Izvor: RTCG

Helikopteri i avioni za gašenje požara na servisiranju i popravci

Direktorat za zaštitu i spašavanje raspolaže sa dva helikoptera i tri aviona, koji su trenutno u fazi servisiranja i popravljanja, kazao je u emisiji ''Mreža'' na TVCG v.d. direktora Direktorata za zaštitu i spašavanje Miodrag Bešović. Istakao je da kada je u pitanju kadar trenutno na tržištu nedostaje pilota koji se bave gašenjem požara iz vazduha.
Helikopteri i avioni za gašenje požara na servisiranju i popravci

Miodrag Bešović

“Kada je u pitanju požarna sezona preduzimamo sve aktivnosti. U čitavom sistemu na državnom i opštinskom nivou imamo određene kapacitete. Ajde da krenemo od tog opštinskog nivoa koji prvi daje odgovor kada su u pitanju požari, tu ima oko 660 vatrogasaca spasilaca sa nekih 200 vozila i u nekim opštinama to jeste dovoljno, ali sev zavisi od finansijske strane”, kazao je Bešović.

Naglasio je da u Direktoratu postoji fond za zaštitu i spašavanje koje se na osnovu zakona puni.

“To je nekih 100.000 eura, i mi svake godine raspisujemo taj konkusr kako bi oni kandidovali projekte koje naša komisija kasnije vrednuje i to se dijeli na učesnike i ljude koji su konkurisali”, rekao je Bešović.

Naveo je da je to zakonska obaveza koju imaju i ono što Direktorat može da pruži.

“Dakle, taj lokalni nivo zaštite i spašavanja su različito opremljene i imaju različite mogućnosti kako i kadrovski tako i u tehničkom smislu. Tu bi trebalo razmisliti o nekoj strukturnoj promjeni čitavog sistema kako bi država preuzela obavezu tako da ne bi dolazilo do tih velikih razlika do opremljenosti i obučenosti lokalnih službi”, pojasnio je Bešović.

Saopštio je da Direktorat za zaštitu i spašavanje raspolaže sa dva helikoptera i tri aviona, koji su, kako je kazao, trenutno u fazi servisiranja i popravljanja.

“Evo mogu da kažem da smo jedan avion završili da je danas imao probni let. To tržište inostrano za servisiranje i popravku aviona i helikoptera je izuzetno kompleksno, naravno oni se uvijek vade sad na dešavanja u Ukrajini, na pandemiji, ali u suštini sve nam je u proceduri”, naveo je Bešović.

Napomenuo je da je trenutno jedan helikopter u Grčkoj na redovnom servisu i on je pošao prije nekih mjesec dana.

“Drugi helikopter čeka rezervne djelove i tender je pokrenut. Moram reći da se radi o starim vazduhoplovima i ne dešava nam se baš uvijek da se jave na tender da imaju te djelove, znači mi to objavljamo ponovo”, objasnio je Bešović.

Dodao je da imaju dva aviona za koja čekaju krila koja su bila oštećena u prethodnom periodu.

“Kad je u pitanju podrška gašenja požara iz vazduha, mi imamo bilateralne sporazume sa zamljama iz regiona. Najprije se tu oslanjamo na Srbiju i Hrvatsku. Naravno, mi smo i članica mehanizma civilne zaštite EU tako da možemo očekivati i tu pomoć”, tvrdi je Bešović.

Kada je u pitanju kadar, Bešović je kazao da trenutno na tržištu nedostaje pilota koji se bave gašenjem požara iz vazduha.

Istakao je da Direktorat posjeduje pet dronova koje su dobili iz projekata.

“Dron tim se aktivira kad je požarna sezona, izlaze na teren nadgledaju i šalju podatke. Jedna novina koji je u probnom radu, je nacionalni informacioni sistem za radnu najavu požara. To je dobavljanje metereoloških podataka o promjenama temperature i taj sistem izračunava gdje je moguće aktivviranje požara”, zaključio je Bešović.

×

PROČITAJTE I...

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Lazović: Abazoviću naređeno da onemogući formiranje nove vlade (VIDEO)

Abazović nakon ročišta po tužbi Ubovića: Tvrdim da su ovi ljudi na čelu kriminal...

Kosovska policija objavila snimak kuće Milana Radoičića; Svećlja: On je Pablo Es...

Nenezić: Abazović priznao da stoji iza sporne kupovine feribota