Izvor: nova.rs

Oni su najzgodniji Albanci iz serije Besa, koja se snimala i u Crnoj Gori

Odlična saradnja talentovanih umjetnika iz Srbije i regiona, prije svega kroz hit seriju Besa, donijela nam je pravo osvježenje jer su se među popularnim junacima pojavila nova lica, između ostalog sa Kosova i iz Albanije, do sada nepoznata našoj publici. Druga sezona snimala se u Crnoj Gori gdje su učestvovali i crnogorski glumci.
Oni su najzgodniji Albanci iz serije Besa, koja se snimala i u Crnoj Gori

Foto:HENNING KAISER / AFP / Profimedia; GERARD JULIEN / AFP / Profimedia; promo

Arben Bajraktaraj

Pred Uroša Perića, glavni junak Bese je opasni Dardan Beriša, najveći narko-bos sa Balkana. S prodornim pogledom, dok kao sjenka prati nesrećnog Uroša, Dardan mračnom harizmom uvlači gledaoca sve dublje u seriju. Ovaj lik je maestralno odigrao Arben Bajraktaraj, francuski glumac sa Kosova.

Rođen 29. januara 1973, Bajraktaraj je igrao u brojnim francuskim filmovima, ali i drugim međunarodnim ostvarenima poput filmova Eden Log i Sex Traffic. Zanimljivo je da je igrao i u filmu o Hariju Poteru.

Rođen je u mestu blizu Dečana, gdje je završio osnovnu školu. Arben se kao mali, dok je čuvao stoku na okolnim planinama, zainteresovao za književnost. Srednju školu je završio u Mariboru u Sloveniji, gdje je počeo sa prvim časovima glume. Obrazovanje je nastavio u Parizu. Veliku popularnost stekao je ulogom surovog Dardana Beriše.

Florist Bajgora

Florist Bajgora, mladi i talentovani glumac s Kosova, našoj javnosti je postao poznat kao Driton Beriša u seriji Besa, ali i kao Jusuf u Nečistoj krvi.

Rođen je 18. januara 1995. godine u Prištini. On je još jedna mlada nada koja je pokazala sav svoj talenat u ovom regionalnom ostvarenju koje je okupilo vrhunske glumce iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije…

Florist u Besi igra Dritona Berišu, sina narko-bosa Dardana, koji posebno mjesto dobija u drugom serijalu. U želji da se osveti za smrt sestre on pravi ogromnu grešku – gazi besu, tj. časnu riječ koju je njegov otac dao kao zaštitu Urošu Periću.

Zanimljivo je i to što je kreator serije Besa Igor Stoimenov svojevremeno kazao kako se rodila saradnja s glumcima sa Kosova.

„Umjetnički mikrosvet Beograd-Priština savršeno funkcioniše decenijama, počevši od Faruka Begolija do Envera Petrovcija. Oni su glumili u Srbiji, a posao umjetnika je i da zbližava ljude. Najveći izazov je bio da smo morali da steknemo povjerenje kod glumaca sa Kosova. Morali smo da idemo u Prištinu da ih ubijedimo da budu kriminalci u srpskoj seriji, što nije bilo nimalo lako. Dobili smo trenutno tri najveće zvijezde s Kosova, s Arbenom Bajraktarajem na čelu, koji igra od početka.“

Ervin Bejleri

Lik iz sijenke, saradnik Dritona Beriše, misteriozni Italijan koji vuče konce – u pitanju je zgodni Flavio iz serije Besa koji je zaintrigirao mnoge. Ipak, on nije Italijan već glumac, komičar i poznati TV voditelj Ervin Bejleri iz Albanije.

Rođen 8. oktobra 1978. u Tirani, Ervin je završio Akademiju umjetnosti.

On je inače pretprošle godine bio uhapšen u Tirani jer je bio među demonstrantima koji su se protivili rušenju pozorišta u albanskoj prestonici. Naime, odluka tamošnje vlade da sruši Narodno pozorište koje su Italijani napravili tokom okupacije u Drugom svjetskom ratu izazvala je proteste, a sudbina pozorišta podijelila je naciju.

Mensur Safhiju

Prvo kao Hašim koji se zavolio sa mladom lijepom Crnogorkom, a potom kao njegov rođak Ljah Bajrami – glumac Mensur Safhiju istakao se svojom sporednom ulogom u Besi. Tragična ljubavna priča u vrtlogu kriminala u prvom delu rastužila je mnoge gledaoce, dok u drugom dijelu Bese Mensur kao Ljah traži svoju osvetu, a potom i izlaz iz servalnog položaja do trona klana.

Safhiju je inače glumac sa Kosova, koji je i dio tročlanog komediografskog sastava Stupcat, koji se šali na račun sociopolitičke situacije na Kosovu.

Tristan Halilaj

Drugi klan koji se bori za prevlast nad putevima droge na Balkanu, ali i u Evropi je klan Agima Sokoljija, na čijem čelu je u drugom dijelu Bese mladi Iljir. On je za razliku od svog rođaka Dritona djeluje kao prefinjeni poslovni čovjek koji voli luksuz, život u Švajcarskoj i paprene jahte, ali iza svega se zapravo krije mladi kriminalac koji žudi za moći.

Zanimljivo je da glumac koji ga igra, Tristan Halilaj, osim što voli da glumi, voli i da piše. Na srpski jezik je prevedena jedna njegova knjiga koju je inače pisao na engleskom. Tristan Halilaj rođen je 1992. godine u Skadru, u Albaniji. Glumu je studirao u Makedoniji. Danas živi na Kosovu. Igrao je u više filmova i pozorišnih predstava. Bio je učesnik u kampovima za mlade i talentovane filmske radnike u okviru Berlinala i Sarajevskog filmskog festivala.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Kurti: Vučić više ne spominje podjelu već traži bosnizaciju Kosova

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Bošković: Borilović za juče imao zakazan ljekarski pregled, posljednjih dana pokazivao promjene u ponašanju

Uprava policije o tragediji na Cetinju: Još uvijek se utvrđuje kako je ubijen Borilović, nemamo saznanja o njegovom prethodnom napadu na porodicu podstanara

Borilović prije pola godine napao kolegu, presuda za nanogicu nije postala pravosnažna

Zeković: Bilo propusta policije na Cetinju, Adžić i Brđanin odmah da podnesu ostavke