Sobraćajna policija počela sa primjenom CADaS protokola

Uprava policije je zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova od 1. avgusta 2022. godine počela sa izradom i korišćenjem novih zapisnika o uviđajima saobraćajnih nezgoda, saopšteno je iz Uprave policije.
Sobraćajna policija počela sa primjenom CADaS protokola

”Izrada i korišćenje novih zapisnika, kao i uspostavljanje elektronske baze podataka saobraćajnih nezgoda na nivou Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije realizuje se u skladu sa CADaS protokolom, što će u narednom periodu značajno doprinijeti kvalitetnijem ažuriranju, obradi i korišćenju podataka iz oblasti vršenja uviđaja saobraćajnih nezgoda. Evropska komisija je prepoznala potrebu i značaj usklađivanja baza podataka o saobraćajnim nezgodama, između država na evropskom nivou i u tom smislu definisala CADaS protokol, čiji je potpisnik i naša država”, navode iz UP.

CADaS protokol, kako kažz, podrazumijeva znatno veći set podataka o saobraćajnim nezgodama, u odnosu na način na koji su se ažurirali i prikupljali u prethodnom periodu.

”Podaci koje prikupljaju države članice, dostavljaju se u centralnu bazu podataka gdje se vrši analiza i upoređivanje podataka o saobraćajnim nezgodama, na evropskom nivou. Elektronsku bazu podataka za potrebe projekta Uprave policije izradila je služba za Informaciono komunikacione tehnologije MUP-a. Poseban doprinos u realizaciji i implementaciji CADaS protokola dali su Direktorat za državne puteve Ministarstva kapitalnih investicija i međunarodni partneri u okviru projekta Technical Assistance for Capacity Support to the Transport Sector and EU Acquis Alignment in Montenegro“. Implementacijom CADaS projekta, omogućava da Uprava policije kao nosilac aktivnosti, ali i ostale zainteresovane institucije, koriste i analiziraju veliki broj podataka vezanih za saobraćajne nezgode, što u konačnom treba da doprinese poboljšanju i unapređenju stanja bezbjednosti drumskog saobraćaja u Crnoj Gori”, saopšteno je iz policije.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Ekipe Hitne pomoći obavile 748 pregleda

Ekipe hitne pomoći za dan obavile 692 pregleda

Službe hitne pomoći za dan obavile 570 pregleda

Ekipe Hitne pomoći obavile 957 pregleda i 163 kućne posjete

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Feđa Pavlović za “Dan”: Zašto vlada (ne) treba da padne

Joanikije: Usvojen tekst Temeljnog ugovora koji je Amfilohije dostavio Vladi 2012. godine, ne može se poništavati ni mijenjati osim uz saglasnost obje strane

STANDARD SAZNAJE: Svještenik pozajmio vozilo, pa ga prodao za 1200 eura

Sveštenik SPC sjedi dok se intonira državna himna; Zeković: Premijeru, zar nam nijeste obećali da ovoga neće biti i da će nestati ove teme?