Izvor: Portal analitika

Joanikije ponovo veliča Lipovca i upoređuje komuniste sa nacistima

Mitropolit Joanikije Lipovac, stradao je samo zbog toga što je izobličavao komunističko bezbožništvo, iako je pokazao veliku milost prema svima u toku okupacije, kazao je tokom današnje službe u Cetinjskom manastiru mitropolit crnogorsko primorski SPC Joanikije.
Joanikije ponovo veliča Lipovca i upoređuje komuniste sa nacistima

Joanikije

“Rodbinu mnogih od svojih zlotvora je spasio – to je poznato. Ali je postradao na pravdi Boga. I nije došlo do pokajanja u Crnoj Gori kao što jeste u Rusiji zbog ubistva cara Nikolaja i carske porodice. To je bio stravični zločin”, kazao je Joanikije. 

Iako je Joanikije Lipovac u Drugom svjetskom ratu, uz dočekivanje okupatora, sve vrijeme bio na suprotnoj strani u odnosu na antifašistički pokret, a za Trinaestojulski ustanak znao napisati da je “krvav”, te da je “našem narodu nanio takve rane da ih decenije neće izliječiti”, prema mišljenju aktuelnog mitropolita SPC, on je – “upozoravao svoj narod”, mitropolit Crkve Srbije ga ponovo veliča i govori o njegovoj žrtvi.

Joanikije je kazao i da građani u Crnoj Gori imaju poseban razlog da “molitveno pominju porodicu Romanov”.

“Romanovi su od mitropolita Danila Petrovića pa sve do kraja vladavine kralja Nikole bili pokrovitelji Crne Gore. To ne treba da zaboravimo. Ne smiju danas za nas biti nešto drugo oni koji su nam bili zaštitnici i pokrovitelji. Treba da pamtimo i da blagodarimo”, istakao je Jonikije, prenosi MCP. 

Kako navodi MCP, podsjetio je da je car Nikolaj u Prvom svjetskom ratu spasio srpski narod.

“Mi nijesmo spremni da krivotvorimo istorijske činjenice nego da ih saopštavamo onakve kakve one jesu. I, naravno, nije samo to zasluga Svetog cara Nikolaja. Pođite u Svetu zemlju pa vidite koje je sve hramove tamo podigao, najljepše hramove u Svetoj zemlji. I najljepše pravoslavne hramove po Evropi koje je gradila ruska carska porodica Romanovih”, rekao je Joanikije.

Navodeći da je car Nikolaj postradao od boljševika, a Sveti Sava Gornjokarlovački od ustaša nacista, kazao je da se između komunista i nacista “mogu naći mnoge razlike, ali i mnoge sličnosti”.

“Jedna od tih sličnosti je činjenica da su lako posezali za velikim i masovnim zločinima. I ono po čemu se prepoznaju i jedni i drugi – to je mržnja protiv pravoslavlja. A te mržnje vidimo da danas ima na isti način i u Evropi. I to mnogi već ne skrivaju”, zaključio je Joanikije.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

SRĐA PAVLOVIĆ: Opsada Dubrovnika – rat za mir

Joanikije van pregovora o temeljnom ugovoru

Joanikije opet o mitropolitu Lipovcu: Bio je jagnje božje, borio se za narod i protiv bezbožništva

(VIDEO) Joanikije optužio Đukanovića da je stajao iza protesta na Cetinju: Onaj koji najviše treba da štiti Ustav, on ga je najviše i kršio

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Buduću suprugu zna od djetinjstva, politika ga najviše privlačila

Po nalogu SDT-a uhapšen Petar Lazović, izdat nalog za hapšenje Ljuba Milovića

ĐEKA I BARJAKTARI NA ČEKANJU: Zašto SDT ćuti o slučaju navodne kupovine glasova u Ulcinju?

Đurović: Vrijeme izgubljeno, umjesto godišnjih odmora nadoknaditi propušteno