test

MUKE PROFESORA MUZIKE SENADA ADŽOVIĆA: Ako, zato što se zovem Senad, ne mogu da radim, možda je kucnuo čas da odem iz ove države

S Rastoder

13/03/2023

10:07

Primjer profesora muzičkog vaspitanja Senada Adžovića koji radi u OŠ ''Zarija Vujošević'' u Matagužima, ilustrativan je za stanje u koje je Crna Gora došla u posljednje skoro tri godine. Osim što je bivša ministarka Vesna Bratić napravila ''blickrig'' smjenjujući nekoliko stotina direktora škola, upodobljavajući obrazovni kadar svojim ideološkim mjerilima, ni novi ministar nije uradio ništa da se stvari nekako vrate u normalu. Postalo je normalno da se u školama propagiraju politički stavovi, slave agresori, miješa crkva, na zidovima učionica kače ikone i sveci....

Problem Senada Adžovića nastaje danom početka rada nove direktorice Dragane Radonjić, koja je, iz samo njoj poznatih razloga, prvo na proste činioce razložila kabinet muzičkog vaspitanja – premjestila instrumente, opremu, skinula tablu sa vrata i sve to smjestila u drugu, neuslovnu prostoriju, pa onda i uručila otkaz dugogodišnjem profesoru muzičkog vaspitanja

Ipak, Ministarstvo prosvjete je taj otkaz poništilo, jer su utvrdili da je Adžoviću uručen otkaz, a da nije sproveden disciplinski postupak.

Pravi razlog otkaza zna skoro svako u školi, od učenika do nastavnog osoblja, ali niko ne želi javno o tome.

Adžović je prijavio direktoricu škole Ministarstvu prosvjete zbog uvreda, poniženja i oduzimanja kabineta za nastavu, a kao odogovor od direktorice je dobio papir sa otkazom.

Adžović za Standard kaže da je mobingovanje počelo iz čista mira i bez ikakvog razloga.

Povezani članci

“Iz čista mira je to bilo, naprasno, što bi se reklo, počela je javno da distribuira svoju mržnju. Na viber grupi kolektiva šalje poruku ”Ne znam odakle je? Rekli su mi da su Adžovići cigani..”, priča Adžović i ne krije bijes, ali ni razočarenje u sistem, društvo, koje je dozvolilo da direktor obrazovne ustanove bude neko ko može da napiše ovakve poruke.

Adžoviću nije bilo pravo ni to što na ovo riječi niko od nastavnika nije reagovao.

“Niko ni da pisne. Ja sam joj učtivo odgovorio – Evo viđite ko je ”direktorica”. To je izazvalo kod nje gnijev pa je napisala poruku ”Neću da trošim vrijeme na tebe. Pih, iskompleksirani ciganine..”. Pokušao sam da se saberem, koliko sam mogao, jer ne znam kako bih nazvao to stanje. Dvije prethodne poruke koje je poslala na grupi fašističke su sadržine i jedino i direktno pogađaju njihovog autora, koji je očito pun mržnje. I cigani mogu biti ljudi, a fašisti nikad”, kaže Adžović.

Nakon ovog događaja profesor Adžović dobija otkaz…

“Čelnici ministarstva nisu bolji ništa od nje, ako je po drugi put neko preporučuje i daje mandat v.d. direktorice… I ja sam konkurisao za to mjesto, jer ona ne ispunjava uslove. Ipak nijesam prošao, a dokumentacija koja je trebala da bude vraćena na moju adresu nije stigla. Samo sam saznao od drugih,da je moja dokumentacija stigla u ministarstvo. Šta piše tamo u obrazloženju odbijanja i kako ja ne znam”, tvrdi Adžović.

Tuzanin Senad Adžović je sbog svega što se dešavalo na radnom mjestu koje pokriva više decenija od ljekara dobio bolovanje zbog stresa, ali je čuo da se direktorica nije zaustavila, te da je organizovala potpisivanje peticije kako bi ga odstranila iz kolektiva.

“Pazite, ona manipuliše učenicima. Traži od učenika da potpišu protiv mene – peticiju, da bi preporučila toga ko me mijenja. Do te mjere ide njena mržnja”, tvrdi Adžović.

On navodi da ima želju da nastavi posao i sve to ostavi za sobom, ali…

“Ja sam htio, ali sebi postavljam pitanje – na kojem mjestu ću nagaziti tempiranu bombu, ako je ona i dalje tamo? Konsultovao sam i neke ljude, jer dvije glave znaju više nego jedna, savjetovali su me, ako postoji mogućnost konflikta, da više tamo ne idem”, kaže Adžović.

Na pitanje da li vjeruje da je cijeli slučaj sa elementima mobinga zapravo rezultat toga što se zove Senad, Adžović odgovara potvrdno.

“Apsolutno, to je uzrok sve te mržnje”, precizira profesor.

Ponovo se vraća na izostanak reakcije kolektiva, za šta kaže da ga posebno boli.

“Apsolutno niko nije reagovao. Ni u razgovoru van grupe, ni kad sam zvao. Nikako da se nađe jedan hrabar da mene pozove, ali ništa, direktorica je učinila svoje. Vidim ja, iz priča da se uvukao strah među njih i zebnja da se to može njima desiti. To je neko objašnjenje – ono, kao, nemoj zamjerit, to ti je danas nastavnik”, objašnjava Adžović.

Ogorčen na stanje u društvu, Adžović razmišlja i o odlasku iz zemlje.

“Mislim da ovakvog primjera nema nigdje. Imam i godina prilično, rođen sam i živio sam u onoj Jugoslaviji, bio je to dobar sistem sa hiljadu mana, ali se ovako nešto nije moglo desiti. Živim u Tuzima, tamo smo stotinama godina. Razveden sam, imam sina, on trpi sve ovo, trpi taj mladić sve ovo što mene muči. Razgovarao sam s njim da je ovo, možda, posljednji alarm… Možda je kucnuo čas da odemo, ali trajno i zauvijek…”, kaže Adžović.

Obraćao se profesor Adžović i institucijama ali nije bilo neke veće reakcije.

“Zvao sam i kabinet predsjednika države i saopštio sam sve kako se desilo. Ne želim da mi neko pomaže iz sažaljenja…Ako ja kao Senad ne mogu da radim, ja da onda neću, nikakvih problema nema… Ta direktorica želi mene da predstavi kao nekoga ko je u svojoj struci loš, i nemam potrebe da na to odgovaram. Završio sam muzičku akademiju i prošao sve muzičke škole prije toga. Najbolji pokazatelj i najveća satisfakcija za mene je radost učenika kada se pojavim u školi”, kaže na kraju Adžović.

Direktorica bez izjave

Direktorica Dragana Radonjić je bila vidno iznenađena prilikom telefonskog poziva i saznanja kakvu izjavu od nje tražimo. Rekla je da u tom trenutku ne može da priča, ali da će zvati kasnije.

“Opet o tome? Zar to nije više završeno”, rekla je Radonjić.

Direktorica se nakon toga nije javila da da svoj ugao na događaje u OŠ u Matagužima.

Ostavite komentar

Komentari (5)

SENAD ADZOVIC

18 Mar. at 18:55

Pitanje,za sve koji su pročitali ovaj tekst.Ko se krije iza pseudonima Aperion?Očito,nesuđena frizerka I doskorašnja radnica u ANTIKVARNICI…-Neko je to kako-tako “sklepao” u njeno ime,jer ona ni tako ne umije .Oslobodiće se škola toga zla,ubrzo,nadam se !

Apeiron

14 Mar. at 16:25

Adžović neće da radi, imao je problema i sa orethodnim rukovodstvima što se može provjeriti na internetu. Zar je moguće da svi, gle čuda, imaju s njim problem. On svodi ovo na priču o etnicitetu, suština je da čoek zloupotrebkjava bolovanja i ne radi uopšte, a kad radi od učenika i roditelja se dobija totalno negativan feedback. Ovo govorim kao neko ko je upućen u situaciju i ko ima prijatelje u toj škkoli. S druge strane i direktorica je prizemno odgovorila salvom uvreda i to je za svaku osudu.

0

18 Mar. at 18:47

Micko

13 Mar. at 19:01

E ta Radonjicka je litijašica i kadar crkve Srbije, to je nažalost moj Adzoviću ” sloboda” koju smo dobili 30 avgusta.

Michael

13 Mar. at 14:05

Ova Radonjić treba da odgovara za uvrede, treba je procesuirati,i otpustiti s posla ,ovu primitivnu, diskriminatorku,Podrška za gospodina,ADZOVICA

dana

13 Mar. at 09:44

Zar ovako nešto može postojati u Senadovoj i našojoj Crnoj Gori.
Evo još jedan od brojnih primjera ko radi u praksi podjele po Crnoj Gori.
“Oni” ponavljaju svakodnevno (deklarativno) da to radi DPS, a u stvarnosti ima na hiljade ovakvih i sličnih dokaza ko to praktično provodi podjele.
Ne posustani Senade!
Ima nas koji te prihvatamo u svakom pogledu.

0

18 Mar. at 19:59