Miljanić – Bojadžić: Lokalne uprave su, nažalost, jedno od žarišta korupcije i ta činjenica ne može se zanemarivati u narednim antikorupcijskim inicijativama

Izrada Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije i pozicija lokalnih uprava kao jednog od segmenata društa koje je visokorizično za koruptivne radnje, bile su teme sastanka ministra Zorana Miljanića sa generalnim sekretarom Zajednice opština Refikom Bojadžićem i njegovim zamjenikom Sašom Šćekićem.
Miljanić – Bojadžić: Lokalne uprave su, nažalost, jedno od žarišta korupcije i ta činjenica ne može se zanemarivati u narednim antikorupcijskim inicijativama

Ministar Miljanić kazao je da korupcija, kao rasprostranjena pojava na svim nivoima i u raznim segmentima crnogorskog društva, traži institucionalnu reakciju i institucionalni okvir koji će doprinijeti efikasnom suzbijanju te pošasti.

“Očekujemo brzo konstituisanje Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije u koji će pored predstavnika institucija izvršne vlasti ući i predstavnici sudstva, tužilaštava, relevantnih NVO i privrednih asocijacija. Lokalne uprave su, nažalost, jedno od žarišta korupcije i ta činjenica ne može se zanemarivati u narednim antikorupcijskim inicijativama 43. Vlade Crne Gore. Mi moramo djelovati sinhronizovano, represivno, al i preventivno”, kazao je Miljanić.

Predstavnici Zajednice opština informisali su ministra Miljanića o modelu Akcionog plana za borbu protiv korupcije na lokalnom nivou koji je izradila ta institucija, a na osnovu kojeg su opštine donosile sopstvene akcione planove za borbu protiv korupcije i vršile izvještavanje.

“To je funkcionisalo do kraja 2018. godine, iako je važenje Strategije za borbu protiv korupcije isteklo krajem 2014. godine. Međutim, opštine su svoje aktivnosti na ovom planu bazirale na obavezama utvrđenim Pregovaračkim poglavljem 23 Pravosuđe i temeljna prava, zbog čega je Zajednica opština na osnovu te činjenice i izmijenjenih okolnosti i potreba izradila Model AP za borbu protiv korupcije za period 2017-2018.godina”, kazao je generalni sekretar Refik Bojadžić.

Pomoćnik generalnog sekretara Zajednice opština Saša Šćekić ukazao je na važnost koordinacije u djelovanju institucija čiji će predstavnici činiti Nacionalni savjet. Sagovornici su se saglasili da je neophodno da u budućem Savjetu bude i predstavnik Zajednice opština.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

1 komentara


JovoZ

A mjesne zajednice? Samo nam treba opet onih 7, ili 12, ili koliko ih već bješe u Podgorici na čelu sa Milićima i taksistima, a i u drugim opštinama, kao u vrijeme “antibirokratske revolucije”.

Odgovori

POVEZANI ČLANCI

IZVJEŠTAJ ZA 2021. GODINU: Povećan broj prijavljenih za visoku korupciju, 10.742 krivične prijave, SDT optužilo 153 lica

Borba protiv seksualnog zlostavljanja: EK predlaže nova pravila za zaštitu djece

Miljanić sa predstavnicima Ambasade SAD: Podrška antikorupcijskim inicijativama

Zajedničkim djelovanjem suzbiti organizovani kriminal i korupciju

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Vulin o crnogorskim poslanicima: Sram ih bilo, ne znam šta traže u Srbiji

EMIR HADŽIHAFIZBEGOVIĆ za STANDARD: Crna Gora kao i BiH trpi neprincipijelni mobing političkog Beograda koji uporište nalazi u nacistima

Operacija gašenje Montenegro Airlinesa – drugi dio

Čađenović dao instrukciju da se nastavi rad na usvajanju nove sistematizacije u CEDIS-u