Dukaj: Osnažiti opštine da efikasno upravljaju svojim ljudskim resursima

Cilj je, da se shodno potrebama osnaže opštine da efikasno upravljaju svojim ljudskim resursima, poručio je ministar javne uprave Maraš Dukaj sa potpisivanja Sporazuma o saradnji između tog resora i Uprave za ljudske resurse i Zajednice opština.
Dukaj: Osnažiti opštine da efikasno upravljaju svojim ljudskim resursima

Foto: Ministarstvo javne uprave

“Usavršavanje lokalnih službenika i namještenika preduslov je za uspješno sprovođenje reformi sistema lokalne samouprave, što u krajnjem doprinosi kvalitetnijem pružanju usluga građanima na lokalnom nivou”, konstatovano je pri potpisivanju Sporazuma.

Sporazum o saradnji između Ministarstva javne uprave, Uprave za ljudske resurse i Zajednice opština potpisali su ministar javne uprave, Maraš Dukaj, v.d. direktora Uprave za ljudske resurse Đuro Nikač i v.d. generalnog sekretara Zajednice opština, Refik Bojadžić.

Ovim Sporazumom, kako je saopšteno, formalizovana je i osnažena saradnja između tri ključna partnera na polju razvoja ljudskih resursa na lokalnom nivou.

„Još od početaka rada 43. Vlade, jedan od prioriteta je ulaganje u ljudske resurse. Ovo je i preporuka Evropske komisije, ali i zahtjevna tema koja podrazumijeva saradnju na svim nivoima. Potvrda takve saradnje relevantnih institucija jeste i današnje potpisivanje Sporazuma“, kazao je Dukaj.

On je istakao da Zajednica opština, kao inicijator potpisivanja ovog Sporazuma, ima važnu ulogu da okupi, istraži i podrži potrebe i interese svih lokalnih samouprava, dok je Uprava za ljudske resurse glavni partner na unapređivanju procesa stručnog usavršavanja naših službenika.

„Cilj je, da se shodno potrebama osnaže opštine da efikasno upravljaju svojim ljudskim resursima. Stoga, u namjeri da podržimo ove procese, pristupamo danas potpisivanju Sporazuma o saradnji“, istakao je ministar Dukaj.

Dodao je da će sve aktivnosti definisane Sporazumom dobiti dodatnu snagu i institucionalnu podršku uspostavljanjem Savjeta za obuku u lokalnoj samoupravi, koji će, kako je istakao, “utvrđivati, unapređivati i pratiti realizaciju programa obuka”.

V.d. direktora Uprave za ljudske resurse Đuro Nikač je kazao da će Uprava za ljudske resurse nastaviti da pruža kontinuiranu podršku stručnom osposobljavanju i usavršavanje državnih i lokalnih službenika.

„Imamo zajednički cilj, volju i opredeljenje da mobilišemo sve svoje resurse, kako bi i u narednom periodu putem novih instrumenta za obuku i edukaciju u prvom redu kroz Ilias platformu, obezbijedili jačanje administrativnih kapaciteta službenika na centralnom i lokalnom nivou“, kazao je Nikač.

V.d. Generalnog sekretara Zajednice opština, Refik Bojadžić, kazao je da je ulaganje u jačanje kapaciteta lokalnih službenika i namještenika najbolji doprinos onome što težimo – da građani dobiju što kvalitetnije usluge na lokalnom nivou.

„Rad na usavršavanju lokalnih službenika i namještenika je prepoznat kao veoma važan u pravcu naših nastojanja da brže koračamo ka zajednici evropskih naroda“, istakao je Bojadžić i dodao da je Zajednica opština u tom pravcu uložila značajna sredstva na uspostavljanju i opremanju prostora za potrebe Centra za obuku, kojim će se unaprijediti rad na planu obuka i jačanju kapaciteta opština.

Iz resora Dukaja navode da ovim činom dat je dodatni impuls da se zajedničkim naporima doprinese da lokalne samouprave efikasnije odgovore onome što su njihove zakonom utvrđene obaveze, zaključeno je od strane potpisnika.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

ZAPISNIK INSPEKCIJE: Nezakoniti ugovori u MER, Milatoviću tri dana da otkloni nepravilnosti, o postupanju sa dosijeima u daljem postupku

STANDARD OBJAVLJUJE ANALIZU SLUČAJA “POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA”: Katnić do detalja opisao i ukazao na kršenja zakona od strane Vijeća Apelacionog suda, niko nije reagovao

Borba protiv seksualnog zlostavljanja: EK predlaže nova pravila za zaštitu djece

Srzentić: Kvalitetan i održiv sistem lokalne samouprave okosnica inovacija i podstrek društvenom razvoju

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Ko stoji iza pokušaja državnog udara u Njemačkoj: Ozloglašeni princ, poslanica i misteriozna Ruskinja Vitalija

Đukanović nakon Samita u Tirani: EU neće nipošto tolerisati dalja mešetarenja i hibridni rat protiv Zapadnog Balkana

FENDI PREDSTAVIO KONCEPT LUKSUZNE PRODAVNICE SA TRI VIP SOBE U DUBAIJU

Tuča u parlamentu Turske, poslanik opozicije u bolnici zbog udarca u glavu (VIDEO)