Izvor: Pobjeda / Portal RTCG

Mićović ponovo negira Crnogorce: ”Neka čitaju Njegoša”

Dobitnik ovogodišnje nagrade ''Miroslavljevo jevanđelje'' Milutin Mićović nastavlja da negira crnogorsku naciju, a onima koji ga osuđuju poručuje da su koristoljubive patriote i da njegovo djelo ''Luče u tami Crne Gore'' ne tumače u njegovoj složenosti.
Mićović ponovo negira Crnogorce: ”Neka čitaju Njegoša”

On je za TVCG rekao da se ne uzbuđuje zbog optužbi koje danima pristižu na račun njegove knjige “Luče u tami Crne Gore“, a koja je nagrađena “Miroslavljevim jevanđeljem” za 2022. godinu.

“A kad Crnogorci isprazne iz sebe svoj duhovni sadržaj, koji drži nacionalno-kulturna matrica srpstvo, postaju-niko ili nula-ljudi. To je ontološki i matematički tačno, a empirijski vrlo provjerljivo. Nula od čovjeka, nule od ljudi”, citat je iz knjige koji je uzburkao crnogorsku javnost.

Mićović je pokušao da opravda ove riječi navodeći da je citat izvučen iz konteksta i da može da predstavi složenost značenja kompletne knjige.

“Ja bih mogao navesti potpuno suprotna mjesta koja govore o Crnogorcima koji nose vatru, oganj, koji raspetljavaju tamu. I suština knjige je upravo to da istinski ljudi, duhom nadahnuti traže tu iskru i luču, rasvjetljavajući sopstvenu i kolektivnu tamu. To je duhovni oslonac knjige. Bez tog osnova čitati knjigu je prvo tendenciozno, dugo, tu je učitana jedna optužba. Ja sam ovim knjigama govorio Crnogorcima, ali o Crnogorcima u smislu kao nekog ko mi je najbliži. Govorio sam o čovjeku, o bitnim pitanjima koja on nosi i na koja odgoneta, tako da se Crnogorac ne zatvara u tome što je etnički Crnogorac “, kazao je on, prenosi portal RTCG.

On je istakao da su Crnogorci i Srbi jedan narod po kuturnom nasljeđu, te da je drugo kako se oni deklarišu nakon političkih izbora.

Na konstataciju novinarke da tom izjavom vrijeđa osjećanja svih koji se izjašnjavaju kao Crnogorci, Mićović je odgovorio: “Neka čitaju Njegoša”.

On kaže da su oni koji ga osuđuju pokrivali značajna mjesta u institucijama kulture i opsluživali su, kako je rekao, sistem vrijednosti koji je bio partijskog tipa.

“Dakle, ja njima sada mogu kazati da su oni utilitarne, odnosno koristoljubive patriote, bez ontonoškog osnova koje ima Njegoševo djelo. Ja nikada nijesam bio ni u jednoj partiji i neću makar za sad biti”, kazao je on.

Citat u knjizi koji je takođe izazvao negativne reakcije jajvnosti je onaj u kom kaže da su od Srba nastajali srpski Muslimani, srpski Hrvati pa i srpski Albanci. “To je i tema Gorskog vijenca i Luče, otpadništvo od svog porijekla, istine, otpadništvo od svjetlosti i pad u bezobrazije, smrtni zaborav i izdajstvo.”

Objašnjavajući ove riječi, Mićović je rekao da nipošto ne odbacije te nacije kako mu se spočitava, ističući da su istorijske činjenice da su se Srbi turčili, kazoličili i albanizovali.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Čirgić: Ispada da nije kriv Mićović zbog fašističkih stavova, niti žiri kojem su ti stavovi posred srca, nego Njegoš

Jesu li Crnogorci baš ‘nule od ljudi’?

Jovanović: Pokazalo se da elite u Srbiji utiču na stigmatizaciju Crnogoraca

Perović: Crna Gora u svojoj istoriji nikada nije imala ovolike neprijatelje

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Đeljošaj: Zbogom Krivokapiću

SNP danas o aktuelnoj političkoj situaciji

Reakcije iz EU o predlogu za novu Vladu u Crnoj Gori: Reforme treba da budu odblokirane

Novi skandal u najavi: Knežević kaže da je o bolnici Meljine pričao sa Krivokapićevom kćerkom jer je ona ekspert