Izvor: Glas Amerike

Stradner: Ako se dokaže da je Rusija odgovorna za sajber napad na Crnu Goru, to će biti napad i na NATO

Veoma je važno što Crna Gora ima veliku podršku, između ostalih, Sjedinjenih Država da se ispita sajber napad na vladine informacione sisteme i utvrdi odakle dolazi, rekla je u intervjuu za Glas Amerike Ivana Stradner, saradnica Instituta ''Amerikan enterprajz''. Stradner ocjenjuje da će, ako se dokaže da je Rusija odgovorna, to biti napad i na NATO.
Stradner: Ako se dokaže da je Rusija odgovorna za sajber napad na Crnu Goru, to će biti napad i na NATO

Foto: AEI

Iz crnogorske Agencija za nacionalnu bezbjednost saopšteno je da ima indikacija da sajber napadi dolaze iz Rusije. Ako se to potvrdi, šta Rusija želi da time postigne?

Stradner: Ako se potvrdi da je Rusija ovo izvela – što ne bi bilo ništa novo, jer su od početka rata (u Ukrajini) sajber napadi širom Zapada veoma pristutni – ona tu vrstu napada koristi da bi se asimetričnim putem isprovocirala Evropska unija i Sjedinjene Države i vidjelo da li postoji savez koji bi mogao da odgovori na te napade. Ovakva vrsta napada jeste poruka i liderima u regionu da se zna da je Rusija i dalje prisutna. Međutim, najbitnija stvar kod sajber napada je da će Rusija uvjek reći da to nema veze sa njom.

Bitno je i to da Rusija već godinama pokušava da pokaže da NATO nije jak savez i da propada, i želi da vidi kako će Zapad reagovati. Veoma sam zadovoljna što je Francuska odmah reagovala i odlučila da pošalje tim (u Crnu Goru) da bi se ovo ispitalo. Tu je takođe i podrška Sjedinjenih Država i Velike Britanije. Jer ovo nije samo napad na Crnu Goru. Pošto je ona u NATO-u, ovo je zaista samo još jedan dokaz da je ovo – ako se dokaže da je Rusija – napad i na NATO.

Kako Sjedinjene Države mogu da konkretno pomognu Crnoj Gori da se izbori sa ovim sajber napadima?

Stradner: Prije svega treba istaći da je Amerika u ovom slučaju velika podrška Crnoj Gori. S obzirom na to da je Crna Gora deo NATO-a ja ne sumnjam da SAD, zajedno sa partnerima u Velikoj Britaniji ili Francuskoj, zaista pomoći. SAD mogu da pomognu u izgradnji defanzivnih sajber sistema. Već su poslale svoj tim u Hrvatsku, tako da mislim da SAD mogu da na sličan način pomognu i Crnoj Gori… Izuzetno je važno početi veoma ozbiljnu izgradnju defanzivnih sistema što se tiče sajber napada u Crnoj Gori. Bitno je da se pošalje tim koji će biti tu duže vrijeme i pomoći Crnoj Gori da se izbori sa budućim sajber napadima. Ako se pošalje tim na duže vrijeme, to bi mogao da bude i odgovor Rusiji da ne može tako lako da se infiltrira u sisteme državnog sektora. Takođe, Vlada Crne Gore mora da pošalje jasnu poruku građanima o tome kako mogu sebe da zaštite, kao i ostatku institucija i privatnim kompanijama.

Koliko će Vašington biti spreman da brzo pruži tu pomoć Crnoj Gori?

Stradner: Ne sumnjam da će Zapad, uključujući i SAD, pomoći Crnoj Gori jer, kao što sam već rekla, ona je u NATO-u i ovo je veliki napad. Zbog toga ne sumnjam da će odgovoriti u najkraćem mogućem periodu.

Koje su moguće posljedice ovih sajber napada?

Stradner: Poenta ovog napada nije samo da će neki dokumenti biti izloženi javnosti ili ukradeni. To je jedan dio priče. Ukoliko ovo jeste napad Rusije, a ne nekih privatnih aktera, ovakva vrsta napada je takođe slanje signala da je Rusija prisutna. Bitno je napomenuti da je sajber napad uvjek propraćen dodatnim informacionim operacijama.

I Rusija to upravo radi da izazove strah i strijepnju, da se pokaže kako Zapad nije spreman da dovoljno uradi da bi se Crna Gora zaštitila, da pokaže da NATO nije spreman da pomogne. Zato mislim da nije samo bitno da se izgradi defanzivni sistem za zaštitu infrastrukture, već da se pošalje i jedan sajber tim kao hibridni tim, koji će Crnu Goru zaštiti ne samo od sajber napada, već i pratećih informacionih operacija. Jer kao što sam rekla, ovo nije samo poruka Crnoj Gori – ukoliko je od Rusije – ovo jeste poruka i ostatku regiona.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

UŽIVO: Novi raketni napad na Kijev, Kličko: Ruske snage su blizu, slijedi teška noć

Crna Gora sprema odbranu od rastućeg broja sajber napada

UŽIVO: Žestoko raketiranje Harkova, Ukrajina tvrdi da su povratili aerodrom Hostomel

Potraga za sajber napadačima na Vladu Crne Gore

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Crnogorac i Italijan lažnim pištoljem opljačkali banku u Bergamu

Abazović: Dogovor stare većine od 30. avgusta moguć, kako da resetujemo odnose ako se smijeni Đurović?

Preminuo predsjednik UO ”Lukoila”, pao sa prozora bolnice u Moskvi

Stela Bošković i Dino Redžepagić novi članovi Upravnog odbora CKB-a