Sinodalnim aktom CPC raščinjen episkop Boris

Arhiepiskop Cetinjski i mitropolit Crnogorski Mihailo, arhiepiskop Kotorski i Primorski Simeon i episkop Ostroško Nikšićki i Argentinski donijeli su juče Sinodalni akt, zbog, kako je navedeno, 'skorijih dešavanja kojima se ubrzano vrši napad na Crnogorsku pravoslavnu crkvu u cilju njenog rušenja' i tim aktom donijeli odluku o raščinjenju episkopa Borisa, ističe se u saopštenju dostavljenom portalu Standard.
Sinodalnim aktom CPC raščinjen episkop Boris

Izvor: CPC

“Sveti Arhijerejski Sinod zauzima jasan i jedinstven stav povodom raskolničkih i necrkvenih aktivnosti koje sprovodi Episkop Boris (Bojović) sa grupom sveštenika, koje su rezultirale Njegovim nekanonskim samoproglašenjem za Mitropolita, 3. septembra 2023. S tim u vezi donosimo odluku o raščinjenju Episkopa Borisa (Bojovića), čime se on vraća u red laika”, ističe se u Sinodalnom aktu CPC.

Kako se dalje ističe, mitropolit Mihailo ne može upravljati Crkvom bez saglasnosti ostalih episkopa u Svetom Arhijerejskom Sinodu, pa ,,iz tog razloga Crkveni pečati moraju stajati kod osobe od povjerenja, uz saglasnost svih članova Svetog Arhijerejskog Sinoda“.

Crnogorska Pravoslavna Crkva negira bilo kakvu kanonsku saradnju sa ruskom crkvom koju predstavlja pukovnik i mitropolit Serafim (Leonid) Prokopjev, a poništava se Ustav Crnogorske Pravoslavne Crkve iz 2022. godine, ,,koji nije donešen u validnoj proceduri“.

Istovremeno, Sinodalnim aktom se Episkopija kotorsko- primorska uzdiže u rang Arhiepiskopije, uz pravo registracije kod državnih organa u svojstvu pravnog lica, u okviru Crnogorske pravoslavne crkve, piše u saopštenju, uz još jednu odluku – da se prihvata prisustvo episkopa Sergija Romanovica na sjednici Svetog Sinoda u svojstvu gosta, a njegov prijem u Crnogorsku Pravoslavnu Crkvu, kao člana Svetog Sinoda će se naknadno razmatrati.

Ove odluke Svetog Arhijerejskog Sinoda su obavezujuće i imaju pravnu snagu u okviru Crnogorske Pravoslavne Crkve i pred nadležnim civilnim organima, zaključuje se na kraju teksta Sinodalnog akta.

×

PROČITAJTE I...

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Rakočević: Set uslova koje je isporučio Spajić apsolutno su dovoljni da se proce...

Pješak poginuo u nesreći na putu Danilovgrad – Spuž

Ovo su tri najpametnija horoskopska znaka

DPS Nikšić: Gospodo iz NSD, oprostite, nijesmo vas prepoznali