustanovi i da ne znaju kada će biti dostupan“.

Oni su zbog toga uputili urgentne dopise Ministarstvu zdravlja, Fondu zdravstva i Odboru direktora.

Iz Montefarma je juče Pobjedi pojašnjeno da su ovaj lijek isporučili Domu zdravlja Podgorica te da im je u periodu od 19. do 23. avgusta dostavljeno ukupno 650 kutija.

– Samo na nivou Podgorice, upravo Domu zdravlja Podgorica, dostavljeno je 320 kutija „buprenorfina“ 7×2 mg i 330 kutija ,,buprenorfin“ 7×8 mg – ističu iz Montefarma za Pobjedu.

Naveli su da su u proteklih dvadesetak dana domovima zdravlja u Crnoj Gori isporučili ukupno 6.807 kutija ovog medikamenta.

Precizirano je da je od 1. do 23. avgusta Montefarm dostavio na nivou države 4.027 kutija lijeka ,,buprenorfin“ tableta od 2 miligrama, a za isti period isporučeno je 2.780 kutija pomenutog lijeka od 8 miligrama. 

Kaluđerović tvrdi da su pacijenti samo juče ostali bez terapije. Kaže da nije dobro da se to dešava, ali „šta se može kad nema lijeka“.

– Ukoliko se uđe u priču o zamjenskoj terapiji, onda svaka država treba da je ima u dovoljnim količinama da bi se pacijentima davala svaki dan. Tvrdim da je problem bio samo današnji dan (juče). Ranijih dana pacijenti su primali manje doze terapije, ali su bili pokriveni na dnevnom nivou. Znači, nijesu uzimali terapiju za sedam dana kako to obično biva, već za dva ili tri dana. Ali, imali su terapiju, nijesu bili u potpunosti bez lijeka – istakao je Kaluđerović.

Kazao je da imaju problema sa nekim pacijentima koji zahtijevaju od ljekara da im daju veću dozu nego što je to potrebno.

– Vrše jak pritisak na ljekare. Njima nije lako da se nose sa tim pritiskom. Upravo zbog toga nekad se javljaju nestašice – naveo je Kaluđerović.

Prema njegovim riječima, u Podgorici je oko 500 heroinskih zavisnika koji koriste ovaj lijek i to oko 380 onih koji terapiju uzimaju u Domu zdravlja i više od 100 u Kliničkom centru Crne Gore.

Kaže da ih ima oko 140 u Nikšiću, a u „ostalim gradovima manje“.

Nedopustiva situacija 

Koordinatorka Programa direktne asistencije osobama u riziku od socijalne isključenosti i socijalno isključenima u „Juventasu“ Marija Kovijanić-Radović Pobjedi je rekla da trenutna nestašica lijeka ,,buprenorfin“ ukazuje na krajnje neadekvatan i neprihvatljiv stav institucija kada su u pitanju osobe koje koriste droge.

– Dopustiti da dođe do nestašice lijeka koji se mora uzimati redovno i čiji prekid uzimanja dovodi pacijenta u različite i ozbiljne rizike, predstavlja kršenje prava na adekvatnu zdravstvenu zaštitu i stavlja osobe sa istorijom upotrebe droga u nepovlašćen i visoko rizičan položaj – istakla je Kovijanić- Radović za Pobjedu.

Kaže da sistem ne tretira osobe na supstitucionoj terapiji ,,buprenorfinom“ ili ,,metadonom“ jednako kao ostale pacijente samim tim što dozvoljava da dođe do nestašice, bez pravovremenih savjeta kako da postupaju i brinu o zdravlju usljed nedostupnosti lijeka, te da krajnje neadekvatno komuniciraju sa pacijentima putem obavještenja na vratima na dan podjele terapije.

– Oštro osuđujemo ovakav stav i odnos prema korisnicima supstitucionog programa i pozivamo nadležne da hitno preduzmu korake i riješe nastali problem. Riječ je o zdravstvenoj terapiji, riječ je o zdravlju i ovime se direktno krši pravo na zdravstvenu zaštitu. DZ Podgorica nije ustanova koja samo distribuira terapiju pacijentima, već ima psihijatre koji prepisuju terapiju, prate liječenje, tako da je njihova uloga ključna u dijelu kako da nadležni zdravstveni radnici adekvatno komuniciraju sa pacijentima i da ponude konkretne savjete svakom pacijentu ponaosob – istakla je sagovornica.

U Juventasu očekuju reakciju Ministarstva zdravlja i nadaju se da će se ova situacija riješiti u najkraćem mogućem roku.

Korisnik ,,buprenorfina“ taj medikament dobija u zdravstvenoj ustanovi u količini koju odobri doktor medicine – specijalista psihijatar.

Ranije se ovaj lijek dobijao na recept, u državnim apotekama, a kako nijesu postojali protokoli o izdavanju, tako je često dolazilo do zloupotreba pa samim tim i do nestašica.

Gotovo 1.000 osoba na zamjenskoj terapiji 

Istraživanje je pokazalo da je u 2021. godini buprenorfinsku terapiju primalo 956 osoba u Crnoj Gori, kazala je Pobjedi Marija Kovijanić-Radović iz „Juventasa“.

Ova NVO je u partnerstvu sa nevladinom organizacijom LINK krajem 2021. godine sprovela istraživanje o zadovoljstvu pruženim uslugama korisnika opioidne supstitucione terapije u Crnoj Gori.

– Supstituciona terapija u Crnoj Gori dio je intervencija smanjenja štete nastale upotrebom psihoaktivnih supstanci. Zamjenska terapija za osobe koje koriste opijate u Crnoj Gori postoji od 2005. godine kada je sa radom počeo prvi metadonski centar u okviru Doma zdravlja Blok V u Podgorici. Supstitucija ,,buprenorfinom“ je uvedena 2015. godine. Sprovodi se u osam centara za supstituciju, u zatvorima i u Kliničkom centru u Podgorici (samo ,,buprenorfin“) – precizirala je naša sagovornica.

Kovijanić-Radović navodi da Juventas sprovodi program smanjenja štete u Crnoj Gori i pruža direktne usluge osobama koje koriste droge, te da godinama ukazuju na i dalje prisutan visok stepen diskriminacije prema osobama koje koriste droge, te na nedovoljan broj usluga i servisa podrške.

– Trenutna situacija potvrđuje da država i dalje ne obezbjeđuje adekvatan odgovor na potrebe zaštite prava građana i građanki koji žive sa bolestima zavisnosti od droga – zaključila je ona.

Bez lijeka vraćaju se ponovo na rub

Očaj, bijes i strah od krize koja će uslijediti bez terapije vladao je među pacijentima koji su se okupili u krugu Doma zdravlja.

Nekoliko njih je potvrdilo reporteru Pobjede da su već sedam godina na zamjenskoj terapiji i da svaki dan bez medikamenta znači rizik od teške krize koju oni izjednačavaju sa heroinskom, a neki kažu da je i mnogo gora.

– Jednom sam 11 dana bio u stanju konstantnog bola koji nije jenjavao. Do momenta dok nijesam dobio terapiju, proživljavao sam agoniju – kazao je Pobjedi jedan od korisnika programa.

Pritom, ističe da mimo toga, kada koristi terapiju, vodi koliko je moguće normalan život, ima porodicu i radi zanatski posao. Terapija mu, ističe, omogućava da živi i izdržava familiju.

– Nijesmo svi u istoj situaciji. Neki su prešli granicu, koriste veće doze. Kada nestane lijeka, na korak su od vraćanja na heroin, a veliki broj danas okupljenih će posegnuti za drogom, alkoholom, ko zna kakvim drugim ljekovima, samo da bi preduprijedili pojavu „bup“ krize – kazao je sagovornik Pobjede.

Drugi ističe da je nestašica sistemski problem.

– Program supstitucije je organizovala država. Zahvaljujući njemu smanjen je broj teških krađa, razbojništava, jer su zavisnici umjesto opijata našli rješenje. Na ovaj način, mnogi od njih guraju se ponovo na rub – rekao je sagovornik.

Jedna pacijentkinja je istakla da je dio krivice i na pojedinim pacijentima koji primaju terapiju, jer su vremenom posegli za jačim dozama, a nijesu iskoristili njene benefite da im pomogne u prevazilaženju zavisnosti.

Pacijent kolabirao, pružali mu pomoć u Domu zdravlja

Među onima koji su na zamjenskoj terapiji dosta njih je juče poseglo za alkoholom, atmosfera je bila na „ivici“, a uprkos uzavreloj situaciji nije bilo težih incidenata sa policijom koja je juče sa nekoliko vozila obezbjeđivala Dom zdravlja na Koniku. Bilo je i najava da će blokirati kružni tok na Starom aerodromu, ali su od toga, do danas, ipak odustali.

Jedan od pacijenata je kolabirao, a medicinska sestra i još nekoliko korisnika programa unijeli su ga u Dom zdravlja u nesvjesnom stanju. Jedva je povraćen, a u toj situaciji medicinska sestra je izvukla deblji kraj jer je, prema izjavi svjedoka, pretrpjela ujed pacijenta koji je bio van sebe, jer je teško krizirao.

– Bez želje da ikoga osuđujem, ovakve scene nijesu rijetkost u ovom Domu zdravlja. Treba uzeti u obzir u kakvoj atmosferi medicinsko osoblje pruža zdravstvenu uslugu ostalim pacijentima. To je stalni stres. Neko rješenje se mora naći i zbog pacijenata koji primaju zamjensku terapiju, ali i medicinskog osoblja Doma zdravlja – kazao je pacijent koji je čekao pregled kod izabranog doktora.

CAZAS: Ne smijemo pacijente dijeliti po dijagnozama

Društvo za borbu protiv side CAZAS pozvalo je nadležne da u što kraćem roku riješe problem nestašice ,,buprenorfina“ koji se ordinira osobama koje se suočavaju sa zavisnošću.

– Istovremeno, podsjećamo nadležne, donosioce odluka, medije, ali i sve građane i građanke da su korisnici buprenorfinske terapije ravnopravni kao i svi drugi pacijenti u zdravstvenom sistemu i imaju pravo na blagovremenu zdravstvenu zaštitu – član 30. Zakona o pravima pacijenata – navode iz CAZAS-a.

Kako ističu, bez obzira na činjenicu da u funkcionisanju programa liječenja bolesti zavisnosti i izdavanja zamjenske terapije postoji značajan prostor za unapređenje, dostupnost terapije je minimum koji u svakom momentu mora biti zagarantovan.

– Zabrinjava nas veoma izražena stigma i govor mržnje usmjeren ka pacijentima koji su protestovali, nakon objave informacije o protestu u medijima. Podsjećamo, pacijenti su ravnopravni u odnosu na pravo na zdravstvenu zaštitu i ne smijemo ih dijeliti po dijagnozama, karakteristikama ili vrsti terapije koju uzimaju. Pravo na zdravlje je pravo svakoga od nas – naveli su iz CAZAS-a.

Pozvali su pacijente, kojima je terapija uskraćena, da podnesu prigovor zaštitniku prava pacijenata i iskoriste prava koja im Zakon propisuje. NVO CAZAS pruža podršku pacijentima u podnošenju prijava te se mogu više o tome informisati na www.zdravlje.co.me.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Pet odgovora o lijeku ivermektin i ko o njemu širi dezinformacije

Montefarm u dvadesetak dana isporučio ukupno 6.807 kutija lijeka Buprenorfin

STANDARD ANALIZA: Povećan broj testiranja na KOVID, privatni testovi i liječenje koštaju više STOTINA EURA, agresivnost pacijenata prema medicinskom osoblju zabrinjavajuća

Mugoša: Intenzivno radimo na modernizaciji Instituta

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Adžić bi još da zapošljava iako je u tehničkom mandatu

Policija privela Pejanovića: Upao u redakciju Dana, napao zaposlene i lomio inventar

KAKO POMIRITI DEMOKRATE I DPS: Daliborka Uljarević kompromisno rješenje za mandatarku buduće Vlade?

Dom zdravlja tvrdi da nema „buprenorfina“, iz Montefarma kažu da su ljekovi bili isporučeni