Nekoliko đaka koristilo mobilne

Ispit iz matematike za osnovce, koji je u sklopu eksterne provjere znanja održan 26. maja, protekao je u skladu sa uputstvima i procedurama, izuzev što je u par škola nekoliko đaka tokom ispita koristilo mobilne telefone, rekla je Pobjedi direktorica Ispitnog centra Crne Gore Dragana Dmitrović.
Nekoliko đaka koristilo mobilne

Foto: Pobjeda

Dmitrović nije precizirala kakvi su rezultati ispita, jer objašnjava da tek nakon završenih aktivnosti koje prate realizaciju eksterne provjere znanja, škole su dužne da u bazu MEIS-a unesu podatke, a potom se povlače za izradu izvještaja.

Ove školske godine eksterna provjera znanja se realizovala u 160 osnovnih škola.

Za polaganje je prijavljen 7.551 učenik.

– U narednom periodu, nakon sumiranja svih podataka, Ispitni centar i Ministarstvo prosvjete će u skladu sa dobijenim zapažanjima raditi na unapređenju cjelokupnog procesa – navela je Dmitrović.

Ministarstvo prosvjete saopštilo je nedavno da nijesu zabilježili nepravilnosti. Akreditovali su zaposlene kao supervizore na dan polaganja testova i saopštili da su dobili informacije da je sve proteklo u najboljem redu, da su škole organizovale testiranje na najvišem nivou i da očekujemo da i rezultati učenika budu dobri.

Koordinatori su primili testove od Ispitnog centra po uputstvima koje su dobili, učenici su imali svojih 70 minuta za rješavanje zadataka.

Testiranje iz matematike je odgođeno 24. aprila nakon što se ispostavilo da je neko đacima dostavio rješenja zadataka. Rožajsko tužilaštvo je samoinicijativno formiralo predmet nakon pisanja medija koji je još u postupku izviđaja.

Pravilnikom je Ispitni centar uredio proceduru polaganja i time, pored ostalog, obavezao direktore škola da vode računa o bezbjednosti ispitnog materijala. U sklopu njihove obaveze je i preuzimanje ispitnog materijala koji je poslat iz Ispitnog centra, kao i vraćanje ispitnog materijala. Administratori koji nadgledaju učenike tokom izrade testa daju uputstva đacima, koja se odnose na način rada i ponašanje. Nije dozvoljeno da se u učionice tada unose mobilni telefoni i drugi elektronski uređaji. Administratori zadužuju i vrećice sa testovima koje se otvaraju 15 minuta prije početka izrade testa.

Pretprošle godine su i profesori pisali đacima rješenja na tabli, pojedini su izrađivali zadatke umjesto njih, dopuštali im da prepisuju, đaci su

fotografisali testove, dijelili ih na društvenim mrežama i niko nikada nije odgovarao. 

×

PROČITAJTE I...

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Za nelegalnu eksploataciju šume 34 naloga, za naplatu 14.700 eura

Državljanin Južne Koreje koji je povrijeđen u nesreći kod Obzovice: Bilo je stra...

Demokrate DPS-u: U ovoj igri, dragi tigrići, mi diktiramo pravila – a vi s...

Volkov: Veljović u pritvoru, a tužilac već dva mjeseca nije sproveo nijednu proc...