Kako do koherentne inovativne politike u jadransko-jonskom regionu?

BLUEAIR projekat (Plavi rast za jadransko-jonski region) okuplja jedanaest partnera iz osam zemalja: Italija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Albanija, Srbija i Grčka.
Kako do koherentne inovativne politike u jadransko-jonskom regionu?

Isti predstavlja nastavak Strategije pametne specijalizacije (3S) jadransko-jonskog regiona vezane za plavi rast i jačanje institucionalnih kapaciteta unutar regiona  izgradnjom specijalizovane inovacione zajednice i obezbjeđuje usaglašenost lokalnih inicijativa sa EUSAIR makro-regionalnom strategijom.

Projekat ukupne vrijednosti 2.44 miliona eura, kofinansiran je od strane INTERREG V-B ADRION 2014-2020 programa.

Slovenački partner projektu je opština Izola, koja daje doprinos svojim bogatim iskustvom učešća u evropskim projektima.

BLUEAIR projekat je predstavljen u Izoli, na web konferenciji od strane vodećeg partnera Science Park Area iz Bazovice, kao i projektnih partnera: Tehnološkog parka Ljubljana, Hrvatske gospodarske komore i Inovaciono-preduzetničkog centra Tehnopolis iz Crne Gore.  

Iztok Škerlič, direktor Javnog instituta za promociju preduzetništva i razvojne projekte opštine Izola,izjavio je da projekat okuplja više univerziteta, privrednih komora, naučnih agencija, javnu upravu i tehnološke institute, kao i luke Koper i Solun.

„Na ovaj način se na veoma opipljiv način dokazuje da je pravi put do inovacija zaista četvorostruka spirala univerziteta, industrije, administracije i javnosti“, rekao je Škerlič.

Gorazd Jenko iz slovenačke Vladine Kancelarije za razvoj i evropsku kohezionu politiku, predstavio je prilike za pametnu specijalizaciju. Predstavnica Generalnog direktorata Evropske komisije za pomorstvo i ribarstvo Eleni Hatziyanni stavila je plavi rast u okvire evropske razvojne i makroregionalne politike.

Šta partneri očekuju od projekta, koji će ih ujediniti do maja 2023. godine?

Domagoj Šarič iz Hrvatske gospodarske komore odgovara: „Stvorićemo snažnu regionalnu inovacionu zajednicu, ojačati ljudske resurse i pripremiti akcioni plan za investicije u oblasti inovacija u Jadransko-jonskoj regiji.“

Rezultate projekta BLUEAIR najkonkretnije će osjetiti ljudi na obalama Jadranskog i Jonskog mora u boljoj koordinaciji morskog nadzora i pažljivijem upravljanju morskim ekosistemima, ali i u naizgled detaljnim, a zapravo suštinskim stvarima kao što je prognoza rasta nivoa mora  uslijed klimatskih promjena.

Matjaž Ličer iz Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja Slovenije je na web konferenciji slikovito opisao kako vještačka inteligencija može pomoći u ovim prognozama. Učesnici su saznali da „nivo mora u Kopru od 1990. godine raste 4-5 mm godišnje!“

Donato Lacobucci, profesor na Univerzitetu za politehniku Marche u Italiji, predstavio je moguće sinergije između pametne specijalizacije i strategije Jadransko-jonskog regiona. Profesorica na Odsjeku za pomorske studije Univerziteta u Pireju (Grčka) Fani Sakellariadou predstavila je desalinizaciju vode i marikulturu kao dvije najbolje prakse koje podržavaju održivu plavu ekonomiju, a Peter Medica iz Ljubljanskog tehnološkog parka vidi najveći potencijal BLUEAIR projekta u „strateškom umrežavanju ključnih aktera u inovacionoj zajednici i boljoj koordinaciji zajedničkih aktivnosti.

Više informacija o projektu dostupno je na linku: https://izola.si/obcina-izola/projekti-in-investicije/projekt-blueair/.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Dr Mugoša ministarki zdravlja: Prijeti blokada rada Ljekarske komore, očekujte brojne sudske postupke

Popović Samardžić: Nije tačno da je sud utvrdio da je Mugoša nezakonito smijenjen

EUSAIR Grupa za kvalitet okoline primjećuje: Jadransko-jonska regija s najnižim udjelom zaštićenih morskih područja na Mediteranu

Nedjelja Mediteranske obale i makro-regionalnih strategija: Od lokalnog prerasla u važan evropski događaj

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

STANDARD SAZNAJE: Riješeno dvostruko ubistvo Prelevića i Pekovića na Veruši

ČIRGIĆ ZA STANDARD: Budžet za Fond zdravstva nerealno planiran, klizimo prema kolapsu sistema

JOŠ JEDAN INCIDENT U RUDNIKU UGLJA – Prevrnuo se kamion, Lekić za Standard: Ništa neobično, nema veće štete…

Živković: Ne podržavate povećanje 450 eura, a predlažete 650; Radunović: Sprdamo se…