Izvor: RTCG

Muk o izboru VDT-a: Zadržati praksu koja uključuje i ljude van tužilaštva

Izmjene Zakona o državnom tužilaštu morale bi proći javnu raspravu, kazao je predsjednik Upravnog odbora Instituta alternativa Stevo Muk. Komentarišući predlog kolega iz Tužilačkog savjeta kojim je traženo, između ostalog, da se za vršioca dužnosti VDT-a određuje isključivo tužilac, Muk smatra da treba zadržati praksu koja uključuje i ljude van tužilaštva. Zbog svega, reagovali su i iz Udruženja tužilaca.
Muk o izboru VDT-a: Zadržati praksu koja uključuje i ljude van tužilaštva

Stevo Muk, foto: PR Centar

Izmjenama zakona o državnom tužilaštvu, koje je Skupštini predložio Tužilački savjet, uveo bi se mandat vd-a VDT-a bez ograničenja, poručuje Muk. I to je za njega sporno.

“Plašim se da bi onda to v.d. stanje se pretvorilo u jedno redovno stanje i da bi to na taj način gledala Skupština i poslanici što bi umanjilo njihovu obavezu i dogovornost da zaista izaberu VDT-a u punom ustavnom mandatu”, napominje Muk.

S druge strane, iz Udruženja državnih tužilaca ukazuju na to da ni postojeći zakon nije stimulisao Skupštinu da izabere vrhovnog državnog tužioca. I dok savjet predlaže da se za vršioca dužnosti VDT-a određuje tužilac, Muk smatra da treba zadržati praksu koja uključuje ljude van tužilaštva.

“Nasuprot tome, usvajanjem ovih eventulanih izmjena i dopuna zakona takva mogućnost bi bila onemogućena, odnosno, bila bi ograničena na lica iz državnog tužilaštva. I to je suma tog mog različitog mišljenja u odnosu na, vjerovatno, ubjedljivu većinu u TS”, kaže Muk.

A kako još nije izabran VDT u punom mandatu, za manje od dva mjeseca biće potrebno odrediti novog vršioca te dužnosti. To se navodi u inicijativi Tužilačkog savjeta koji ocjenjuje da česte personalne promjene na čelnoj poziciji tužilaštva mogu negativno uticati na funkcionisanje institucije.

“Šestog februara ulazimo istkom mandata aktulenog vršioca dužnosti u nešto što je jedna neizvjesnost, da li će taj eventualni javni poziv rezultirati dovoljnim brojem kvalitetnih kandidata i na kraju da li među tim kandidatima postoji najmanje jedan ili jedna koja bi zaviršili većinsku podršku, odnosno, dovoljnu podršku članova TS”, navodi Muk.

Na navode pojedinih medija da se inicijativom Tužilačkog savjeta nastojala zadržati Maja Jovanović na čelnoj poziciji tužilaštva, reagovali su iz Udruženja tužilaca, ističući da su te kritike apsolutno neosnovane.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Milović: Tužilački savjet protivzakonito izjednačio prava v.d. VDT sa VDT

Sporni članovi Zakona ostaju uprkos ocjenama EU i VK: BURIĆ ponovo među kandidatima za v.d. VDT-a, MEDOJEVIĆ i RODIĆ za Standard rekli da nijesu zainteresovani

STANDARD OBJAVLJUJE ANALIZU SLUČAJA “POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA”: Katnić do detalja opisao i ukazao na kršenja zakona od strane Vijeća Apelacionog suda, niko nije reagovao

Ovo su kadrovska rješenja sa sjednice Vlade

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Uhapšena Baranka: Policija je zatekla u krađi torbe iz automobila

Kurti: Sa kriminalcima nećemo razgovarati, već ćemo ih pohapsiti; Vrijeme koje smo dali KFOR-u ističe

Žene su mu bile slabost, a za jednu je rekao da bez nje ne može da živi

SDT potvrdio stav Veselina Vukčevića: Nema proglašenja rezultata izbora u Podgorici prije izjašnjenja Ustavnog suda