FOTO/VIDEO: Nikšić proslavio Dan državnosti- čuvajmo ovaj krš zaliven krvlju naših predaka

Građani Nikšića počeli su se okupljati u tom gradu uoči velike proslava 13. jula - Dana državnosti koja se održava danas na Trgu slobode od 17 sati i 30 minuta.
FOTO/VIDEO: Nikšić proslavio Dan državnosti- čuvajmo ovaj krš zaliven krvlju naših predaka

U kafićima u Njegoševoj ulici u centru grada vidljiva su crnogorska obilježja, a okupljeni pjevaju crnogorske pjesme.

U Nikšić su počeli pristizati i građani iz drugih crnogorskih gradova.

Glavni trg i ulice u blizini trga su popunjene. Službenici policije su takođe prisutni.

Na proslavu Dana državnosti u Nikšiću stigao je i legendarni nikšićki kantautor Miladin Šobić.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković takođe prisustvuje okupljanju.

Govorili su i student Ilija Vujačić, glumac Miro Nikolić i članica Opštinskog odbora DPS-a Ana Pejović.

Prema riječima Ane Pejović jaki pritisci iznutra i spolja kroz klerofašističku ekspozituru crkve Srbije u Crnoj Gori  oživjeli su četničku aždaju posebno u Nikšiću.

“S ovog mjesta i na ovaj sveti datum poručujemo da na svijetlu i slavnu tradiciju antifašizma crnogorskog svojim revizionistčkim relativizovanjem četničkih zločina i krivotvorenjem činjenica neće niko uspjeti baciti ljagu. Nećemo im dozvoliti mi, potomci boraca za pravo, čast i slobodu Crne Gore kroz sve ratove, jer ćemo s danom koji brzo dolazi i pravdom koja mora biti zadovoljena tržiti izvođenje pred lice pravde “lažnih mesija” koji se nagrađuju državničkim nagradama za krivotvorenje četnicke sramote, negiranje Crnogoraca i ponižavanje umjetnosti pisane riječi”, istakla je Pejović.

Zatim je poručila.

“Nećemo dozvoliti da ostanu nekažnjeni ni kopači grobova i oni iz gluve sobe koji sprovedoše sramnu akciju na Cetinju”, istakla je ona.

Belveder je, kako je dodala, tek bio uvod u odbranu crnogorske slobode i antifašizma.

Glumac Miro Nikolić je kazao da se veličina jedne zemlje ne mjeri kilometrima, već istorijskim i civilizacijskim dostignućima, a veličina jednog naroda se mjeri hrabrošuću i srčanošću.

“Po tome je naša zemlja velika, a naš narod veličanstven! Brojni su svijetli datumi kojima je ispisana slavna crnogorska istorija! Brojne su ličnosti, koje su svojim djelovanjem, ali i životima gradili Crnu Goru kao državu čiji je jedini teret njena neprestana borba za slobodu! U ime te istorije, koja nas obavezuje na ponos, ali i u ime budućnosti naše dece kojoj dugujemo, danas smo ovdje na Trgu slobode”, kazao je Nikolić.

Kako je dodao, tu su da poruče da će čuvati tekovine 13. jula, da će slaviti slobodarstvo i antifašizam, da će klicati u ime ljubavi prema domovini da nacionalizmi i ekstremizmi ovdje ne mogu proći.

“Zato čuvajmo ovaj krš zaliven krvlju naših predaka! Čuvajmo ovo nebo pod kojim su crnogorske majke i šćeri sklapale ruke moleći se opstanak Crne Gore! Čuvajmo to plavo more i sinje gore, kojima su plovili i hodili junaci svih crnogorskih doba! Ni težeg zadatka, ni svetije dužnosti! Sine moj, čuvaj je”, poručuje Nikolić.

Ilija Vujačić je objasnio zašto su danas u Nikšiću.

“Pitate se, možda, zašto smo danas baš u Nikšiću? Zato što Stojan Kovačević i Novak Ramov i dalje čuvaju stražu svom kralju i ovom gradu! Zato dragi moji, što se Ljubo Čupić i dalje prkosno osmjehuje. Zato što nam je ponosno lice Joke Baletić i dalje svijetla zvijezda vodilja. Zato što se slobodarske sjeni 46 narodnih heroja i hiljada drugih i dalje šetaju vitovom ulicom… Zato što je Nikšićanima vazda bastalo i bastaće da kažu “Ne” domaćim izdajnicima i okupatorima! Stara narodna umotvorina kaže “ dje je vrelo kapa’ će”. Ako je tako ođe je danas ista ona Crna Gora koja je osvanula na Fundini, Krusima, Vučijem dolu, Grahovcu, na Neretvi, na Sutjesci, na Pljevljima. Svi pod istim barjakom i Safet i Ismet i David i Nikola”, kazao je Vujačić.

Pozvao je građane da pokažu da su dostojni bremena imena koje nose.

“Dokazimo još jednom da je biti Crnogorac mnogo više od etničkog pojma ili nacionalne pripadnosti! Da je biti sin ili kćerka Crne Gore čast i privilegija, jer to znači imati karakter čvršći od Lovćena i dušu širu od mora! Pošaljimo jasnu poruku, da će o sudbini Crne Gore odlučivati samo oni koji je istinski i bez rezerve doživljavaju kao majku, svoju jedinu kuću, svoj dom, i da našu mladost ne mogu kupiti ni jednim, ni dvadeset jednim, ni 201 milionom dinara ili eura. Da grobovi naših djedova nijesu ničija prćija pa da mogu sa njima da se svojataju i raspolažu kako je kome drago! Ne smijemo dopustiti da nam uskraćuju ono što je vječito krasilo našeg čovjeka, njegova sloboda i ponos, na to nas obavezuje zakletva vladara sveca i vladike Petra I”, poručio je Vujačić.

Skup je završen oko 18:45 časova a građani su polako krenuli da se razilaze.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Borba protiv seksualnog zlostavljanja: EK predlaže nova pravila za zaštitu djece

UŽIVO: U Kijevu ponovo eksplozije, ruski konvoj dug 27 km ide ka gradu

Pala Vlada Zdravka Krivokapića

Odreknite se šećera na sedam dana, ovo će se desiti vašem tijelu

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Kako je proruski, crkveni i anti-NATO čovjek došao na čelo ANB-a

Kreće novi napad Ukrajine na jugu

NIHAD CANOVIĆ ZA STANDARD: Krajnji cilj Plava je održivi turizam, put preko Albanije uvećao broj turista

Odović: Nadam se da će Borovinićka zaustaviti prljavu kampanju marginalaca iz njenih redova koju vode protiv mene