test

Šta stvarno kriju ruski oligarsi u raju za nekretnine i bez čega su ostali?

Standard

17/04/2022

15:38

Brojne zapadne zemlje uvele su sankcije ruskim oligarsima zbog povezanosti sa Vladimirom Putinom i rata u Ukrajini. Međutim, bogatim Rusima vjerovatno su najteže pale sankcije Velike Britanije koja godinama važi za utočište njihovog, novca, jahti i luksuznih nekretnina. Najnovije istraživanje BBC-a pokazuje da deset sankcionisanih Rusa u Velikoj Britaniji krije imovinu vrijednu oko 800 miliona funti, a na spisku se ističu tri imena.Britanska vlada je početkom marta uvela sankcije vlasniku fudbalskog kluba Čelsi i bliskom saradniku Vladimira Putina Romanu Abramoviču.

Oligarh ima ogroman portfolio nekretnina u Velikoj Britaniji sa više od 50 luksuznih rezidencija, većinom na Fulam Roudu u zapadnom Londonu. Preko svoje britanske kompanije Fordstam Limited, on posjeduje desetine stanova u Čelsi Vilidžu, plus hotelski i stambeni kompleks oko stadiona Stamford Bridž u Čelsiju.

Njegovo najskuplje imanje u Londonu je kuća sa 15 spavaćih soba u ulici koja nosi nadimak Billionaires Rov. Sa ogromnim italijanskim vilama, ulica predstavlja dom članova kraljevskih porodica i ambasadora – kao i oligarha.

Abramovič je kupio nekretninu u zapadnom Londonu koristeći ofšor kompaniju 2011, navodno plativši 90 miliona funti. Dozvolu za renoviranje od 28 miliona funti je dobio 2016, a ona je uključivala i odobrenje za podzemni bazen.

Abramovič je samo godinu kasnije iskoristio firmu Fordstam Limited da kupi stan za 8,7 miliona funti.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva potpuno je zamrzla imovinu Ališera Usmanova 3. marta, navodeći kao razlog „bliske veze ruskog milijardera sa Kremljom”.

Biznismen rođen u Uzbekistanu i bivši akcionar Arsenala blizak je saradnik većinskog akcionara Evertona Farhada Moširija, koji je predsjednik USM Holdingsa koji se nalazi u vlasništvu Usmanova. Everton je suspendovao sve poslove sa oligarhom, uključujući USM-ovo sponzorstvo njihovog poligona.

Njegovo bogatstvo je procijenjeno na 18,4 milijarde dolara, što uključuje kuću u sjevernom Londonu i imanje Saton Plejs iz 16. veka u Sariju, saopštila je vlada Velike Britanije.

Portparol Usmanova rekao je da je većina milijarderove imovine u Velikoj Britaniji, plus jahta vredna 600 miliona, već “prenijeta u neopozive fondove”, što je potencijalno stavlja van domašaja sankcija.

Kuću u sjevernom Londonu Usmanov je kupio 2008, za 48 miliona funti preko ofšor kompanije. U okviru istrage sa Međunarodnim konzorcijumom istraživačkih novinara, BBC je došao u posjed dokumenta koji pokazuje da je Usmanov 2005. obezbijedio hipoteku kako bi djelimično finansirao isplate za kuću preko dvije firme na Kipru.

Njegova dva nećaka posjeduju imovinu od više miliona funti u sjevernom Londonu.

Kada je vlada Velike Britanije uvela sankcije Olegu Deripaski, opisali su ga kao vrijednog  „jednokratnog poslovnog partnera“ Romana Abramoviča koji posjeduje dvije milijarde funti.

Početkom marta, otkriveno je da Deripska posjeduje imovinu u Velikoj Britaniji u vrijednosti od nekoliko miliona funti, uključujući art deko vilu u Sariju.

On je vlasnik i vile na Belgrejv skveru koju su nedavno zauzeli demonstranti, ali je portparol oligarha rekao da sva imovina pripada članovima porodice Olega Deripaske, zbog čega može da bude izuzeta od sankcija.

Postoje i navodi da Deripaska posjeduje zgradu u blizini od Bakingemske palate, ali on to nikada nije želio da potvrdi.

Bankovni računi ruskog oligarha u Velikoj Britaniji su zamrznuti zbog sumnje da ih je koristio za izbjegavanje sankcija.

„Gospodin Deripaska nikada nije bio uključen u politiku. Pogrešno je sugerisati da je blizak Vladi Rusije i/ili Vladimiru Putinu. Odluka o sankcionisanju nema nikakve veze sa pravdom ili zakonom, kao ni sa zamrzavanjem imovine koja pripada njemu ili njegovoj porodici”, smatra portparol Olega Deripaske.

Na spisku sankcionisanih oligarha sa višemilionskom imovinom u Velikoj Britaniji nalaze se i Mihail Fridman, Petr Aven, German Kan, Igor Šuvalov, Mihail Gutserijev, Juri Solovijev, Andrej Akimov, Arkadij Rotenberg, ali i pastorka ruskog šefa diplomatije Polina Kovaleva.

Izvor: nova.rs
Izvor (naslovna fotografija):

Reuters

Ostavite komentar

Komentari (0)