HRA: Okrugli stolovi o izmjenama Zakona o krivičnom postupku i Krivičnom zakonu održani bez najave

HRA je 29. jula apelovala na ministra pravde Marka Kovača da produži na septembar javne rasprave o sistemskim zakonima vrlo važnim za ljudska prava - Krivičnom zakoniku (KZ) i Zakoniku o krivičnompostupku (ZKP) - ali naš predlog nije uvažen i obje rasprave su okončane u avgustu.
HRA: Okrugli stolovi o izmjenama Zakona o krivičnom postupku i Krivičnom zakonu održani bez najave

Ilustracija

HRA dodatno protestuje jer Ministarstvo pravde o održavanju okruglog stola o Predlogu zakona o izmjenama i dopunama ZKP-a 29. avgusta javnost nije obavijestilo putem medija, dok sajt Vlade zbog hakerskog napada nije bio u funkciji, već samo preko društvene mreže Twitter.

“Datum održavanja okruglog stola nije bio najavljen ni u programu javne rasprave za izmjene i dopune
ZKP, pa ovakvo pozivanje javnosti dodatno ukazuje na taktiku izbjegavanja stvarne rasprave, iako se radi
o jednom od najvažnijih zakona u državi za ljudska prava. Ministarstvo bi trebalo da održi još jedan okrugli sto o izmjenama ZKP, i poseban skup o izmjenama KZ, na kojima bi se svi pristigli predlozi razmotrili kroz javnu debatu. HRA je Ministarstvu pravde blagovremeno u avgustu dostavila predloge amandmana na nacrte izmjena oba zakona, a predložili smo da se u zakonima izmijeni i ono što nacrtima nije bilo predloženo.
U odnosu na ZKP, dostavili smo 16 predloga, koji su većinom usmjereni na zaštitu građana od zlostavljanja u policiji”, ističu iz HRA.

Kako navode predloženo je širenje kruga osoba koje moraju da zahtijevaju ljekarski pregled lica lišenog slobode; obavezno psihijatrijsko vještačenje oštećenog u slučaju sumnje na zlostavljanje; upotreba audio-vizuelnih snimaka kao dokaznih sredstava u krivičnom postupku kad god su relevantni i vjerodostojni, bez obzira na to ko ih je sačinio.

“Predložili smo i da se obavezno snima svako saslušanje i uzimanje izjava od građana u policiji, kao i da se period mogućeg lišenja slobode i zadržavanja u policiji prije izvođenja pred državnog tužioca skrati na najviše 6 časova, jer se u tom periodu događa najviše zlostavljanja.

U odnosu na KZ, dostavili smo 12 predloga, prije svega u odnosu na ukidanje zastarjevanja krivičnog
gonjenja i povećanja kazni za krivična djela iz oblasti torture, tako da se spriječi neopravdano izricanje
uslovnih osuda za najteže povrede ljudskih prava. Predložili smo dopunu odredbi o komandnoj odgovornosti u skladu sa Statutom Međunarodnog krivičnog suda, dalje usklađivanje KZ sa Istanbulskom konvencijom u odnosu na krivična djela prinudna sterilizacija i sakaćenje genitalija, brisanje odredbe o kažnjavanju za iznošenje ili pronošenje lažnih vijesti koje mogu izazvati paniku ili teže narušavanje javnog reda ili mira, korekcije krivičnih djela neovlašćeno fotografisanje i snimanje u cilju jačanja istraživačkog novinarstva i ukazivanja građana na krivična djela, itd”, ističu u HRA.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Petorica inspektora optuženi za torturu nad Boljevićem, niko za Grujičića i Mugošu

HRA O ZAKONU O DRŽAVNOM TUŽILAŠTVU: Izmjene neće rezultirati reformom niti obezbijediti vladavinu prava

Krivični zakonik ne poznaje nedozvoljenu trgovinu oružjem

IZVJEŠTAJ ZA 2021. GODINU: Povećan broj prijavljenih za visoku korupciju, 10.742 krivične prijave, SDT optužilo 153 lica

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Sukob radnika u Baru završio tragično: Kajević u tuči ubio Ličinu pa se predao policiji

Abazović se opet okomio na medije koji nijesu pod njegovom kontrolom: Kampanja protiv mene za IQ koji je jako nizak

Malo o KONJAKU: Šta znači VS, VSOP, XO i zašto se pije iz okruglih čaša?

Napad na novinare Gradske TV: Sveštenik udario u kameru snimatelja