Hakerski napadi na Vladine servere i sisteme državnih preduzeća prijavljeni policiji i tužilaštvu

Sofisticirani hakerski napadi na Vladine servere i servere pojedih državnih preduzeća prijavljena su policiji i tužilaštvu, saopštenu je Standardu iz Uprave policije.
Hakerski napadi na Vladine servere i sisteme državnih preduzeća prijavljeni policiji i tužilaštvu

Uprava policije

U odgovoru na više pitanja u vezi najnovijeg, ali i ranijeg sličnog hakerskog napada, Standardu je kratko saopšteno “da službenici Uprave policije u kontinuitetu sarađuju sa Ministarstvom javne uprave, kao nadležnim ministarstvom, u odnosu na hakerske napade”.

“Shodno navedenom, sa svime je upoznat nadležni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, te se sprovode policijsko – tužilačke aktivnosti iz djelokruga rada ovih institucija”, navedeno je iz policije.

Najnoviji koordinisani sajber napad na informatičku strukturu državne uprave, od kojih se najteži desio jutros kada je onesposobljen sistem za fiskalizaciju Uprave za poreze i carinu, prem načinu izvođena upućuje da je došao od strane ruskih službi.

“Ovakav napad je prvi put uzveden na Crnu Goru. On je pripreman duži vremenski period. Nadnuta je kritična infrastruktura”.

Stručnjaci Ministarstva javne uprave su, ističu iz ovog resora, pravovremeno preduzeli odbrambene mjere.

“Iako su trenutno iz bezbjednosnih razloga određeni servisi privremeno isključeni, sigurnost naloga građana i privrednih subjekata ni njihovi podaci nijesu ni na koji način ugroženi. Crna Gora je o detaljima napadima, koji su umnogome nalik onima 2015. i 2016, informisala saveznike”, kazao je ministar javne uprave Maraš Dukaj.

Premijer u tehničkom mandatu, Dritan Abazović, ocijenio je da je sajber napad na vladinu informatičku infrastrukturu politički motivisan. Abazović je za večeras zakazo sjednicu Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Pala Vlada Dritana Abazovića

Crna Gora sprema odbranu od rastućeg broja sajber napada

Skandal u Mađarskoj pred izbore: Otkriveno da Rusija godinama ima pristup državnim tajnama

Potraga za sajber napadačima na Vladu Crne Gore

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

”Pop koji sjedi” biće kažnjen zbog nepoštovanja himne

Vlaović ubijen iz Glocka, Tanasković policiji rekao tek jednu rečenicu

PRVI REZULTATI ISTRAGE: Obračuni crnogorskih klanova i na teritoriji Hrvatske

Milošević ipak znao s kim sjedi? Abazović kaže da ga je upozorio iako je i sam prijatelj sa Bulatović na Facebooku