Tužilački savjet: Političari da ne pripisuju rezultate tužilaca sebi i da se ne miješaju u njihov rad

Tužilački savjet oglasio se saopštenjem u kojem su pozvali visoke javne funkcionere i političare da se uzdrže od javnih istupa koji, kako kažu, imaju prizvuk poziva državnim tužiocima da donesu ili ne donesu određenu odluku u okviru svojih ovlašćenja.
Tužilački savjet: Političari da ne pripisuju rezultate tužilaca sebi i da se ne miješaju u njihov rad

foto: MINA

-Visoki javni funkcioneri, a naročito oni čija je formalna i politička moć najveća, imaju posebnu odgovornost da ohrabre državne tužioce na zakonito i efikasno postupanje, umjesto prijetnji da će ”odgovarati” i da im donošenje određene odluke “neće biti zaboravljeno“. Tužilački savjet poziva političare da rezultate državnih tužilaca ne pripisuje u sopstvene zasluge, jer na taj način posredno urušavaju integritet državnih tužilaca i državnog tužilaštva- navode u saopštenju.

Iz TS dodaju da žele ukazati na pravo tužioca da traži da se odredi pritvor kao krajnja mjera obezbjeđenja nesmetanog vođenja krivičnog postupka.

-Ali je i njegovo nezavisno, profesionalno pravo da donosi i druge odluke u krivičnim predmetima u cilju ispunjenja svojih zakonskih nadležnosti, uz obavezu da u takvim predmetima postupa blagovremeno i efikasno. Tužilački savjet poziva sve društvene i političke subjekte da bez izuzetka poštuju pretpostavku nevinosti, ali i da ne traže i zahtijevaju privilegije za bilo koje lice po bilo kojem osnovu. Tužilački savjet ohrabruje državne tužioce da zakonito i efikasno, bez obzira na različite stavove, mišljenja i poruke koja se iznose u javnosti,nastave da unapređuju rezultate u gonjenju počinilaca krivičnih djela, naročito u oblasti korupcije i organizovanog kriminala- navodi se u saopštenju.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Abazović: Hitno izabrati novi tužilački savjet

Marić „zlatni glas“ parlamentarne većine

Završena rasprava o Tužilačkom savjetu, sjutra glasanje

Katnić: Tužilački savjet da izuzme Gazivodu i Muka kada se bude odlučivalo o meni

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Načelnik CB Nikšić juče na ulici sa provokatorima

Blažić za STANDARD: Vlada u tehničkom mandatu može da radi u punom kapacitetu, osim da raspusti Skupštinu

Nova televizija u Crnoj Gori: TVE od danas pred gledaocima

Bulatović podnio krivičnu prijavu zbog pokušaja otimanja telefona