Izvor: Pobjeda

Prosvjetna zajednica predložila protest u ponedjeljak

Prosvjetna zajednica Crne Gore predložila je da u ponedjeljak organizuju protest ispred Ministarstva prosvjete zbog slučaja ponovnog polaganja testa iz maternjeg jezika za maturante, gdje su prvo dobili nule, a onda – petice.
Prosvjetna zajednica predložila protest u ponedjeljak

Foto: Dragan Mijatović/Pobjeda

Ako organizuju protest, tražili bi da se poništi odluka druge nestručne komisije za ocjenjivanje koja je radila po nalogu, a ne po ključu i etici, da se smijene i da odgovaraju članovi Državne komisije za mature, da se utvrdi odgovornost ministra. Zahtijevali bi i da se objave imena novih članova komisije za ocjenjivanje, šta ih je u kratkom roku preporučilo da budu ocjenjivači, da li su i sa kime potpisali ugovor i da li su prošli obuku.

Ispitni centar i Ministarstvo prosvjete još se ne oglašavaju o ponovnim rezultatima testova. Ispitni ne odgovara na pitanja kakvi su rezultati testova, koliko je njih položilo, koliko ih je imalo nule, a sada su dobili petice, te koliko je ponavljača.

Predsjednica Prosvjetne zajednice, prof. mr Olivera Leković rekla je Pobjedi da je to poziv da ne ćute na degradiranje obrazovanja. Ukoliko se javi veliki broj kolega, roditelja, učenika, građana, podržaće proteste.

” Od ponedjeljka da se organizujemo i svi pred Ministarstvo. I djeca koja ne varaju i njihovi roditelji i nastavnici koji pošteno rade i cijela javnost koja ne želi da ga sjutra liječi neznaveni ljekar ili mu sudi korumpirani sudija”, navela je Leković.

Olivera Leković

Traže ukidanje maturskog ispita

Profesori i uprava budvanske Srednje mješovite škole ,,Danilo Kiš“ zatražili su juče da se na prvoj sjednici Nacionalnog savjeta za obrazovanje i drugim institucionalnim nivoima pokrene inicijativa za ukidanje maturskog ispita i rasformiranje Ispitnog centra. Naveli su da kroz odnos prema problematičnoj organizaciji maturskih ispita iz dana u dan svjedoče brutalnom urušavanju obrazovnog sistema, ponižavanju prosvjetnih radnika, totalnoj degradaciji struke i izrazito malignom djelovanju na osnovne postulate humanističkog vaspitanja i obrazovanja.

” Varalicama i neznalicama se daje vjetar u leđa, vrijednim darovitim i poštenim učenicima se šalje poruka da su odabrali pogrešno, da cilj opravdava sredstvo i da je važno ,,snaći se“, a ne učiti i znati i graditi povjerenje u institucije”, naveli su oni.

Predstavnica roditelja sa Žabljaka Slađana Knežević rekla je preksinoć Pobjedi da ima podatke da su tamošnji đaci svi položili test, koji su prethodno dobili nulu – tada njih 24 nije položilo, od ukupno 27.

Prema riječima Knežević, sada su neki umjesto nule dobili trojke, četvorke ili petice.

U petak su roditelji i maturanti protestovali u prostorijama Ispitnog centra negodujući što su dobili nule. Rečeno im je, međutim, da je takav rezultat uslijedio zbog prepisivanja. Ministar prosvjete Miomir Vojinović razgovarao je potom sa roditeljima i obećao im na kraju da će organizovati da se testovi – ponovo pregledaju. To je zatražio da učini Komisija za ocjenjivanje koja je odbila da ispoštuje njegovu odluku, tvrdeći da to ne bi bio zakonit čin.

Ministar je đacima dao nule

Predstavnica Komisije, profesorica Milica Stanković rekla je da oni nijesu đacima dali nule, već – ministar Vojinović. Objasnila je da Komisija samo boduje testove, koje potom prosljeđuje IT sektoru koji ih obrađuje u program i izvodi se ocjenjivanje.

Kada su zapazili masovno prepisivanje, članovi Komisije za ocjenjivanje su se konsultovali sa predstavnicima Ministarstva šta dalje da čine. Stanković je rekla da se razgovaralo sa Slobodanom Savovićem i Zorom Bogićević koji su im rekli da će najvjerovatnije da obore sve đake koji su prepisali više od tri pitanja. Poručili su im tada da nastave da boduju testove i da označe one koji su prepisivali. To je Komisija za ocjenjivanje i učinila, rekla je Stanković. Kada su završili posao poslali su testove IT sektoru i naznačili koji su prepisani. Prema riječima Stanković, Državna maturska komisija kojom predsjedava ministar Miomir Vojinović donijela je potom odluku da prepisivači dobiju nulu bodova i proslijedila je IT sektoru na realizaciju. Kada su zbog rezultata roditelji i đaci organizovali protest u petak Ministarstvo se predomislilo i promijenilo je svoj stav, rekla je Stanković. Stalo je u odbranu đaka i roditelja i za sve su okrivili Ispitni centar i Komisiju za ocjenjivanje. Smijenili su direktoricu Ispitnog centra Draganu Dmitrović, predsjednicu Upravnog odbora Valentinu Radulović i raspuštili su to tijelo. Pošto ocjenjivači, njih 27, nijesu pristali da ispoštuju odluku Vlade i ponovo boduju testove, smijenjena je i glavna ocjenjivačica Dragana Nenadović. Komisija za ocjenjivanje je ostala pri stavu da bi prekršili zakon kada bi ponovo pregledali testove i ponudili su đacima da polažu vanredno 13. juna. Ministarstvo to nije prihvatilo. Formirali su novu komisiju i rezultati spornih testova su objavljeni.

Rad novih ocjenjivača sporan

” Doveli su neke ljude u komisiju koji ponovo utvrđuju ocjenjivanje. Oni rade u prostoriji koja nije pod video-nadzorom. Cijelo ocjenjivanje treba da bude pod audio i video- nadzorom, po zakonu morate da prođete obuku i usaglašavanje. Oni je nemaju. Meni ugovor važi do 30. juna, niko ga nije raskinuo. Napravili su krivično djelo, to je zloupotreba”, rekla je profesorica Stanković, najavljujući tužbe.

Stanković je prekjuče rekla Pobjedi da SDT treba da se bavi spornim testovima.

” Ministarstvo je bilo priznalo naše dokaze da se prepisivalo, a juče se obraćaju sramno, pod pritiskom, kažu: navodni dokazi. Nek uđe Specijalno tužilaštvo, nek uzme sveske i vidi sve. Perfidna je to igra. Ko drugome jamu kopa, sam u nju upada. Ne shvataju da su upali u jamu, a da smo mi iznad”, kaže Stanković.

Dodaje da su nadležni mogli da izađu u javnost i kažu djeci: ,,Oprostili smo vam i ovaj put ili morate pasti“.

Kako je teklo pregledanje testova

Komisija je počela da ocjenjuje testove 15. juna. Zabilježili su masovnija prepisivanja, đaci su čak imali pristup sajtu vještačke inteligencije za vrijeme ispita. Ukucavali su teme i dobijali gotove sastave. Najviše se, prema riječima Stanković, prepisivalo u školama u Rožajama, Beranama, Bijelom Polju, Žabljaku. Na Žabljaku je došlo do svađe između test- administratora i supervizora koji je ukazao na nepravilnosti, a za to vrijeme su đaci prepisivali.

80 posto đaka priznalo prepisivanje

Stanković kaže da su maturanti, njih 80 odsto, priznali da su prepisivali, kada su u petak došli u Ispitni centar da pogledaju svoj test. Kaže da je tada zabilježeno pojedinih slučajeva gdje su se đaci nedolično ponašali, skandirali su im da su lopovi, vikali da treba da uzmu testove i da ih pocijepaju…

” Jedna djevojčica mi je rekla: ,,Znate li vi ko ću ja biti, ko ste vi“”, ističe Stanković.

Ministarstvo protiv ocjenjivača

Ministarstvo prosvjete podržavalo je đake koji su prepisivali i saopštilo da predstavnici Ispitnog centra nijesu uvjerili maturante da su prepisivali.

Ombudsman prati ovaj slučaj. Nijesu formirali još predmet, jer čekaju da sagledaju odluke državnih organa.

Pojedini nastavnici su podržali Ispitni centar i kritikovali su ministra Vojinovića koji je stao na stranu roditelja i djece za koju je Komisija utvrdila da su prepisivali. Profesorica Aleksandra Vujačić navela je, recimo, da u Francuskoj ako se prevara otkrije nakon pisanja ispita, poništava se diploma maturiranja, kazna zatvora je do tri godine i globa 9.000 eura. Zabranjeno je pet godina da se pristupi upisima u javnim ustanovama za obrazovanje, te je zabrana do pet godina da se polaže ispit mature.

Ministarstvo je saopštavalo da će taj resor i Državna maturska komisija uraditi sve da se ispoštuje odluka Vlade u cilju zaštite interesa učenika, nastavnika i škola, odnosno da se ponovo ocijene đaci.

Kako se prepisivalo

Komisiju za ocjenjivanje formirala je Državna maturska komisija, a na prijedlog Ispitnog centra. Iznijeli su podatke da je na 21. zadatak oko 200-300 učenika dalo istovjetan odgovor, koji je netačan i poručili da neće da zažmure na to.

Komisija za ocjenjivanje detaljno je saopštila kako su utvrdili da su đaci prepisivali, i to dajući netačne odgovore. Napisali su: ,,Rečenica se može protumačiti kao kritika institucija jer troše velike količine novca na nešto što nije nužno, te da je još 150-200 učenika na isti zadatak dalo odgovor: ,,Može se protumačiti kao kritika institucija koje troše velike količine novca na nešto što nije nužno, ili kao izraz zabrinutosti zbog njihovog djelovanja“. Stotine đaka odgovorilo je na zadatak 18.b: ,,Slomljeno okno iz tankog rama može biti metafora senzibilnosti lirskog subjekta koji u njemu prepoznaje sebe sa ugroženim osjećanjima prema svijetu“. Kraća verzija kod, takođe, stotine i stotine odgovora glasi: ,,Slomljeno okno iz tankog rama može biti metafora senzibilnosti lirskog subjekta“.

×

PROČITAJTE I...

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Lazović: Abazoviću naređeno da onemogući formiranje nove vlade (VIDEO)

Abazović nakon ročišta po tužbi Ubovića: Tvrdim da su ovi ljudi na čelu kriminal...

Nenezić: Abazović priznao da stoji iza sporne kupovine feribota

Bešić: Poslanice PES-a da kažu građanima zašto ne podržavaju Spajića