Šćekić-Veber: Značajan potencijal za saradnju zdravstvenih sistema

Saradnja zdravstvenih sistema Crne Gore i Njemačke koja je intenzivirana tokom COVID pandemje pruža dobru agendu za budućnost, zaključeno je tokom sastanka ministra zdravlja Dragoslava Šćekića i ambasadora Savezne Republike Njemačke u Crnoj Gori Roberta Vebera.
Šćekić-Veber: Značajan potencijal za saradnju zdravstvenih sistema

“U svim vremenima zaštita zdravlja mora biti zajednička tema, a tokom COVID pandemije pošlo nam je za rukom da uspostavimo jednu jako uspješnu saradnju između Njemačke i Crne Gore, posebno kada govorimo o Robert Koh Institutu i bolnici Šarite u Berlinu”, saglasili su se sagovornici tokom susreta.

Šćekić je zahvalio njemačkom ambasadoru na izdašnoj pomoći koju je Vlada Savezne Republike Njemačke uputila Crnoj Gori kako u materijalnom smislu ali i ekspetizi i stručnim savjetima medicinskih profesionalaca iz pomenutih ustanova.

“Ova saradnja pogodno je tle za unapređenje u svim oblastima koje mogu imati za cilj zaštitu zdravlja kako crnogorskih građana tako i turista i svih onih koji posjećuju Crnu Goru” poručio je ministar posebno naglašavajući angažovanost i značajnu ulogu ambasadora Vebera.

On je upoznao njemačkog diplomatu sa prioritetnim aktivnostima kojim ministarstvo planira da se posveti u narednom periodu sa posebnim fokusom na jačanje javnog zdravstva te kreiranju politika koja će se baviti preventivom, posvećenom kadrovskom i infrastrukturnom jačanju ustanova koje su, kako je kazao, zapuštene višedecenijskom nebrigom i nemarom.

“Iako mala država, veoma smo riješeni da pratimo globalni medicinski napredak i kroz pomoć razvijenih zemalja, svjetsku medicinu dovedemo kod nas kroz edukaciju medicinskog kadra, ali i osavremenjavanjem opreme te samim tim i dijagnostike i liječenja”, poručio je Šćekić.

Ambasador Veber je rekao da Crna Gora, kao zemlja koja teži pristupanju Evropskoj Uniji i dijeli vrijednosti evropske zajednice, u Njemačkoj ima pouzdanog partnera za nastavak projekata u oblasti zdravlja, ali i za njihovo unapređenje, posebno u onim oblastima gdje je prepoznata kao lider u regionu.

“Raduje me posvećenost koju pokazujete. COVID pandemija jeste intenzivirala saradnju u pojedinim oblastima. Ipak, kako i u drugim, zaustavila je važne projekte i u oblasti medicine kojima u nastavku svi moramo biti podjednako zaokupljeni. U tom smislu Savezna Republika Njemačka pruža ruku saradnje za sve ono gdje možemo imati partnerski odnos a zdravlje građana svima nama mora biti u vrhu prioriteta”, poručio je Veber.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Šćekić: Gubimo kvalitet usluga jer neko hoće da bude “mali Bog”; Vuksanović-Stanković: Nema spavanja dok se ne riješe problemi

Šćekić zabranio upute za magnetnu rezonancu u poliklinici Hipokrat?

Veber: Šmit neće sigurno ići na noge Dodiku, ima jaču podršku u odnosu na njegovog prethodnika

“Konzilijum” osnovan i “upao” u sistem zdravstva za samo nekoliko mjeseci, MZD za Standard: Ne postoje kumovske relacije sa ministarkom

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

FATALNA BRKATA PRINCEZA: Priča se da se čak 13 momaka ubilo zbog nje! (FOTO, VIDEO)

Spajić i Milatović predstavili pokret ‘Evropa sad’, izlaze na lokalne izbore

Herceg Novi: Uhapšen osumnjičeni za ubistvo bivše supruge

Krivični zakonik ne poznaje nedozvoljenu trgovinu oružjem