Raičević na sjednici Euro-mediteranske skupštine lokalnih i regionalnih vlasti u Izmiru

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević učestvuje u radu trinaeste plenarne sjednice Euro-mediteranske skupštine lokalnih i regionalnih vlasti (ARLEM) koja se održava u turskom gradu Izmiru.
Raičević na sjednici Euro-mediteranske skupštine lokalnih i regionalnih vlasti u Izmiru

Foto: Opština Bar

Kako je saopšteno iz Opštine Bar, pored Raičevića koji je član Skupštine ARLEM-a u ime Zajednice Opština Crne Gore, na sjednici učestvuje i Vanja Starovlah, pomoćnik Generalnog sekretara Zajednice opština za međunarodnu saradnju i evropske integracije.

Glavna tema trinaestog zasijedanja ARLEM-a tiče se potrebe stvaranja inkluzivnijih i otpornijih gradova na Mediteranu i preduzimanja klimatskih akcija na ovom području.

“Opštinske vlasti u našem regionu se suočavaju sa konkurentnim prioritetima. Često im nedostaje dugoročni pristup, ali i resursi neophodni za ulaganje u mjere otpornosti, efikasno upravljanje otpadom ili nisku emisiju ugljenika, energetski efikasan transport i infrastrukturu. Uprkos brojnim inovacijama na ovom planu, postavljanje sistema neophodnih za implementaciju ovih mjera dostiže cijenu koju većina gradova ne može da priušti”, rekao je predsjednik Opštine Bar.

Članovi skupštine na 13. zasijedanju razmatraju i izveštaje o inovacionim eko-sistemima i start-upovima na Mediteranu kao sredstvu oporavka od krize izazavane pandemijom Covid-19 kao i Akcioni plan ARLEM-a za period 2023-2025. godine.​

“Euro-mediteranska skupština lokalnih i regionalnih vlasti (ARLEM) osnovana je 2010. godine sa ciljem održavanja političkog dijaloga i međuregionalne saradnje zemalja koje se nalaze na Mediteranu. Usmjerena je ka promovisanju lokalne demokratije, podsticaju dijaloga između lokalnih i regionalnih vlasti te razmjeni iskustava i praksi iz domena njihovih nadležnosti što u krajnjem doprinosu regionalnoj integraciji i koheziji”, navodi se u saopštenju.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

STANDARD OBJAVLJUJE ANALIZU SLUČAJA “POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA”: Katnić do detalja opisao i ukazao na kršenja zakona od strane Vijeća Apelacionog suda, niko nije reagovao

Pribilović: Trebalo bi biti majstor ili neznalica pa uništiti nekoliko opština istovremeno

Nedjelja Mediteranske obale i makro-regionalnih strategija: Od lokalnog prerasla u važan evropski događaj

Srzentić: Kvalitetan i održiv sistem lokalne samouprave okosnica inovacija i podstrek društvenom razvoju

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Protest u Podgorici. Borbena oklopna vozila ispred zgrade Vlade

Knežević: ANB imala logistiku za prisluškivanje u zgradama CBCG, DRI, MUP i gradonačelnika Podgorice

Podignuta optužnica protiv Blaža Jovanića

Sanja Vejnović i Anica Dobra u šestoj deceniji izgledaju SAVRŠENO