Odobreno 14 Erasmus plus projekata Univerziteta Crne Gore

U prvom pozivu novog ciklusa Erasmus + projekata izgradnje kapaciteta u oblasti visokog obrazovanja (CBHE) za 2021-2027, Univerzitet Crne Gore ostvario je do sada nezabilježen uspjeh, sa čak 14 odobrenih projekata, od kojih dva kao koordinatorska institucija, navode iz Univerziteta Crne Gore.
Odobreno 14 Erasmus plus projekata Univerziteta Crne Gore

Foto: Univerzitet Crne Gore

Kako ističu Erasmus plus CBHE obezbjeđuje značajnu finansijsku podršku najinovativnijim projektima i inicijativama visokoškolskih institucija u Erasmus programskim i partnerskim zemljama.

“Kao jedan od najkompetetivnijih i najprestižnijih Evropskih programa namijenjenim modernizaciji visokog obrazovanja i jačanju partnerstava između naučnih institucija u regionu, Erasmus plus CBHE obezbjeđuje značajnu finansijsku podršku najinovativnijim projektima i inicijativama visokoškolskih institucija u Erasmus programskim i partnerskim zemljama”, ističu iz UCG.

Kako navode, gotovo dvostruko više odobrenih projekata nego u prethodnim pozivima omogućiće Univerzitetu Crne Gore da dodatno osnaži administrativne, infrastrukturne i obrazovne kapacitete, ojača saradnju sa privredom, modernizuje i digitalizuje procese i aktivnosti, te unaprijedi saradnju sa naprestižnijim naučno-istraživačkim institucijama Evrope.

“Među više od 600 prijavljenih projekata, Univerzitetu Crne Gore odobrena je koordinacija projektima na temu uključivanja alumni zajednica univerziteta na Zapadnom Balkanu u procese modernizacije studijskih programa (nosilac projekta Rektorat Univerziteta Crne Gore) i unapređenja kurikuluma za „klimatski-pametan“ urbani razvoj zasnovan na efikasnosti zelene energije (nosilac projekta Građevinski fakultet)”, ističu iz UCG.

Pored ovih, kako navode, Univerzitet Crne Gore učestvovaće kao partner u još 12 projekata, u okviru kojih će različite univerzitetske jedinice imati priliku da modernizuju i unaprijede obrazovne procese kroz implementaciju najinovativnijih praksi i intenzivnu međunarodnu saradnju, i to: Rektorat UCG, Mašinski fakultet, Medicinski fakultet, Elektrotehnički fakultet, Građevinski fakultet, Filozofski fakultet i Arhitektonski fakultet.

“Značajna finansijska podrška Evropske komisije, kvalitet i relevantnost predloženih aktivnosti i intenzivna saradnja sa vodećim univerzitetima u Evropi garantuju da će doprinos ovih projekata unapređenju nastavno-naučnih procesa i međunarodnom pozicioniranju Univerziteta biti strateški važan i dalekosežan. U narednim sedmicama, kroz intervjue sa nosiocima nagrađenih projekata na Univerzitetu Crne Gore predstavićemo ciljeve, partnere i aktivnosti koje će se u okviru ovih projekata implementirati, kao i njihov doprinos ostvarivanju strateških ciljeva Univerziteta Crne Gore i jačanju međunarodne kompetitivnosti naših studijskih programa i akademske zajednice uopšte”, zaključuju iz UCG.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Pismo podrške od akademske zajednice sa UCG: Osuđujemo vojnu invaziju Rusije na nezavisnu državu Ukrajinu

Bjelica: Na Univerzitetu Crne Gore kontinuirano se gaze Statut, akademska prava i slobode

Bjelica: Meta sam ja, a ne paroh Marojević

Ovo su potpisnici pisma svjetskim moćnicima: Dižemo glas za BiH!

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Poslanici usvojili rebalans budžeta i odluku o zaduživanju

Abazović o akciji ANB: Imena uhapšenih osoba može otkriti jedino SDT

Abazović: Restrikcije na koncesije samo prema ljudima koji ne rade u skladu sa zakonom; Krivokapić: Osnivač vjerskih škola uzurpator crnogorskih kulturnih dobara

Godišnjica samoubistva admirala Vladimira Barovića: Crna Gora da čuva sjećanje na njega kroz obrazovanje i memorijalne događaje