NVO Vozom kroz Crnu Goru: Prekršena bezbjednost u željezničkom saobraćaju

Prekršena je bezbjednost u željezničkom saobraćaju i dovedeni u opasnost ljudski životi putnika i vozopratnog osoblja, navedeno je u pismu nevladine organizacije Vozom kroz Crnu Goru premijeru Zdravku Krivokapiću i ministru kapitalnih investicija Mladenu Bojaniću.
NVO Vozom kroz Crnu Goru: Prekršena bezbjednost u željezničkom saobraćaju

Precizirali su da se sporna situacija desila zbog toga što je 4. jula na pruzi Podgorica – Nikšić u 23:40 sati došlo do prekida optičkog kabla, što je uzrokovalo potpun prekid komande SS uređaja, tako da se saobraćaj vozova nije mogao regulisati pomoću TK uređaja (regulisanje saobraćaja vozova daljinskim putem).

”Taman kad smo pomislili da su odgovorni radnici Željezničke infrastrukture Crne Gore izvukli pouke iz incidenta koji se desio 23. aprila, kada je otpremljen voz iz Bioča po naređenju iz direktorske fotelje, desio se novi propust koji je mogao imati katastrofalne posledice”, navedeno je u pismu.

Kako se smetnja (prekid optičkog kabla) nije mogla brzo otkloniti, to je, kako su rekli, “bilo neophodno preduzeti mjere koje su predviđene upustvom za vršenje saobraćajne službe na TK pruzi Podgorica – Nikšić iz 2014. godine, a da se očuva bezbjednost saobraćaja”.

”Kada se na dijelu TK-pruge ne mogu formirati putevi vožnje iz CP-a (Centralna postavnica) a moguće je formirati iz SP-a (Stanična postavnica), TK-dispečer naređuje da na tom dijelu pruge saobraćaj reguliše ovlašćeni stanični radnik”, citirali su iz uputstva za vršenje saobraćaja.

Međutim, dodaju, nije bilo tako.

”Zbog nedostatka osoblja ili slabe koordinacije odgovornih radnika sva službena mjesta koja su trebala biti posjednuta ovlašćenim staničnim radnicima nijesu posjednuta. Više od dva mjeseca na pruzi Podgorica – Nikšić nastupila je smetnja na željezničkim sredstvima za sporazumijevanje (privremeno sporazumijevanje je regulisano putem mobilnih telefona što je u suprotnosti sa željezničkim propisima). Upustvom za vršenje saobraćaja na TK pruzi Podgorica – Nikšić (tačka 5 stav tri) kaže: “Ako nastane potpuna smetnja na sredstvima za sporazumijevanje a ni TK-uređaji nijesu ispravni, zabranjuje se otprema vozova na TK-pruzi” ”, navode iz NVO Vozom kroz Crnu Goru.

Ocijenili su da ovo  nekome nije išlo u prilog, te da “na scenu stupaju telefonski pozivi i naređenja iz kabineta (komisija ako je formiraju će utvrditi čijih kabineta) i stiže naređenje otpravniku vozova u Nikšiću da otpremi putnički voz 7101 sa polaskom iz Nikšića u 6 i 20 sati”.

”Poslije ovog voza do otklanjanja smetnje nije otpremljen nijedan putnički voz, a smetnja je otklonjena 5. jula 2021. godine u 11 i 45 sati. Krajnje je vrijema da odgovorni u Ministarstvu za kapitalne investicije zaduženi za željeznički saobraćaj preduzmu mjere da se ovakvim propustima stane na kraj”, poručili su iz NVO Vozom kroz Crnu Goru.

×

Preuzmite našu aplikaciju


0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Proglas SUBNOR-a i antifašista Crne Gore: Sačuvajmo uspomenu na prolivenu krv, smrt fašizmu, sloboda narodu

SPISAK IMENA: U Glavnom odboru DPS-a 180 članova

NVO Vozom kroz Crnu Goru: Lukač naredio da voz ide iz Bioča bez čekanja komisije

NVO Vozom kroz Crnu Goru: Samo je Bog spasio da se opet ne desi Bioče

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

HRA: Potvrđeni navodi žrtava o policijskoj torturi u istrazi Bombaških napada

Ni Milošević neće da otkrije gdje je “puklo” između njega i Sekulovića

FOTO: Jahta poznatog MILIJARDERA teška 295 miliona dolara, krstari Crnom Gorom

Vlahović: Ima li ko da posavjetuje ministra Radulovića?