TENDERI ŠPANSKA SELA: MUP rentirao ”Opele” još godinu, a ”Škoda” uskoro stiže – građani od oktobra do juna plaćaju dupla vozila policiji

Zbog nesposobnosti prethodnog rukovodstva Ministarstva unutrašnjih poslova, da skoro dvije godine raspišu tender za nabavku vozila za potrebe Uprave policije, MUP je po drugi put bio prinuđen da potpiše jednogodišnji ugovor za operativni lizing za 130 polovnih vozila marke ''Opel'' iz kompanije ''Osmanagić'', koja je policija i ranije koristila. Za narednih 12 mjeseci MUP će vozila platiti skoro pola miliona eura, dok će u međuvremenu dobiti i novih 130 automobila za koje je nedavno završen tender.
TENDERI ŠPANSKA SELA: MUP rentirao ”Opele” još godinu, a ”Škoda” uskoro stiže – građani od oktobra do juna plaćaju dupla vozila policiji

Prema informacijama portala Standard, na tenderu raspisanom 17. februara 2022. godine, koji je okončan u aprilu ove godine, pobijedila je firma AutoČačak doo koja je generalni uvoznik Škode.

Na taj način građani će, zbog preklapanja, krajem ove godine, za Upravu policije nepotrebno plaćati 260 automobila.

Podsjetimo, MUP na čelu sa Sergejom Sekulovićem po isteku finansijskog lizinga za policijska vozila, nije raspisao na vrijeme tender, pa je UP u maju i junu 2021. godine ostala bez auta. Tada je MUP ista vozila kod ”Osmanagić” firme rentirao na godinu dana, a budući da nijesu bili u stanju da tender raspišu do februara 2022. godine, policiji je ponovo prijetilo da u ljetnjoj sezoni, odnosno 23. juna ove godine, ostane bez njih.

Kako bi spriječili da se to desi, a zbog nerazumnog kašnjenja sa tenderom, MUP je bio primoran da još jednom produži lizing po uslovima ove firme, takođe na godinu dana. Sa druge strane, firma koja je dobila na tenderu, ”Škode” bi trebalo da isporuči za 170 dana, odnosno u oktobru ove godine. To znači, da će policija od oktobra ove, do juna naredne godine, plaćati višak vozila.

”Dana 20. aprila 2022. godine sproveden je postupak otvaranja ponuda za nabavku 139 novih vozila putem operativnog lizinga sa obavezom povraćaja predmeta lizinga davaocu lizinga nakon isplate svih rata lizinga. U komunikaciji sa Upravom za katastar i državnu imovinu Ministarstvo unutrašnjih poslova je obaviješteno da su se na tender javila dva ponuđača, i to jedan ponuđač je dostavio ponudu za sve četiri partije, dok drugi ponuđač je dostavio ponudu za tri partije. Jedan od ponuđača je ostavio rok isporuke vozila 170 dana, a drugi 188 dana”, kazali su Standardu iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Na naše pitanje zašto MUP ni do kraja mandata ministra Sergeja Sekulovića (godinu i po), nije raspisao tender za nabavku vozila za potrebe Uprave policije, krivicu za kašnjenje sa raspisivanjem tendera, MUP je prebacio na Upravu za katastar i državnu imovinu. Kako su kazali, četiri puta su se obraćali Upravi tražeći da ona pokrene postupak, ali da su iz Uprave odgovorili kako nijesu u mogućnosti da raspišu tender bez prethodno obezbijeđenih sredstava i plana javnih nabavki.

Uprava raspisuje 17.2.2022. godine tender za nabavku i isporuka 139 vozila za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova, putem operativnog lizinga sa rokom kraja podnošenja ponuda 5.4 2022. godine, koji produžava zbog pojašnjenja potencijalnih ponuđača na 20.4.2022. godine i naznačenom činjenicom da je rok za isporuku maksimalno 200 dana.

Oni nijesu precizno odgovorili koliko će novca MUP ”štetovati” u periodu kada će imati dupla, odnosno višak vozila.

”Vozila se nabavljaju putem finansijskog i operativnog lizinga, te ovaj model Nabavke vozila je zastupljen i u drugim državnim organima i organima državne Uprave”, napominju iz MUP-a.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

1 komentara


Tito

E ako stignu skode i za godinu dana dobro ce biti.

Odgovori

POVEZANI ČLANCI

Borba protiv seksualnog zlostavljanja: EK predlaže nova pravila za zaštitu djece

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Svi trajekti Pomorskog saobraćaja danas isplovljavaju iz Kamenara

Đurišić: Izbor direktora u ToMontenegro razlog za razilaženje sa Abazovićem

KLJUČA I U POKRETU EVROPA SAD: Milatović bi da bude kandidat, ima podršku većine, ali još nema odluke

Adžić: Odgovor MUP-a klubu Albanskih poslanika, predstavljen kao moja današnja izjava