Razmijenjena iskustva u radu između NPCG i NP Švarcvald

Direktorica Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore Jelena Kljajević sa svojim saradnicima, šefom Službe za zaštitu prirodne i kulturne baštine i održivi razvoj dr Aleksandrom Mijovićem i stručnom saradnicom za promotivno-edukativne poslove i turizam mr Arinom Maraš, organizovala je danas u Upravi JPNPCG u Podgorici online sastanak sa kolegama iz njemačkog nacionalnog parka Švarcvald, saopšteno je iz ovog preduzeća.
Razmijenjena iskustva u radu između NPCG i NP Švarcvald

„Online sastanak sa direktorom NP Švarcvald, g-dinom Thomasom Waldenspuhlom bio je veoma interesantan i koristan jer smo imali priliku da predstavimo rad Javnog preduzeća, te izazove sa kojima se suočavaju Nacionalni parkovi Crne Gore. Takođe je imao za cilj unapređenje saradnje i razmjenu iskustava u radu, posebno u vezi sa Službama zaštite u crnogorskim nacionalnim parkovima. U tom smislu, početkom naredne godine, dogovoreno je da se organizuje druga video konferencija sa kolegama iz NP Švarcvald tokom koje ćemo se detaljnije fokusirati na aktivnosti rendžerskih službi i u tom pravcu razmijeniti iskustva o njihovom radu na terenu”, kazala je direktorica JPNPCG Jelena Kljajević.

Direktor NP Švarcvald Thomas Waldenspuhl sa svojom saradnicom Jasminom Himmel informisao je o radu ovog zaštićenog područja. Takođe je predložio da nekoliko nadzornika iz NPCG tokom jula ili avgusta, kada je posjećenost njemačkog nacionalnog parka najveća, posjete svoje kolege kako bi se na terenu najbolje upoznali sa načinom rada u ovom zaštićenom području, navodi se u saopštenju NPCG.

CIM ekspert u JPNPCG Thomas Woehrstein na čiju je i inicijativu organizovan online sastanak, podsjetio je na prethodnu saradnju NPCG i NP Švarcvald.

”Takođe je ukazao na različitosti u radu čuvarskih službi u oba nacionalna parka, te da je u tom pravcu neophodno u Službama zaštite NPCG organizovati dodatne obuke, treninge edukacije i usavršavanje stranog jezika. S tim u vezi, direktorka Kljajević je napomenula da JP u skladu sa finansijskim mogućnostima organizuje obuke, kao i da je već planirana obuka nadzornika u saradnji sa nadležnim subjektima početkom godine”, navode oni.

Kako su dodali, takođe je prezentovan kratki video film o NP Švarcvald, dok su predstavnici NPCG kolegama u Njemačkoj poslali linkove promotivnih filmova o pet crnogorskih nacionalnih parkova kako bi stekli prve impresije o ljepotama ovih zaštićenih područja.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

SVE SA CETINJA: Policija se pozdravlja sa građanima, sukob građana i policije, protesti, blokada puta prema Podgorici i Budvi, oklopna vozila…(FOTO I VIDEO)

U Crnoj Gori ne postoji sistemski i adekvatan pristup pitanju zaštite i zdravlja na radu

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Bakljada na Cetinju: Neka zasija Belveder!

(UŽIVO) Milatović: Najpravednije rješenje izbori; Bošnjak: Juče sam se uzdržala od glasanja jer mi je sve ovo prljavo

OREVUAR, EKSPERTI

Deset ambasadora se vraća na svoja radna mjesta: Opozvano sedam, neki još na čekanju