test

IJZCG: Od danas vakcinacija dječaka protiv HPV-a

Standard

09/02/2024

11:07

  • Vakcinacijom protiv humanog papiloma virusa smanjenjuje se rizik obolijevanja od nekoliko vrsta raka koji su u većoj ili manjoj mjeri povezani sa HPV infekcijama: rak grlića materice, rak anusa, rak vagine, rak vulve, rak usne duplje i ždrijela i rak penisa. Pored prevencije navedenih malignih oboljenja vakcinacija značajno smanjuje rizik od genitalnih bradavica(kondiloma) – objašnjavaju iz Instituta.

Vakcinacija djevojčica, kako kažu, predstavlja prioritet, jer je primarni cilj smanjenje obolijevanja i umiranja od raka grlića materice, ali je vakcinacija dječaka značajna jer, ističu, – smanjuje rizik od raka usne duplje i ždrijela, raka anusa, raka penisa i genitalnih bradavica -.

  • Takođe, vakcinacijom djevojčica i dječaka utičemo na smanjenje prenosa visoko rizičnih tipova HPV. S obzirom da HPV ne bira pol, uvođenjem vakcinacije za dječake želimo i da pošaljemo poruku jednake brige o zdravlju svih članova našeg društva, jer je HPV vakcina ključno sredstvo za sprječavanje širenja HPV infekcija – dodali su iz IJZCG.

Vakcinacija u Crnoj Gori se, kako navode od 8. februara 2024. godine sprovodi kod djevojčica i dječaka od navršenih najmanje devet godina života, odnosno u četvrtom razredu osnovne škole. Imunizacija se sprovodi i kod djevojčica i dječaka uzrastaod 10 do 14 godina života, ukoliko nijesu imunizovani u uzrastu od devet godina, tako da se cijela uzrasna grupa od devet do 14 godina smatra primarnom ciljnom grupom za vakcinaciju.

  • Pored vakcinacije u primarnoj ciljnoj grupi, vakcinacija će se sprovoditi i kod osoba oba polauzrasta od 15 do 18 godina života, kako bi narednih godina postigli veći broj vakcinisanih osoba starosti od devet do 26 godina. Vakcinacija je novim preporukama omogućena i za osobe oba pola u uzrastu od 19 do 26 godina života, s tim što se ona prvenstveno preporučuje osobama koje do tada nijesu stupile u seksualne odnose i sprovodiće se povremeno u zavisnosti od pokrivenosti vakcinacijom uzrasnih grupa od devet do 18 godina. IJZCG i domovi zdravlja će povremeno ogranizovati kampanje vakcinacije i u ovom uzrastu o čemu ćemo blagovremeno obavještavati javnost, dok će fokus biti na vakcinaciji mlađih uzrasnih grupa (od devet do 14 i od 15 do 18 godina) – naveli su iz Instituta.

Vakcinacija u Crnoj Gori, kako navode, sprovodi se jednom dozom devetovalentne vakcine (HPV9) u uzrasnim grupama od devet do 20 godina, i sa dvije doze u uzrasnoj grupi od navršenih 21 do 26 godina u skladu sa preporukama Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju (NITAG), osim kod imunokompromitovanih osoba uzrasta devet godina i starijih, koja će se vakcinisati sa najmanje dvije doze u minimalnom razmaku od šest mjeseci.

  • Imunizaciju osoba uzrasta od 9 do 18 godina sprovode timovi izabranih doktora za djecu, a za osobe uzrasta od 19 do 26 godina epidemiološki timovi u domovima zdravlja i Institutu za javno zdravlje Crne Gore. Kako se radi o vakcini koja nije obavezna, tj. ne postoje kaznene mjere u slučaju da neko odbije ovu vrstu zaštite, teško je napraviti preciznu procjenu potreba za vakcinama. Zbog toga će se nabavka i distribucija vakcina vršiti sukcesivno, što može dovesti do toga da u kraćim periodima bude manje vakcina na raspolaganju za starije uzrasne grupe. Vakcinacija će stalno biti obezbijeđena za uzrasnu grupu od 9 do 14 godina, a vakcinacija starijih uzrasta je nižeg prioriteta i sprovodiće se povremeno u skladu sa mogućnostima i dostupnošću vakcina – piše u saopštenju Instituta.

Iz IJZCG naglašavau da je vakcina protiv HPV-a vakcina protiv raka, te da dostupnost i pristupačnost ove mjere prevencije u velikoj mjeri zavisi od interesovanja.

  • Zbog toga pozivamo sve da nam pomognu u informisanju o značaju vakcinacije HPV vakcinom u borbi protiv raka. Želimo da se protiv malignih oboljenja borimo zajedno i da program HPV vakcinacije u Crnoj Gori bude pozitivan primjer zajedničkog rada na poboljšanju zdravlja – zaključili su.
Izvor (naslovna fotografija):

IJZCG

Ostavite komentar

Komentari (0)