test

MP objavilo pitanja za polaganje vozačkog ispita: Nakon 30 godina urađeni novi testovi, objavom kandidati unaprijed upoznati šta ih čeka na polaganju?

I. Đoković

25/05/2023

15:27

Ministarstvo prosvjete je danas na svom sajtu objavilo Katalog ispitnih pitanja za polaganje teorijskog dijela vozačkog ispita. Kako su naveli dokument sadrži testove na crnogorskom i albanskom jeziku za B i C kategoriju, Pravilnik o bližem izgledu i načinu davanja znakova i naredbi koje učesnicima u saobraćaju daje ovlašćeni policijski službenik ili drugo ovlašćeno lice kao i Pravilnik o saobraćajnoj signalizaciji.Potpuno je nejasno šta je motiv i cilj ove objave resornog ministarstva. Da li se na ovaj način dodatno olakšava polaganje vozačkog ispita kao da se radi o nečemu krajnje nebitnom i da će sjutra teoriju moći da polože bukvalno svi kojima padne na pamet da postanu vozači.

Nakon skandala koji je Ministarstvo priredilo sa smjenama članova komisije za polaganje vozačkog ispita, koje su nakon pisanja Standarda i medijskog pritiska na kraju povukli, sada su otišli korak dalje pa su maksimalno olakšali kandidatima.

Iako je namjera da se sa novim testovima stane na put prepisivanju i polaganju po ustaljenom šablonu, naprosto je nemoguće nači smisao u objavi novih pitanja, i time olakšavanja polaganja vozačkog ispita.

Dok u zemljama dalekog sjevera i Skandinavije poput Finske, gdje polaganje vozačkog ispita traje tri godine u Crnoj Gori se čini sve da se ovaj ispit, od kog u budućnosti svakako zavise mnogi životi učesnika u saobraćaju, svede na zabrinjavajuće amaterski i nebitan nivo.

Zato su finci tradicionalno sjajni vozači dok u Crnoj Gori ne prođe dan, da u stupcima crne hronike ne pročitamo vijest o saobraćajnim nezgodama i nažalost nesrećama.

Katalog pitanja za polaganje vozačkog ispita koje je objavilo Ministarstvo prosvje se nalazi na linku https://www.gov.me/dokumenta/c4096c73-e71d-4b03-931b-a8809c971772?fbclid=IwAR3JuvpfmJZzqQppHlY8GiBTF9XbLQhrfpNRqadEBgDCuSZQe6W9goZjpI8

Izvor (naslovna fotografija):

Ministarstvo prosvjete

Ostavite komentar

Komentari (0)