test

U KCCG više posla nego ljekara, rješenje Gradska bolnica

Standard

06/01/2024

08:09

Iščekivanja da Podgorica dobije gradsku bolnicu su velika, a osim za građane, njen značaj biće veliki i za najveću zdravstvenu ustanovu u državi – Klinički centar Crne Gore. S obzirom na to da se u ovoj ustanovi obavlja od 50 do 70 odsto zdravstvenih usluga države Crne Gore, rasterećenje bi bilo ogromno, a u krajnjem korisno po građane. Iz KCCG kažu da bi se oslobodili od dijela zdravstvenih usluga sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite, i tako imali više vremena za obavljanje što većeg broja usluga tercijarnog nivoa, odnosno, onih operativnih procedura koje se i dalje mogu raditi samo u Kliničkom centru.

Glavni grad još nema opštu bolnicu, dok je imaju drugi gradovi – Cetinje, Nikšić, Berane, Bijelo Polje, Pljevlja, Kotor i Bar. Opšte bolnice u Kotoru i Beranama nedavno su preimenovane u Kliničko bolnički centar (KBC).

U ekspozeu premijera Milojka Spajića najavljena je izgradnja bolnice u Podgorici, ali plan realizacije i vremenski okvir još uvijek nije poznat.

Klinički centar Crne Gore, kao vodeća zdravstvena ustanova u zemlji, suočen je sa opterećenošću broju pacijenata jer se u njoj obavljaju dijagnostičke i terapijske procedure tercijarnog nivoa za cijelu državu Crnu Goru. Takođe, on je bolnica za stanovnike Podgorice, Kolašina, Danilovgrada, Zete i Tuzi. Međutim, izgradnjom bolnice u Glavnom gradu, situacija bi se značajno promijenila.

No, čekajući početak ovog velikog projekta, iz Kliničkog centra poručuju da bi izgradnja opšte bolnice u Podgorici imala veliki značaj.

“Izgradnjom opšte bolnice u Podgorici, KCCG bi se rasteretio prije svega u sferi hospitalizacija pacijenata, hospitalne usluge, elektivnih hirurških programa, ali i ambulantnih specijalističkih/supspecijalističkih pregleda“, poručuju iz Kliničkog centra.

Klinički centar Crne Gore je otvoren sedamdesetih godina prošlog vijeka kada je u Podgorici živjelo manje od 100 hiljada stanovnika kada je postojala značajno manja potreba za hospitalnim i ambulantnim zdravstvenim uslugama nego što je to danas slučaj.

Međutim, iz ove zdravstvene ustanove napominju da je preopterećenost uzrokovalo povećanje broja stanovnika, ali i u opštinama koje gravitiraju prema Kliničkom centru, kao i napredovanje sistema zdravstva u dijagnostičkom i terapijskom smislu.

“U isto vrijeme, povjerenje građana prema ustanovi najvišeg ranga u državi, koja je i nastavna baza Medicinskog fakulteta, itekako je raslo, pa je i to doprinijelo sve većem opterećenju ustanove velikim brojem pacijenata”, ističu iz Kliničkog centra.

Ogromni redovi za preglede uobičajena situacija u KCCG

Klinički centar Crne Gore se godinama suočava sa nedostatkom kapaciteta da zadovolji sve potrebe stanovnika Glavnog grada. Ogromni redovi za pregled, opterećenost bolničkih postelja, često su problemi sa kojima se pacijenti suočavaju. Izgradnjom gradske bolnice u Podgorici, oni će biti značajno smanjeni.

“U našoj ustanovi obavlja od 50 do 70 odsto zdravstvenih usluga države Crne Gore. Treba imati na umu da kod nas radi nešto preko 500 ljekara koji, na nivou cijele ustanove, godišnje urade preko milion i trista hiljada pregleda. Riječ je, poređenja radi, o više od dvije Crne Gore”, navode iz KCCG.

Kada je u pitanju opterećenost bolničkih postelja, u KCCG tokom cijele godine prisutan je veliki procenat zauzetosti, više od 80 odsto, a na pojedinim klinikama (Interna klinika, Hirurška klinika, itd.) opterećenost bolničkih postelja je i do 100 odsto.

Kada su u pitanju liste čekanja najopterećenije oblasti u KCCG su endokrinologija, reumatologija, kardiologija, oftalmologija, gastroenterohepatologija i neurologija.

Iz ove zdravstvene ustanove smatraju da je preopterećenost zdravstvenog sistema najveći uzrok listi čekanja.

Samo tokom ove godine u Poliknici KCCG je realizovano preko 600 hiljada pregleda, što je skoro 100 odsto više nego 2019. godine koja je relevantna za poređenje kao period prije korona virusa.

“To znači da je naša usluga praktično udvostručena u odnosu na period prije COVID-a. Sada se na Poliklinici KCCG u toku jednog dana obavi blizu 2.000 specijalističkih i supspecijalističkih pregleda i dijagnostičkih procedura”, istakli su iz KCCG.

Naglasili su da ambulante KCCG rade maksimalnim kapacitetima, a povremeno se stiče utisak da rade i iznad mogućnosti.

Ovo sve znači, navode iz Kliničkog centra, da bi izgradnja opšte bolnice u Podgorici imala veliki značaj, posebno za KCCG, u kontekstu oslobađanja od dijela zdravstvenih usluga sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite, i otvaranja vremena i prostora za obavljanje što većeg broja usluga tercijarnog nivoa, odnosno, onih operativnih procedura koje se i dalje ne mogu raditi nigdje osim u KCCG koji jedini ima adekvatan kadar, prostor i aparaturu.

Izvor: RTCG

Ostavite komentar

Komentari (1)

Mila K

06 Jan. at 10:26

Gle zapušteni raspušteni i intelektualno zakržljali Klinički centar nešto se igra cinizmom. Pa to posljednje pribježište hulja im je jedino i preostalo nakon dubokog nepoštovanja pacijenata i zdravlja.