Javnost ima pravo da zna ko ima diplomatske i službene pasoše

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) odbija pristup dokumentima koje je Centar za građansko obrazovanje (CGO), shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, tražio. Tražena dokumentacija odnosi se na trenutno važeće i poništene diplomatske i službene pasoše, kao i one koji su izdati po diskrecionom odobrenju ministra, saopšteno je iz te NVO.
Javnost ima pravo da zna ko ima diplomatske i službene pasoše

Ilustracija

“Nedavno je CGO analizirao podatke MVP-a i utvrdio da je veći broj lica, suprotno propisima, zadržao ove isprave. Novi zahtjev upućen je radi poređenja podataka, a da bi se vidjelo da li su, u međuvremenu, preduzete shodne mjere i poništene sve sporne isprave”, navodi se u saoštenju.

Kako su kazali iz CGO, dosadašnja praksa ukazuje na neujednačeno postupanje MVP-a po istim zahtjevima CGO-a. To nije dobar pristup, a posebno imajući u vidu da nije bilo izmjena propisa relevantnih za odlučivanje, što upućuje na namjeru neko u MVP želi da skrije ove podatke.

“CGO poziva MVO i ministra Krivokapića da u duhu transparentnosti objave evidencije diplomatskih i službenih isprava, koje su po Zakonu o putnim ispravama dužni posjedovati, ali i redovno ažurirati – što, po svemu sudeći, do sada nije bio slučaj”, zaključuju u saopštenju.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Diplomatske pasoše nepropisno zadržali Milutin Đukanović, Vladimir Čađenović, Marina Jočić, Srđan Milić, Suad Numanović…

CGO: Procent onih koji smatraju da se Crna Gora kreće u pogrešnom pravcu dostigao rekord

CGO: MVP da poništi sve nevažeće diplomatske i službene pasoše

Non pejper MVP-a: Đukanović i lideri opozicije krivci za incidente na Cetinju?!

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Crnogorska zastava postavljena i na crkvi Svetog Đorđa pod Goricom, u Njegušima i sveštenstvo CPC

VLADIMIR BOŽOVIĆ OPET U AKCIJI: Bivši ambasador Srbije u CG i persona non grata na manifestacijama u ime Ambasade Srbije

SKY prepiska: Članovi kriminalnog klana nabavljaju Abazoviću kriptovani telefon koji je tražio?

Katnić još avgusta 2021. istraživao veze članova škaljarskog klana i generalnog sekretara Vlade