MKI ZA STANDARD: Auto-put do granice sa Srbijom do 2030, idejni projekti za dvije dionice do kraja godine, prioritet Mateševo-Andrijevica

Vlada je juče dala saglasnost da se sprovede procedura probnog rada i funkcionalnog ispitivanja ugrađene opreme na dionici Smokovac-Mateševo, auto-puta Bar- Boljare. Iz Ministarstva kapitalnih investicija za Standard kažu da su preostali radovi na povezivanju elektro-mašinskih instalacija i testiranju cijelokupnog sitema, tj. sistema kontrole i upravljanja kao i naplate putarine, te da ovi radovi zahtijevaju određeno vrijeme.
MKI ZA STANDARD: Auto-put do granice sa Srbijom do 2030, idejni projekti za dvije dionice do kraja godine, prioritet Mateševo-Andrijevica

“Takođe, ostali su i pojedini radovi koji su van trase autoputa (devijacije lokalnih puteva, regulacija rijeke Tare u zoni petlje Mateševo, …) kao i završni radovi na portalima tunela (ozelenjavanje i pejzažno uređenje) i sl., a za koje nije potrebno značajno vrijeme za završetak”, kažu iz MKI.

Na pitanje da li se može očekivati da auto-put, odnosno dionica bude puštena do Dana nezavisnosti iz resora Mladena Bojanića kažu da nastojanje Ministarstva kapitalnih investicija i Monte-puta d.o.o. kao upravljača projektom, kao i drugih učesnika u realizaciji ovog projekta, jeste da se autoput pusti u komercijalnu upotrebu u što kraćem roku, ali uz prethodno kompletiranje svih radova i ispunjene uslove za bezbijedno odvijanje saobraćaja.

“Na ovom projektu nikada se nije licitiralo sa rokom, već je primat dat bezbjednosti i dugotrajnosti radova. Monte-put d.o.o. Pogorica kao upravljač autoputem, je sproveo postupke nabavke neophodne opreme i vozila za održavanje autoputa. Pored obezbjeđivanja vozila i opreme potrebne za održavanje i upravljanje autoputem, Monte-put d.o.o. je raspisao i određene javne oglase za zapošljavanje nedostajućeg kadra i u toku je postupak izbora kadrova koji ispunjavaju tražene uslove. Sve gore navedene aktivnosti su preduslovi za puštanje autoputa u komercijalnu upotrebu”, saopštili su iz MKI.  

Uz podršku Evropske komisije preko mehanizma Investicionog okvira za Zapadni Balkan, finansira se priprema idejnih projekata i prateće dokumentacije, za dionicu Mateševo-Andrijevica i dionicu Smokovac-Farmaci, čiji završetak se očekuje u toku 2022. godine, dok je u decembru završeno novo idejno rješenje za dionicu Andrijevica-Boljare.

“Prioritet se svakako daje dionici Mateševo-Andrijevica kao logičnom građevinskom i funkcionalnom nastavku tekuće investicije. U Zakonu o budžetu za 2022. godinu su planirana sredstva za ovu dionicu. Naime, predviđena je mogućnost da se Država za potrebe realizacije dionica Mateševo-Andrijevica i Smokovac-Farmaci, može zadužiti do 200 miliona eura kod EBRD i EIB. Činjenica jeste da je izgradnjom prve dionice na potezu od Podgorice do Kolašina, realizacija projekta počela, i da se mora osigurati nastavak izgradnje kako bi se u što skorijem roku došlo do granice sa Srbijom, omogućavajući na taj način koridorski razvoj, i potpunije iskorištavanje razvojnih potencijala Luke Bar i svih gravitirajućih područija”, preciziraju u Ministarstvu kapitalnih investicija.

O razgovorima na temu spajanja auto-puta sa putnom infrastrukturom Srbije iz MKI kažu da je to tema skoro svakog sastanka resornih delegacija dvije države.

“Činjenica je da Republika Srbija ulaže značajne napore, da pored brojnih drugih infrastrukturnih projekata, dio autoputa na svojoj teritoriji izgradi u što kraćem roku, a i Vlada Crne Gore, nastoji da uz podršku relevantnih međunarodnih partnera, stvori preduslove za realizaciju prve naredne dionice, nadajući se da do granice sa Srbijom može stići do 2030. godine. U proteklom periodu bilo je komunikacije u vezi sa usaglašavanjem kontaktne tačke između dvije države na projektu autoputa, i vjerujemo da obije države mogu pronaći svoje ekonomske interese za inteziviranje saradnje u oblasti saobraćaja, u cilju osiguranja koridorskog razvoja, jer se valorizacija, prije svega potencijala Luke Bar, i željeznice nameće kao urgentno pitanje”, zaključili su u MKI.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

MANS: MKI i dalje bježi od pitanja o Careviću

Danas počinje sanacija puta Mateševo – Ljevorečke Tuzi

Dok sumnjaju u korupciju, snižavaju kriterijume za posao vrijedan 300 hiljada eura

Za treću dionicu planirano do 781 milion eura

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Recept dana: Neobično slavsko predjelo – Slani rolat sa makom

Kako su ANB i policija skovali paklenu zavjeru protiv građana na Belvederu

ZAPOŠLJAVANJE UTICALO NA GUBITKE CEDIS-a: Troškovi za zarade “partijskih vojnika” uvećali fond za plate za skoro dva i po miliona eura

Konatar: Treba da se pravimo da je sve u redu kad nije; Martinović: Pregovori o vladi lakrdija