Izvor: RTCG

Montefarm: Uredno snabdijevanje ljekovima nakon dobijanja sredstava iz rebalansa

Nedostatak ljekova za onkološke pacijente uslovljen je dugim procedurama, problemima sa javnim nabavkama, ali i nedostatkom finansija, saopštili su iz Montefarma za emisiju 'Dobro jutro Crna Goro'. Naglašavaju da sredstva iz rebalansa budžeta, usvojenog 28. septembra, ni do danas nijesu na raspolaganju Montefarm-u, i da će tek po prispijeću pristupiti raspisivanju tendera u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Nakon toga očekuju uredno snabdijevanje svih zdravstvenih ustanova i apoteka.
Montefarm: Uredno snabdijevanje ljekovima nakon dobijanja sredstava iz rebalansa

Ilustracija

Direktorka Instituta za onkologiju Kliničkog centra Crne Gore Sanja Lekić kazala je u Jutarnjem programu TVCG da je Institut u petak dobio većinu ljekova koji su nedostajali i da trenutno fali lijek Fesgo. Istakla je da su u petak dobili i citostatike, međutim, kako je rekla, stigle su male količine lijeka Gemsa, za tek nekoliko pacijentkinja i već jutros je taj lijek potrošen.

Iz Montefarma odgovaraju da pacijentima koji primaju tzv. oralne citostatike i realizuju propisane recepte u našim apotekama, krajem septembra i tokom tekućeg mjeseca oktobra, isporučene su neophodne količine pomenutih ljekova.

“Moramo napomenuti da se većina njih nabavlja nakon odobrenja Konzilijuma ili Komisije Ministarstva zdravlja, upravo lično za određenog pacijenta. Kad odobrenje stigne u Montefarm nabavka se vrši, lijek isporučuje apoteci i obavještava se pacijent da može preuzeti terapiju. Tako da novooktivenim slučajevima neke vrste karcinoma ili specifičnog nekog oboljenja lijek se nabavlja nakon odobrenja od nadležnih za šta je potreban određeni vremenski period, shodno postojećoj regulativi”, kazali su iz Montefarma.

Napominju da su ljekovi su izuzetno skupi, te da se dobar dio njih nalazi van osnovne Liste ljekova, i nabavljaju se posebno kada se obezbijedi zakonom regulisana dokumentacija, kao i neophodna sredstva.

“Drugi oblici citostatika i bioloških terapija koji se primaju samo na odjeljenju onkologije KCCG i u Specijalnoj bolnici Brezovik, takođe iziskuju postupke javne nabavke. Pomenuti postupci su komplikovani i dugi, nepredvidivost realnih potreba usljed konstantne pojave novih slučajeva, izuzetno visokih cijena (i do nekoliko hiljada eura po kutiji), potom i najmanja odstupanja u finansijama, sve su razlozi koji direktno vode ka problemima u nabavci. Međutim, uprkos svemu Montefarm je vršio njihovu isporuku ovim ustanovama prethodnih mjesec dana”, naveli su u saopštenju.

Naglašavaju da je riječ o izuzetno skupim ljekovima i da potrebe prevazilaze odobrena sredstva.

“Pomenućemo činjenicu da su zdravstvene ustanove za ovu grupu ljekova tokom 2022.g. iskazale potrebe za oko 22 miliona, što nijesu bile realne procjene zbod budžetskih ograničenja, a zaključno sa septembrom tekuće godine vrijednost nabavke ovih ljekova dostigla je cifru od nešto iznad 24 miliona eura. U periodu od kraja avgusta pa do kraja septembra zastoja je bilo zbog, prvo naslijeđenih dugovanja iz prethodnih godina, potom neadekvatne dinamike priliva budžetom planiranih sredstava, potrošnje iznad godišnjih procjena, a zatim i zbog nefunckionisanja platforme CEJN usljed hakerskih napada”, ističu u saopštenju.

Skrenuli su pažnju da su, naročito za specifične ljekove i citostatike, nestašice pojedinih vrsta iz ove grupe, nekada izazvane i nemogućnošću dobavljača da isporuči ugovorene količine jer proizvodnja iz nekog razloga bude sporadično otežana.

“Takve situacije ne možemo predvidjeti, dešavale su se i nažalost dešavaće se, jer ne postoji apsolutna snabdjevenost ni u jednom sistemu zdravstva. Gdje je moguće, takva situacija prevazilazi se primjenom zamjenske terapije”, kazali su iz Montefarma.

Naglašavaju da sredstva iz rebalansa budžeta, usvojenog 28. septembra, ni do danas nijesu na raspolaganju Montefarm-u, i da će tek po prispijeću pristupiti raspisivanju tendera u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

“Nakon toga očekujemo uredno snabdijevanje svih JZU i apoteka koje posluju u našem sastavu, te dovoljne količine ljekova i medicinskih sredstva do kraja 2022. godine”, navodi se u saopštenju.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Montefarm Spajiću i Milatoviću: Vaše činjenje je bilo mnogo loše, a nečinjenje još gore

Najteži pacijenti bez terapije, Montefarm tvrdi da nema nestašice

Zakon o javnim nabavkama mora se mijenjati: Građani ispaštaju zbog dugotrajnih tendera za kupovinu ljekova

Montefarm: Duguju nam preko 72 miliona eura, bez redovnih finansijskih uplata države nemoguće obezbijediti ljekove

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

STANDARD SAZNAJE: Kod Slijepčevića pronađeno skoro 20.000 eura, u toku detaljan pretres helikoptera?

Uhapšen Dejan Slijepčević, pokušao da unese novac za kupovinu glasova

TUŽILAŠTVO POKRENULO PROVJERE: Ispitaće prijetnje kandidata za odbornika URA-e i pozivanje na ministra policije

U Tivtu DPS 12 mandata, “Narod pobjeđuje” 10 mandata; U Budvi apsolutna pobjeda DF-a; U Baru DPS 36,4 odsto, Koalicija Demokrate, Evropa sad i Ujedinjena Crna Gora 18,4 odsto…