Šćepanović: Objedinjavanje ministarstava prosvjete i nauke, korak nazad

Ponovno objedinjavanje ministarstva prosvjete i ministarstva nauke značilo bi korak nazad, kazala je ministarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović. Ona je gostujući u emisiji ''Dobro jutro Crna Goro'', kazala da se pokazalo da je objedinjavanje tih ministarstava 2020. godine rezultiralo stagniranjem nauke i predlaže da se nauka, inovacije i visoko obrazovanje izdvoje u jedinstven resor.
Šćepanović: Objedinjavanje ministarstava prosvjete i nauke, korak nazad

Foto: RTCG

“Njihovo ponovno ujedinjavanje značilo bi korak unazad, jer je Crna Gora 2010. godine prepoznala značaj izdvajanja nauke, tako da u 2011. imamo samostalno ministarstvo koje se krajem 2020. spojilo sa ministarstvima prosvjete, kulture i sporta. Svjedoci smo da nam je nauka u tom kompleksnom ministarstvu stagnirala u prethodnih godinu i po. Nije tu niko kriv, jer je prosvjeta toliko kompleksna, toliko ima raznolikosti u tom resoru koji su različiti od ministarstva nauke tako da teško možemo da nađemo zajednički jezik”, kazala jee Šćepanović.

Istakla je da je nezgodno i budžetiranje jer je izdvajanje za nauku izuzetno malo u odnosu na izdvajanje za prosvjetu, tako da ministarstvo postaje minornije kada je rije o jedinstveno ministarstvu.

“Nauka je neraskidivo vezana sa sektorom visokog obrazovanja, tako da bi predlog Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja i šire naučno-istraživačke zajednice bio da izdvojimo nauku, inovacije i visoko obrazovanje u jedinstven resor jer imamo uspješne primjere takvog objedinjavanja u svijetu. Smatramo da bi to bio pun pogodak”, kazala je ona.

Naučno-tehnološki park do proljeća

Kada je riječ o Naučno-tehnološkom parku kazala je da radovi teku finom dinamikom. Krajem ove i početkom naredne godine očekuje se završetak građevinskih radova.

“Kada su u pitanju građevinski radovi mnogo toga može uticati na njihovo usporavanje što je u kategoriji više sile. Može se to malo odužiti, ali u svakom slučaju očekujemo završetak za nekoliko mjeseci. Nakon toga trebalo bi da uslijedi opremanje tog prostora kako bi zaista mogao da bude mjesto susreta kreativnih pojedinaca i kompanija”, kazala je ona.

“To dođe negdje na proljeće kako sada stvari stoje”, dodala je ministarka.

Iskoristiti znanje od hakerskih napada i preduprijediti nove krize

Govoreći o hakerskim napadima, kazala je da ovu krizu treba iskoristiti i sa tim novim znanjem preduprijediti nove.

“Imamo kvalitetan i stručan kadar, ali smo zahvalni što dobijamo pomoć od drugih država. Uskoro počinje s radom centar za sajber bezbjednost i nadam se da će nam u budućnosti pomoći da spriječimo ovakve situacije”, istakla je ministarka.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Crna Gora regionalni centar inovacija: Potpisan memorandum o saradnji startup akceleratora na regionalnom nivou (BEST mreža)

DPS Komisija za nauku i inovacije: Zapostavljanjem nauke i obrazovanja, ova vlast vodi državu i društvo u propast

Promocija Javnog poziva za dodjelu grantova za inovacije

U Crnoj Gori više od 8.300 Ukrajinaca, Fijalka: Mnogi ponizno prihvataju posao

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Eksplozija na brodu koji je isplovio iz Bara, stradala tri člana posade

Viši sud u Podgorici: Suđenje članovima “kavačkog klana” odloženo jer Belivuka neće niko da brani

Domi: Abazović vezama s Vučićem prokockao šansu, na privatnoj ceremoniji potpisao ‘temeljni’ ugovor sa SPC

Mandić: Prvo će se birati predsjednik parlamenta i skupštinsko rukovodstvo, a potom slijedi izbor vlade