MKI: Građani mogu registrovati oldtajmere, posebne tablice biće braon boje

U Crnoj Gori godinama unazad postoji i funkcioniše pet klubova ljubitelja starodobnih vozila – oldtajmera i to iz: Pljevalja, Nikšića, Tivta, Bara i Ulcinja, koji okupljaju oko 250 članova, entuzijasta koji se aktivno bave ovim interesantnim hobijem.
MKI: Građani mogu registrovati oldtajmere, posebne tablice biće braon boje

Imajući u vidu atraktivnost oldtajmera, značajan broj individualnih kolekcionara u Crnoj Gori, mogućnost obogaćivanja turističke ponude, Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) saopštilo je da je u proteklom periodu sprovelo niz aktivnosti na uređenju zakonodavnog okvira za starodobna vozila.

Kako navode iz MKI, formirana je radna grupa koju su činili predstavnici tadašnjeg Ministarstva saobraćaja i pomorstva, Ministarstva unutrašnjih poslova, Mašinskog fakulteta i predstavnika klubova oldtajmera koja je imala zadatak da koncipira zakonski okvir u skladu sa iskustvima zemalja u regionu u ovoj oblasti.

“Izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja iz decembra 2019. godine, pored nove definicije za starodobno vozilo, definisani su i uslovi za tijelo koje vrši vrednovanje i razvrstavanje vozila u kategoriji starodobnih vozila kao i pravni osnov za izradu podzakonskih akta kojim će biti bliže definisana sva pitanja koja su važna za regulisanje ove oblasti”, podsjećaju iz Ministarstva.

Na prvobitnu planiranu dinamiku aktivnosti radne grupe neminovno je, kako dodaju, uticala i pojava pandemije COVID 19 što je prouzrokovalo pomjeranje zacrtanih rokova, a u krajnjem nije uticalo na sam kvaliet ovog zakonskog rješenja.

Ministarstvo kapitalnih investicija je pripremilo Pravilnik o vrednovanju i razvrstavanju vozila i kategorije starodobnih vozila kojim je definisan sadržaj i način ponošenja zahtjeva za vrednovanje i razvrstavanje oldtajmera, izgled i sadržaj indetifikacione kartice kao i sadržaj i način vođenja registra starodobnih vozila.

“Na ovaj način stvoreni su uslovi da svi zainteresovani građani to jest ljubitelji oldtajmera mogu da uvezu vozilo iz inostranstva i da ga registruju po standardima koji su važili u godini proizvodnje tog specifičnog vozila. Osim toga, i građani koji u svom vlasništvu već imaju vozila, a koja spadaju u kategoriju oldtajmera, ovim novim zakonskim rješenjem dobijaju mogućnost registracije u skladu sa propisanim standardima”, ističu u MKI.

U resornom ministarstvu su pažljivo razmatrana pitanja vezana za registraciju i osiguranje starodobnih vozila i tim povodom kontaktirana je Agencija za nadzor osiguranja, kako bi osiguravajuće kuće bile informisane o potrebi izrade posebnih odredbi za oldtajmere, koje se odnose na sistem tarifnih grupa, a koja osiguravajuća društva donose samostalno, pri čemu bi uslovi osiguranja eventualno bili korigovani u skladu sa definisanom upotrebom oldtajmera.

“Svako vozilo koje bude sertifikovano kao oldtajmer imaće posebne registarske tablice braon boje i jasno će se razlikovati na našim putevima kada budu učestvovali u saobraćaju. Kontrolu upotrebe ovih vozila će vršiti Saobraćajna policija”, dodaju u saopštenju.

Klubovi oldtajmera u Crnoj Gori i individualni kolekcionari preduzeli su aktivnosti na formiranju Crnogorskog saveza oldtajmer vozila koji je rješenjem Ministarstva javne uprave registrovan u julu 2020. godine.

“U skladu sa pravilima Medjunarodne federacije za oldtajmere (FIVA) ovaj savez je uspješno prošao proces monitoringa nakon čega je dobio punopravni status ove organizacije, odnosno status autorizovanog nacionalnog saveza koje će nakon ovlašćenja Ministarstva kapitalnih investicija biti jedini ovlašćen da izdaje FIVA indetifikacione kartice”, zaključuju iz MKI.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

MANS: MKI i dalje bježi od pitanja o Careviću

Dok sumnjaju u korupciju, snižavaju kriterijume za posao vrijedan 300 hiljada eura

MANS: Bojanić i MKI nastavljaju da namještaju koncesiju Careviću

MANS: Ministarstvo kapitalnih investicija uspjelo da progura Carevićev tender

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

ODRŽAVANJE SJEDNICE BEZBJEDNO: Obavljena kontradiverziona kontrola zgrade, postavljeni uređaji, policija obezbjeđuje trasu do CT

Potvrđena optužnica za planiranje likvidacije tužioca i policijskih službenika

FOTO: Hrkalovićeva stajlingom istakla nanogicu

DPS, URA, SNP, SDP i BS zatražili odlaganje lokalnih izbora za 30. oktobar, dostavljen predlog