test

U Beranama postoji Vuhanska ulica

Standard

18/03/2023

17:31

Uprkos lošem glasu koji zbog koronavirusa ''bije'' kineski grad Vuhan, na sjeveru Crne Gore možete prošetati Ulicom Vuhanskom.Kad u svijetu pomenete Vuhan, prva asocijacija većini ljudi biće koronavirus koji je na najmanje dvije godine okovao čitav svijet. Uprkos nimalo lijepim asocijacijama na taj grad, u Beranama postoji ulica koja se zove Vuhanska.

Ovih dana navrišile su se tri godine otkako je u Crnoj Gori zabilježen prvi slučaj obolijevanja od koronavirusa. Iako se i dalje zvanično ne zna odakle se virus pojavio, najprihvaćenija teorija je da je pandemija krenula iz Vuhana, glavnog grada kineske provincije Hubei.

Улица је дугачка 220 метара Ulica je dugačka 220 metara (Foto: RTCG)

Uprkos “lošem glasu” koji nosi Vuhan, u Beranama možete prošetati Vuhanskom ulicom. Iako se u Beranama može čuti da je Vuhanska ulica plod šale opštinskih službenika, ipak postoji zvanična odluka o imenovanju ulice koja je donešena znatno prije pandemije.

Na osnovu odluke SO Berane iz 2015. u Novom naselju u Beranama jedna od ulica dobila je ima “Vuhanska”. Kako piše u odluci, prostire se od Ulice 29, Novembra, presijeca Čukaričku ulicu i ide do ulice Vojvode Gavra Vukovića. Dugačka je 220 metara.

Одлука Општине Беране Odluka Opštine Berane (Foto: RTCG)

Kako je došlo do zbližavanja Berana i Vuhana trenutno nije moguće utvrditi. Opštinski službenici tvrde da Berane nije pobratimski grad sa Vuhanom, Sa druge strane, postoje tvrdnje da su Vuhan i Berane, na inicijativu Društva prijatelja Narodne Republike Kine sklopile Sporazum o prijateljstvu, ali potpisan dokument o tome zasad nijesmo dobili.

Izvor: RTCG
Izvor (naslovna fotografija):

RTCG

Ostavite komentar

Komentari (0)